d_regÍgy van, de ha státusszimbólumot adnál neki, rögtön más lenne a véleménye.

Dr. AnonymousIgen. A fellelhető információk szerint a SiS a 2009. évben jelent meg utoljára grafikus magot is tartalmazó chippel, az pedig nem több mint 3 év.

d_regHa egy okostelefont vagy valami más, értékes eszközt adnál a kezébe, máshogy állna hozzá.

DcNdrewMár értem. Valami olyasmiről van szó, hogyha egy vagyonba kerülne, akkor jobban becsülné. Lehet benne valami. Még mindig nem értik az emberek, hogyha valamiből kétfélét választhatnak és az egyik drágább, mint a másik, akkor az nem azt jelenti, hogy a drágább a jobb, hanem csak annyit jelent biztosan, hogy az a drágább. Olvasgattam már rém érdekes szösszeneteket (biztos a mikroszoft marketingeseinek fejéből pattant ki a nagy ötlet), hogy miért jobb a vindóz a linuxnál. Meg se volt kedvem mosolyogni őket. Elárulhatom, hogy miért az a "jobb": mert azon lehet játszani a kvék nyóccal. Így minden "érv" könnyen megtetszik annak, aki abban a tudatban szeret lenni, hogy amiért fizetett, az jó. Hogy rommá fertőződik akár indításonként, hogy nincs rajta semmi biztonságban, hogy gyakorlatilag magától is képes összeomolni? Kit érdekel? Majd "újratelepítem". Nem tudom azonban eldönteni, hogy jó lenne-e linuxra játékokat firkálgatni, hogy jobban elterjedjen. Egyrészt erősen kétlem, hogy sikerrel járna a projekt, mert a winnek ebben hatalmas előnye van már, másrészt viszont komolytalan előadás komolytalan közönséget is vonz. A mérleg másik serpenyőjében pedig ott van az elterjedés. Nehéz kérdés.

zfoxÉn már nem bízok idegen vindózos gépben, kerülöm is azokon a bármilyen, jelszóhoz kötött tevékenységet. Billentyűnaplózó simán lehet rajtuk.

Képzeljük el, mi lenne, ha nem lenne Linux. Mi lenne, ha 91-ben nem kerül fel az egyik hírcsoportba Linus munkája, és mondjuk, a GNU Hurd, a mikrokernel sem készülne el, helyette belenyugodnának, hogy mikroszámítógépek esetében az akkor debütáló 3.1-es win a jobb. Valószínűleg nem lett volna fejlődés a Windows háza táján sem, ma is csak a Win2000, Win NT szintjén rekedtünk volna. Nem lenne informatikai szabadság, a számítógép a mainál sokkal feketébb doboz lenne, és a mai szoftvermérnökök csak szoftver-segédmunkások lennének - hiszen, amit kell, megcsinálják Redmondban, az emberek ne akarjanak érteni semmihez, csak használják a gépet, és fizessenek. Lehetséges, hogy rég havi szoftverbérleti díjat fizetnénk; aki nem fizet, annak távolról lekapcsolnák, blokkolnák az oprendszerét - és ezzel együtt a kalózkodás is sokkal magasabb szintű lenne, párhuzamosan a társadalom kriminalizásával. Szóval, még hosszasan lehetne elmélkedni arról, hogy "mi lett volna, ha", de ennek nincs értelme. Annyi viszont biztos, hogy a világunk sokkal jobb és szabadabb a Linux létének köszönhetően.

trtAbban az időben nem a linugz volt az egyetlen alternatív oprendszer PC-re. Elég sok készült akkor is, azóta is. Ígény volt rá. Kapacitás volt rá. Van rá. Ha nem a linugz fut fel, akkor felfutott volna másik. Sokkal nagyobb érdem, hogy az intenetet (Intenetet) elterjesztette, hiszen a mikorszoft 91-ben hallani sem akart TCP/IP-ről, ő a NETBIOS-t nyomta. Aztán persze majdnem későn észbe kapva mögé állt a trendnek, ma meg már azt hiszed, hogy ő találta ki a bitperszekundumot.

