szimKöszi a választ, nagyon szabatosan és érthetően leírtad a különbséget.
Bár eléggé próbáltam összeguglizni a Debiánról, amiket találok, mert érdekelt, de nyelvtudás híján a web-es fordítóval nem könnyű. Számomra is vonzóbb a Debian hozzáállása. Miután az Ubuntu LTS-ből sikerült eléggé a célunknak megfelelő rendszert összerakni, így maradt szabad időm. Közben egy ismerősöm ijesztgetett, ( meg itt az oldalon is voltak ilyen hangok ) - hogy a Debian ilyen-olyan "kemény disztró, meg nem kezdőknek, mert ez nem akármi ám "...no szóval bosszantottak az ilyen dumák, és kezdő létemre utánanéztem, utánaolvastam, felraktam ( szívtam egy párszor, mert nem tudtam mi merre, meg kérdeztem is itt a fórumon )-de aztán olyan kellemesen lepett meg, hogy hihetetlen.
Aztán a kíváncsiság rávitt az LMDE-re, itt tesztelgetem már jóformán megjelenése óta, mert hogy gördülő disztróm sose volt még, de eddig úgy tűnik, semmi gondom vele. Szóval van itt választék bőven, ez épp 3 olyan disztró eddig, ami megfelel a céljainknak.
Az Unityről meg még nincs véleményem mert nem tettem fel, a hozzászólások itt nem túl biztatóak, de ha az LTS kijön, okvetlenül fel fogom tenni. Aztán majd látjuk. Ami tényleg irritáló benne, írtam is róla fentebb, hogy tényleg kényszernek tűnik, mert itt olvastam hogy leszedni meg nem hagyja magát.És valahogy megszoktam az eddigi Ubuntuk-nál, hogy vagy karakteresen, vagy synaptic-ból, de simán tudtam másik asztali felületet varázsolni. ( Debian-nál meg már a telepítéskor ) De lehet hogy ez itt is adott, és rosszul értettem valamit, majd elválik idővel...