zfoxÉn már nem bízok idegen vindózos gépben, kerülöm is azokon a bármilyen, jelszóhoz kötött tevékenységet. Billentyűnaplózó simán lehet rajtuk.

Képzeljük el, mi lenne, ha nem lenne Linux. Mi lenne, ha 91-ben nem kerül fel az egyik hírcsoportba Linus munkája, és mondjuk, a GNU Hurd, a mikrokernel sem készülne el, helyette belenyugodnának, hogy mikroszámítógépek esetében az akkor debütáló 3.1-es win a jobb. Valószínűleg nem lett volna fejlődés a Windows háza táján sem, ma is csak a Win2000, Win NT szintjén rekedtünk volna. Nem lenne informatikai szabadság, a számítógép a mainál sokkal feketébb doboz lenne, és a mai szoftvermérnökök csak szoftver-segédmunkások lennének - hiszen, amit kell, megcsinálják Redmondban, az emberek ne akarjanak érteni semmihez, csak használják a gépet, és fizessenek. Lehetséges, hogy rég havi szoftverbérleti díjat fizetnénk; aki nem fizet, annak távolról lekapcsolnák, blokkolnák az oprendszerét - és ezzel együtt a kalózkodás is sokkal magasabb szintű lenne, párhuzamosan a társadalom kriminalizásával. Szóval, még hosszasan lehetne elmélkedni arról, hogy "mi lett volna, ha", de ennek nincs értelme. Annyi viszont biztos, hogy a világunk sokkal jobb és szabadabb a Linux létének köszönhetően.

trtAbban az időben nem a linugz volt az egyetlen alternatív oprendszer PC-re. Elég sok készült akkor is, azóta is. Ígény volt rá. Kapacitás volt rá. Van rá. Ha nem a linugz fut fel, akkor felfutott volna másik. Sokkal nagyobb érdem, hogy az intenetet (Intenetet) elterjesztette, hiszen a mikorszoft 91-ben hallani sem akart TCP/IP-ről, ő a NETBIOS-t nyomta. Aztán persze majdnem későn észbe kapva mögé állt a trendnek, ma meg már azt hiszed, hogy ő találta ki a bitperszekundumot.

hepalyHümm? Na nemáááá!! Aszongyahogy ezt mondja nekem a system profiler kütyü: -PCI Devices- Host bridge : Silicon Integrated Systems [SiS] 650/M650 Host (rev 01) PCI bridge : Silicon Integrated Systems [SiS] Virtual PCI-to-PCI bridge (AGP) ISA bridge : Silicon Integrated Systems [SiS] SiS962 [MuTIOL Media IO] (rev 25) SMBus : Silicon Integrated Systems [SiS] SiS961/2 SMBus Controller IDE interface : Silicon Integrated Systems [SiS] 5513 [IDE] (prog-if 80 [Master]) Modem : Silicon Integrated Systems [SiS] AC'97 Modem Controller (rev a0) Multimedia audio controller : Silicon Integrated Systems [SiS] AC'97 Sound Controller (rev a0) USB Controller : Silicon Integrated Systems [SiS] USB 1.1 Controller (rev 0f) (prog-if 10) USB Controller : Silicon Integrated Systems [SiS] USB 1.1 Controller (rev 0f) (prog-if 10) USB Controller : Silicon Integrated Systems [SiS] USB 2.0 Controller (prog-if 20) Ethernet controller : Realtek Semiconductor Co., Ltd. RTL-8139/8139C/8139C+ (rev 10) FireWire (IEEE 1394) : Texas Instruments TSB43AB21 IEEE-1394a-2000 Controller (PHY/Link) (prog-if 10) CardBus bridge : ENE Technology Inc CB1410 Cardbus Controller (rev 01) VGA compatible controller : Silicon Integrated Systems [SiS] 65x/M650/740 PCI/AGP VGA Display Adapter Ethernet controller : Realtek Semiconductor Co., Ltd. RTL-8139/8139C/8139C+ (rev 10) És teljesen jól megy rajta a Mint 9-11 (Debian, xfce, lxde, mittomén...) Most a kiskedvenc (9-xfce) hasítja a cyberbelet és teljesen elégedett vagyok. Mondjuk a jutub dolgok kicsit szaggatnak, de van olyan flash, ami szaggatás nélkül megy. A gép egy leselejtezett albacompos lapi, párszor leesett, mert görbe és letört a sarka, de valamiért új a billzete. Akkuja sincs. Jó ez a linugz, megy minden lestrapált sz..on.