hepalyHümm? Na nemáááá!! Aszongyahogy ezt mondja nekem a system profiler kütyü: -PCI Devices- Host bridge : Silicon Integrated Systems [SiS] 650/M650 Host (rev 01) PCI bridge : Silicon Integrated Systems [SiS] Virtual PCI-to-PCI bridge (AGP) ISA bridge : Silicon Integrated Systems [SiS] SiS962 [MuTIOL Media IO] (rev 25) SMBus : Silicon Integrated Systems [SiS] SiS961/2 SMBus Controller IDE interface : Silicon Integrated Systems [SiS] 5513 [IDE] (prog-if 80 [Master]) Modem : Silicon Integrated Systems [SiS] AC'97 Modem Controller (rev a0) Multimedia audio controller : Silicon Integrated Systems [SiS] AC'97 Sound Controller (rev a0) USB Controller : Silicon Integrated Systems [SiS] USB 1.1 Controller (rev 0f) (prog-if 10) USB Controller : Silicon Integrated Systems [SiS] USB 1.1 Controller (rev 0f) (prog-if 10) USB Controller : Silicon Integrated Systems [SiS] USB 2.0 Controller (prog-if 20) Ethernet controller : Realtek Semiconductor Co., Ltd. RTL-8139/8139C/8139C+ (rev 10) FireWire (IEEE 1394) : Texas Instruments TSB43AB21 IEEE-1394a-2000 Controller (PHY/Link) (prog-if 10) CardBus bridge : ENE Technology Inc CB1410 Cardbus Controller (rev 01) VGA compatible controller : Silicon Integrated Systems [SiS] 65x/M650/740 PCI/AGP VGA Display Adapter Ethernet controller : Realtek Semiconductor Co., Ltd. RTL-8139/8139C/8139C+ (rev 10) És teljesen jól megy rajta a Mint 9-11 (Debian, xfce, lxde, mittomén...) Most a kiskedvenc (9-xfce) hasítja a cyberbelet és teljesen elégedett vagyok. Mondjuk a jutub dolgok kicsit szaggatnak, de van olyan flash, ami szaggatás nélkül megy. A gép egy leselejtezett albacompos lapi, párszor leesett, mert görbe és letört a sarka, de valamiért új a billzete. Akkuja sincs. Jó ez a linugz, megy minden lestrapált sz..on.

Kőagy őrnagyLegutóbb egy patriot nevezetű laptopra tettem(volna) fel ubit (ha jól emlékszem 10.04), szintén SiS VGA, és a youtube a legkisebb felbontáson is kb 5képkocka/mp minőséget produkált. Gyakorlatilag használhatatlan volt a rendszer. Külföldi fórumokon régebbi rendszert ajánlottak rá, de azt meg nem akartam rá. Viszont a probléma ismert volt, más is szívott vele. Ugyanez a szitu a régi ATI kártyákkal, azaz elképzelhető hogy javult valamit a nyílt driver 3D minősége, de kb másfél éve nem tudtam mit kezdeni a radeon9800pro kártyámmal, folyamatos tearing, és a gyenge minőség miatt. Pedig anno win-en elég ütős kártya volt valamikor, még játszanni is elment, de film lejátszás problémám win-en nem volt soha. 9.04 után már nem jött hozzá driver, a régit nem lehetett rákalapálni az új linuxokra úgy, hogy az élvezhető minőséget nyújtson. Lecseréltem egy gf6200 agp-re (végülis nem emiatt, hanem szimplán meghótt az ati) és azóta is frankó a gép KDE-vel is.

