Dr. AnonymousÉn magam kb. 4 éve építem be az óráimba már 4. osztálytól (ált. isk.) a linux használatát, korosztálynak megfelelően.
Atya által linkelt írással pedig tökéletesen egyetértek. Aki nem tanár és soha nem kellett még tanítania, felkészülnie az nem igazán tud rálátni relevánsan a témára.
Adott egy tanmenet, adott, hogy mit fognak tanulni a gyerekek középiskolában és adott az érettségi követelmény. És adott, hogy otthon is mi van a gépükön. És mindemellett adott az én lelkesedésem, ami önmagában azért valljuk be, kevés. Bár nem adom fel:)
Persze van tanár, aki élből irtózik a linuxtól. Ilyen a hozzáállása, ő is a régi szemléletet tanulta és egyébként sincs semmi affinitása az új dolgok felé. Ezért is mondom, hogy tanárképzésbe nem a mindenhonnan kiesőket, hanem az elitet kellene felvenni és képezni.
De ez már nem az én hatásköröm. Én a kötött lehetőségek között próbálom a lehető legtöbbet kihozni a linuxból az óráimon, úgy, hogy ne megutálják, hanem a hasznos oldalát lássák. Megszeressék. Valóban ne annyi maradjon bennük, hogy a linux valami rossz, gagyi, azért is van ingyen biztos. Az évek során, ha nem is sok, de számos tanítványom szokott rá a linuxra.
Szóval, azért ez nem úgy van, hogy a bunkó tanárok nem tanítanak linuxot, pedig csak akarniuk kellene. Mondja ezt az, aki igazán nem lát bele a tanárok munkájába.
Kiépített infrastruktúra nélkül pedig aztán tényleg nem egyszerű.
És ami a legfontosabb. Nem nyomulok vele. Párhuzamosan bemutatom a rendszereket.
Lényeg az, hogy lássa, hogy választhat. Én ehhez akarom megadni a legtöbb jó impulzust, mint tanár.
http://ubuntu.hu/node/3219#comment-22210