balzamonszerintem pedig igenis jó ötlet egy "nemzeti"OS fejlesztése, legalább minden mindenhol egységes lenne és nem azzal kellene tölteni az időt a különböző hivatalokba, hogy Gizike (aki ugyanannyira nem ért a windowshoz sem, mint bármelyik másikhoz) megtalálja a megfelelő gombokat/billentyűket. Nem feltétlenül ubuntu, és nem feltétlenül linux, de gondolom annyira elvadultan ritka OS-el kezdeni, amiről 10000 emberből egy hallott lehet sokkal nehezebb.
az, hogy egy prezentáció elhasal, az ugye a világ szeme láttára is megtörtént nem egyszer.
http://www.youtube.com/watch?v=IW7Rqwwth84 például.
minden mással meg egyetértek.
az MS rendszere nem jó, de legalább egységesen az.
a linuxé lehetne jó de milliófelé elaprózódott a fejlesztés, és tényleg nagy hiba a szabványtalanság.
a desktop jövőjét annyira nem látom borúsan. aki fél óránál tovább szövegszerkesztett már bármi máson (pda, maroktelefon, netbook, notebook, tablet) az tudja, hogy ezek csak korlátozottan alkalmasak irodai feladatra, a tizedik percben már lezsibbad előttük az ember és legszívesebben hagyná a fenébe, nemhogy napi 8 órát kelljen egy ilyen mini holmit bámulni, ráadásul erősen kötött helyzetben ülve előtte.
annak idején azért kezdtem el az ubuntut, mert azt láttam, hogy a magyar közösség kiváló, és segítenek még az olyan hóbabukott embereknek is mint pl. én. Úgy is lett. Nem lettem vérprofi, de egyre ritkábban ütközöm olyasmibe amit valahogyan ne tudnék megoldani.
én még emlékszem, amikor tanultam a windows használatot hányszor kellett teljesen újrahúzni a rendszert, mert ha ott valamit az ember elbakterolt, akkor azt visszaállítani legtöbbször csak elméletben lehet.
persze azóta kipróbáltam 98-7-iga az összes windowst és szégyen nem szégyen egyre jobbak lettek (illetve egyre felhasználóbarátabbak, egyre nagyobb hardverigénnyel, ami azért nagy feketepont).
egy ideig pont ugyanez volt az ubuntuval is, egyre jobb lett, már a legritkább esetben írkálok Xorg.conf-ot, és grub.cfg-t, lassan itt is minden egyre önműködőbb lett, amellett egyre szebb is, (bár azt a lilát azonnal kiírtottam a rendszerből) ráadásul akkora mértékben nem nőtt meg a hardverigénye sem az ubinak.
és ha a fejlesztőgárdák kommunikálnának és mondjuk akár szavazással, akár sorshúzással eldöntenék, hogy o.k., az össze ilyen-olyan nagyobb linuxfajzat megszűnik, itt van a nyertes, mindenki ezt fejleszti és csinálunk szabványt, és esetleg nem tízpercenként frissítjük, de nem is ilyen megszabott félévente, hanem amikor KÉSZEN VAN, illetve ha akkorát fejlődik a technika, hogy mindenképpen bele kell tenni (USB3, android, iphone-támogatás stb) ha nem akarunk lemaradni, vagy csak erről a hibridkerneles megoldásról leszállunk, és elkezdünk egy tisztességes mikrokernelt összedobni, majd fejleszteni a perifériákra, akkor már rég senki nem a wint használná, ami a félig hibridkerneles félig monolitikus felépítésével azonnal összeomlik a legkisebb hibás memóriacímzéstől is, magával rántva kernelt-shellt-alkalmazást.