d_regSzerintem az egész onnan indul, hogy a 90es években a Linux még nagyon gyerek cipőben járt, a Windows viszont terjedni kezdett hazánkban. Mindenki vett számítógépet, hamis win-el, nem számít, teleraktuk demókkal. Ezzel ismerkedtünk. Sok ember meg konzervatív, nem akar váltani. A héten a főnököm vett egy új gépet és magával vitt segíteni a választásban mert ő totál analfabéta a számítástechnikához. Mivel fogalma sincs mi a Linux vagy a Windows feltettem neki az új gépre egy Ubuntu 11.10-et. Nagyon tetszik neki, élvezi. Játszani nem akar, 60 évesen már nem vonzó a PC játék. Percek alatt megtanulta hogy kell böngészni, gmail-t nézni stb. Nála nem volt az a win alap, az a berögzött múlt, nem kellet váltania. Szerintem ennyi, új minden neki, háváj dj. :D Ja- és a családja nem szól bele a PC ügyekben, ez is hozzájárult nála a sikeres Linuxhoz .

A pingvin azért jó, mert CSAK..mert mi őt szeretjük. Mert nem szeretjük a megfagyott ablakon keresztül nézni a zöld lankás tájat, és nem szeretjük, ha valaki egy megrágott almát ad nekünk..Sokan mondják, hogy azért nem szeretik a linuxot, mert bonyolult (OMG!! What is it??! Black screen, and white characters?! Ohh just a console...), és a windóz felhasználóbarát...Erre szoktam azt mondani, hogy a linux is, csak ő megválogatja a barátait^^ Persze megvan minden oprendszernek a pro-ja, kontrája..de mutassatok még egy ilyen os-t, ahol ennyire családiasan viselkednek a felhasználók (hú de szentimentálisan hangzott ez)...de komolyan. Feljövök ide kérdezek vmit, és rá 1-2 órára(sokat mondtam) kapom a segítséget..mutassatok még egy os-t, ami csak úgy felajánl több ezer alkalmazást az óvodásoknak való készség fejlesztőktől, a biológiai sejtmodellező mittoménmiig..

hepalyVan egy ilyen Patriotom nekem is, ha megvan rá a megoldás, szeretettel várom. Én eddig semmi használhatót nem találtam ami felmenne rá, vagy ha fel is megy, esetleg működjön is. Elkeseredésemben már a win 98se-n gondolkodtam....Pedig a specifikáció nem olyan szar. 512memória 1,2ghz Via c3 processzor.

Dr. SzösziGyárilag xp volt rajta, az repült. (egy darabig :D) Én ahhoz viszonyítok, hogy volt egy amd k6/2 300Mhz-es gépem 64Mb rammal, s3 trio 4mb vga. És villámgyors volt. Bár akkor még nem voltak flash-es honlapok.

• zfox válaszolt erre.

X-PadavanAkit még nem fertőzött meg a mikroszoft, annak sima ügy a Linux. Néha probléma van vele, néha egész bonyolult valamit megoldani, de azért nem vészes, mert ahogy én is rászoktam a Linux fórumokra, úgy más is rá szokott/szokik/szokni fog. Nem állandóan kell nyüstölni és kérdésekkel bombázni őket főleg azért, mert milliónyi problémámra a google megtalálja a választ. Akkor van gond, ha nem találja (ilyenkor általában csak nem jó kulcsszavakkal keresek). Még egy apróság: a Linuxok akarva/akaratlan rávesznek, hogy gondolkodjunk, hogy tanuljunk. A mikroszoft termékei nem. Működnek - úgy, ahogy - vagy nem működnek, a felhasználó azt eszi. Legfeljebb vár a frissítésre, ami talán évekkel később jelenik meg - bár, mint nagy bölcsességgel megáldott mikroszoft-multilevel-marketing-sráctól megtudtuk, a Linuxok "hátránya" a gyakori frissítés. Nem tudom ki, hogy van vele, de én a Linuxokat preferálom.

d_rega Linuxok "hátránya" a gyakori frissítés. Igen, mivel a Windows majd minden frissítés után újraindul. De a Linux nem. Frissít, közben megy tovább.