UdiÉn nem akartam a DistroWach-os adatokból messzemenő következtetéseket levonni. És talán igazad van abban, hogy nem fogalmaztam meg egyértelműen a mondandóm. Azt nem tudom, hogy hogyan is kell értelmezni a disztrowach adatait. Azt tudom hogy én hogy értelmeztem. Egyszerű hat hónapos látogatottsági adatként, amit én úgy értelmezek, hogy több emberke volt kíváncsi, a Linux Mint DW oldalára mint az Ubuntuéra. Hogy ez miért tette vki és miért nem, azt véleményem szerint nem lehet eldönteni objektíven. Ha úgy jobban tetszik, akkor érdeklődési irányszámként fogtam fel. Lehet, hogy hibás az elméletem, lehet, hogy nem de a DW véleményem szerint biztosan nem alkalmazott más számítási módszert az évek során a statisztikájában, tehát a DW-s adatok ugyanolyan hibát tartalmaznak, így feltehetően egymással összehasonlíthatóak. Persze ez nem jelenti azt, hogy a Linux Mintnek ennyivel több éles felhasználója lenne, hisz az érdeklődési adatok, a letöltési adatok és az élesben használt rendszerek száma még véletlenül sem egyforma. Ezen számok nekem annyit mondanak csupán, hogy Linux mint irányába több tapogatózás van mostanság a DW-n, mint az Ubuntu irányába. Hogy ez konkrétan miért is van, az egy jó kérdés, amire a számok nem adnak magyarázatot. Ezzel párhuzamosan az is látszik, hogy az Ubuntu körül nagyobb a média jelenlét ami véleményem szerint a nagyszerű közösségnek és a Canonical jól átgondolt reklámhadjáratának tudható be. Erre viszont méltán lehet büszke a Canonical, Mark és a közösség minden tagja, aki bármit is tesz érte.
A számoktól elvonatkoztatva, saját szubjektív benyomásomat figyelembe véve elég sok olyan aktív közösségi tag van jelen közösségben is, aki nem Ubuntut vagy nem csak Ubuntut használ a gépén/gépein. És mintha növekedne ezen júzerek száma. Ez csak egy benyomás, ami semmilyen számadaton és statisztikán sem alapszik, de mintha ez a trend nem csak itthon lenne megfigyelhető.