Kőagy őrnagyLegutóbb egy patriot nevezetű laptopra tettem(volna) fel ubit (ha jól emlékszem 10.04), szintén SiS VGA, és a youtube a legkisebb felbontáson is kb 5képkocka/mp minőséget produkált. Gyakorlatilag használhatatlan volt a rendszer. Külföldi fórumokon régebbi rendszert ajánlottak rá, de azt meg nem akartam rá. Viszont a probléma ismert volt, más is szívott vele. Ugyanez a szitu a régi ATI kártyákkal, azaz elképzelhető hogy javult valamit a nyílt driver 3D minősége, de kb másfél éve nem tudtam mit kezdeni a radeon9800pro kártyámmal, folyamatos tearing, és a gyenge minőség miatt. Pedig anno win-en elég ütős kártya volt valamikor, még játszanni is elment, de film lejátszás problémám win-en nem volt soha. 9.04 után már nem jött hozzá driver, a régit nem lehetett rákalapálni az új linuxokra úgy, hogy az élvezhető minőséget nyújtson. Lecseréltem egy gf6200 agp-re (végülis nem emiatt, hanem szimplán meghótt az ati) és azóta is frankó a gép KDE-vel is.

d_regSzerintem az egész onnan indul, hogy a 90es években a Linux még nagyon gyerek cipőben járt, a Windows viszont terjedni kezdett hazánkban. Mindenki vett számítógépet, hamis win-el, nem számít, teleraktuk demókkal. Ezzel ismerkedtünk. Sok ember meg konzervatív, nem akar váltani. A héten a főnököm vett egy új gépet és magával vitt segíteni a választásban mert ő totál analfabéta a számítástechnikához. Mivel fogalma sincs mi a Linux vagy a Windows feltettem neki az új gépre egy Ubuntu 11.10-et. Nagyon tetszik neki, élvezi. Játszani nem akar, 60 évesen már nem vonzó a PC játék. Percek alatt megtanulta hogy kell böngészni, gmail-t nézni stb. Nála nem volt az a win alap, az a berögzött múlt, nem kellet váltania. Szerintem ennyi, új minden neki, háváj dj. :D Ja- és a családja nem szól bele a PC ügyekben, ez is hozzájárult nála a sikeres Linuxhoz .

A pingvin azért jó, mert CSAK..mert mi őt szeretjük. Mert nem szeretjük a megfagyott ablakon keresztül nézni a zöld lankás tájat, és nem szeretjük, ha valaki egy megrágott almát ad nekünk..Sokan mondják, hogy azért nem szeretik a linuxot, mert bonyolult (OMG!! What is it??! Black screen, and white characters?! Ohh just a console...), és a windóz felhasználóbarát...Erre szoktam azt mondani, hogy a linux is, csak ő megválogatja a barátait^^ Persze megvan minden oprendszernek a pro-ja, kontrája..de mutassatok még egy ilyen os-t, ahol ennyire családiasan viselkednek a felhasználók (hú de szentimentálisan hangzott ez)...de komolyan. Feljövök ide kérdezek vmit, és rá 1-2 órára(sokat mondtam) kapom a segítséget..mutassatok még egy os-t, ami csak úgy felajánl több ezer alkalmazást az óvodásoknak való készség fejlesztőktől, a biológiai sejtmodellező mittoménmiig..

hepalyVan egy ilyen Patriotom nekem is, ha megvan rá a megoldás, szeretettel várom. Én eddig semmi használhatót nem találtam ami felmenne rá, vagy ha fel is megy, esetleg működjön is. Elkeseredésemben már a win 98se-n gondolkodtam....Pedig a specifikáció nem olyan szar. 512memória 1,2ghz Via c3 processzor.

