Üdvözöljük az ubuntu.hu oldalán

Itt megtalálhatja a rendszerrel, illetve a nyílt forráskódú alkalmazásokkal kapcsolatos információkat, érdekességeket. Csatlakozzon a beszélgetésekhez, blogoljon, segítse Ön is a közösséget. Jó fórumozást kívánunk!
Hírek, események

Ubuntu a 2012-es érettségin

A Magyar Ubuntu Közösség és az FSF.hu Alapítvány örömmel jelenti be, hogy hivatalosan is felkerült az Ubuntu 11.04 Érettségi Remix az Oktatási Hivatal által kiadott, informatika érettségi vizsgán használható szoftverek listájára. Ez azt jelenti, hogy a 2012 májusi érettségi vizsgákon választható szoftver lett az Ubuntu érettségi változata.

Az Ubuntu 11.04 Érettségi Remix az Ubuntu 11.04-es kiadására épül, kiegészítve azokkal az alkalmazásokkal, amelyekre az érettségin szükség lehet. Így bekerültek a GIMP, az Inkscape, a Pinta és a KolourPaint grafikus alkalmazások, a KompoZer és a Seamonkey a weboldal készítéshez, valamint a LibreOffice Base és a MySQL motor az adatbáziskezeléshez. Az emelt szintű érettségin szükséges programozási feladatok megoldására az Eclipse, a Lazarus, a Code::Blocks, az Idle és a Geany fejlesztőeszközöket használhatják a diákok, a támogatott programozási nyelvek a Python, a Free Pascal, a Perl, a C, a C++ és a Java. A Live CD alapértelmezetten tartalmazza a magyar és angol nyelvi csomagokat, de természetesen a tárolókból ugyanúgy elérhető a többi nyelvi csomag is. Az Ubuntu 11.04 Érettségi Remix fejlesztését Horváth Hajnalka vezette. Hajni végzős angol-informatika szakos egyetemi hallgató, gyakorló középiskolai tanár és egyetemi óraadó, a szabad szoftverek elkötelezett híve, az FSF.hu Alapítvány és a Magyar Ubuntu Közösség aktivistája, hivatalos Ubuntu tag. Az érettségi változat elfogadtatásához szükséges hivatalos hátteret az FSF.hu Alapítvány biztosította. Köszönjük a segítséget és támogatást mindazoknak, akik részt vettek az Ubuntu 11.04 Érettségi Remix megszületésében és hivatalos elfogadtatásában!

Hozzászólások (76)

A hozzászólások nem engedélyezettek ennél a cikknél

A Magyar Ubuntu Közösség és az FSF.hu Alapítvány örömmel jelenti be, hogy hivatalosan is felkerült az Ubuntu 11.04 Érettségi Remix az Oktatási Hivatal által kiadott, informatika érettségi vizsgán használható szoftverek listájára. Ez azt jelenti, hogy a 2012 májusi érettségi vizsgákon választható szoftver lett az Ubuntu érettségi változata.

Az Ubuntu 11.04 Érettségi Remix az Ubuntu 11.04-es kiadására épül, kiegészítve azokkal az alkalmazásokkal, amelyekre az érettségin szükség lehet. Így bekerültek a GIMP, az Inkscape, a Pinta és a KolourPaint grafikus alkalmazások, a KompoZer és a Seamonkey a weboldal készítéshez, valamint a LibreOffice Base és a MySQL motor az adatbáziskezeléshez. Az emelt szintű érettségin szükséges programozási feladatok megoldására az Eclipse, a Lazarus, a Code::Blocks, az Idle és a Geany fejlesztőeszközöket használhatják a diákok, a támogatott programozási nyelvek a Python, a Free Pascal, a Perl, a C, a C++ és a Java. A Live CD alapértelmezetten tartalmazza a magyar és angol nyelvi csomagokat, de természetesen a tárolókból ugyanúgy elérhető a többi nyelvi csomag is. Az Ubuntu 11.04 Érettségi Remix fejlesztését Horváth Hajnalka vezette. Hajni végzős angol-informatika szakos egyetemi hallgató, gyakorló középiskolai tanár és egyetemi óraadó, a szabad szoftverek elkötelezett híve, az FSF.hu Alapítvány és a Magyar Ubuntu Közösség aktivistája, hivatalos Ubuntu tag. Az érettségi változat elfogadtatásához szükséges hivatalos hátteret az FSF.hu Alapítvány biztosította. Köszönjük a segítséget és támogatást mindazoknak, akik részt vettek az Ubuntu 11.04 Érettségi Remix megszületésében és hivatalos elfogadtatásában!

Meglepődtem, méghozzá kellemesen! Már csak tanárokat kéne kicsit lecserélni/okosítani. Amúgy hihetetlen, hogy 2011-ben milyen "egyszerű" annak az oh.gov.hu-nak a kinézete. (értsd: rusnya)

+1 Csak kár hogy tavaly érettségiztem. Csak így tovább!

Már telepítem is az említett programokat, amelyik még nincs fent! Hasznos infó volt! Köszönöm.

Gratulálok. Ez igazán jó dolog! :) Csak így tovább, és legyen még több ilyen kezdeményezés...:)

Őszinte gratuláció a csomag összerakóinak, "elintézőinek".

"felkerült az Ubuntu 11.04 Érettségi Remix az Oktatási Hivatal által kiadott, emelt szintű érettségi vizsgán használható szoftverek listájára" nem csak emelt szinten - http://www.oh.gov.hu/letolt/okev/doc/ketszintu_erettsegi_2012maj/info_oh_kozep_szoftverlista_2012maj.pdf

Örülök, hogy legalább az Ubuntus változatba betették az Inkscape-t. Meglepő, hogy ennyire mellőzött ez a nagyszerű program.

minthakaA vektorgrafika nem igazán szerepel az érettségi anyagai között. Ami grafikából kell, az egy - Windowsban gondolkodva - MS Paint + Irfanview párosítással megoldható.

Én ugyan nem vagyok érintett az érettségiben, nem is rendelkezem vele, e ez igen örvendetes hír, hogy szabad szoftvereket is használhatnak a diákok! Értem ezt úgy, hogy Ubuntu linux-ot. Már csak annak örülnék a legjobban, ha az általános iskolákban (is) oktatnának az informatika órán linuxokat. A gyerek szerintem órát tartana.

Gratulálok és további hasonlóan szép eredményeket kívánok a fejlesztőknek!

... ebbe bekerült a Gimp, a Canonical meg kivágta.

efsanyiIgen de nyilván más meg kimaradt, de pl Mintnél 1GB-os a lemezkép. Ubuntunál sokan meg már a 750MB ellen is rinyálnak... na vajon kik??? Akik minden más ellen is... Mindazonáltal a Gimp-et szerintem nem sok felhasználó használja (én pl igen, és a telepítőscriptembe bele is raktam a többi nem alap program mellé ).

A cikk kapcsán írtam egy blog bejegyzést a személyes tapasztalataimról.

raerekAz emelt szintű érettségin mi a követelmény?(tematika) Én már érettségiztem, de most szeretnék emelt szintű infót vizsgát tenni. És hát nem kérdés, hogy melyiket választom. :)

andrewglobeEbben a dokumentumban megtalálod a követelményeket: http://www.oh.gov.hu/letolt/okev/doc/erettsegi_40_2002_201001/informatika_vk_2010.pdf De az előző érettségi vizsgák feladatai talán több támpontot adnak.

Gratulálok Hajninak ehhez a nagyszerű eredményhez. És mindenkinek aki segítette. (Gondolom Toros is benne volt :D)