Dr. SzösziGyárilag xp volt rajta, az repült. (egy darabig :D) Én ahhoz viszonyítok, hogy volt egy amd k6/2 300Mhz-es gépem 64Mb rammal, s3 trio 4mb vga. És villámgyors volt. Bár akkor még nem voltak flash-es honlapok.

• zfox válaszolt erre.

X-PadavanAkit még nem fertőzött meg a mikroszoft, annak sima ügy a Linux. Néha probléma van vele, néha egész bonyolult valamit megoldani, de azért nem vészes, mert ahogy én is rászoktam a Linux fórumokra, úgy más is rá szokott/szokik/szokni fog. Nem állandóan kell nyüstölni és kérdésekkel bombázni őket főleg azért, mert milliónyi problémámra a google megtalálja a választ. Akkor van gond, ha nem találja (ilyenkor általában csak nem jó kulcsszavakkal keresek). Még egy apróság: a Linuxok akarva/akaratlan rávesznek, hogy gondolkodjunk, hogy tanuljunk. A mikroszoft termékei nem. Működnek - úgy, ahogy - vagy nem működnek, a felhasználó azt eszi. Legfeljebb vár a frissítésre, ami talán évekkel később jelenik meg - bár, mint nagy bölcsességgel megáldott mikroszoft-multilevel-marketing-sráctól megtudtuk, a Linuxok "hátránya" a gyakori frissítés. Nem tudom ki, hogy van vele, de én a Linuxokat preferálom.

d_rega Linuxok "hátránya" a gyakori frissítés. Igen, mivel a Windows majd minden frissítés után újraindul. De a Linux nem. Frissít, közben megy tovább.

DcNdrewVéget nem érő listát lehetne írni arról, hogy a frissítés miért kell, de a mikroszoft bölcsészei (mert programozó tuti nincs) megtalálták a kábítás útját. :)

DcNdrewKritikus frissítések után mind a kettő megteszi, de a linux disztribek nem tüntetnek folyamatosan, hogy újraindítás szükséges, csak jelzik az igényt oszt a felhasználóra van bízva, mikor tesz eleget neki. Nem biztos, hogy ez a legbiztonságosabb megoldás, de kétség kívül barátibb.

d_regAkit még nem fertőzött meg a mikroszoft, annak sima ügy a Linux. +1 Pontosan erre alapoztam én is :)

X-Padavan... és jól tetted. Nekem olyanokat is sikerült "megfertőzni" Linux kórral, akik azelőtt win-en nőttek fel. Mára rájöttek, hogy amiket mondtam nekik az előnyeiről, azok valódi előnyök, hogy önzetlenül segítettem, hogy nem vagyok senki fizetett agitátora, etc. etc. Mostanra elfelejtették a vírusokat, az újratelepítéseket, a soha nem orvosolt hibákat: elfelejtették, hallani sem akarnak a mikroszoftról. Megszokták, hogy itt nem állítja senki, hogy ez tökéletes, csak teszi a dolgát csendesen, mint a bizonyos szürke eminenciás.

stpiotrvan egy Acer TravelMate 2304 NLC Notebook -om amibe a gyári 256 MB RAM mellé benyomtam 512 RAM-ot a procija celeron m350 a grafikus vezérlő egy nulla: Intel Video 8-64M. Debian 6 gnome (is) felületen simán visz mindent: film, youtub, bármilyen flash dolgot (nagyobb játékoknál van csak némi lassulás)