Kittus2Egy pár dologban muszáj vagyok vitatkozni.
Nemrég gondba kerültem, mert a Clementine 0.7-s verziójánál elkezdett nem működni a musicbrainz támogatás (Azóta kiderült, nem is fog már működni.). Ez nálam kiemelten fontos, mivel van egy rakás .mp3-am, amit rendeznem kellene, amikor van egy kis időm szoktam is.
Persze használhatnám és használom is párhuzamosan a picard-ot és az amarok-ot, de a clementine-ben van szerintem a legjobban megoldva. A probléma ott volt, hogy a kedvenc linuxomban majd csak a következő verzióba fog bekerülni a 1.0-s clementine. Pedig külön kértem, hogy tegyék nekem bele.
Ezután körülnéztem, hogy milyen Linuxok jöhetnek szóba:
Ubuntu és származékai
Debian és származékai
Fedora
Az eredmény elég lehangoló volt.
- Fedora - ha pendrive-ra telepítettem akkor rendben működött, viszont ha a HDD-re, akkor nem indult el. Ha tippelnem kellene, akkor azért, mert pendrive-ról telepítettem, nem CD-ről. (Nem-nem a grubot jó helyre raktam, mindkét esetben.) Persze megbuherálhattam volna, de egyrészt nem rajongok a Fedora-ért, másrészt meg minek erőlködjek még volt miből választani.
- Debian - csak törött csomagként tudtam csak felrakni, minden telepítéskor problémázott, ez nem jött be ezért töröltem.
- Ubuntu és származékai - először Kubuntu (én Kde párti vagyok), de lassú volt ezért elkezdtem próbálgatni LMDE - rá Kde - azt hiszem összeomlott az egész rendszer. Linux Mint Kde még lassabb és bugosabb mint a Kubuntu. Majd Pear OS - na itt adtam fel, mert nem elég, hogy voltak alkalmazások, amiket valahogy nem lehetett bezárni rendesen, ez azért volt dühítő, mert így a Pear felső panelen lévő menüjéből nem lehetett elérni a "Leállítás", "Újraindítás" stb gombokat, de még ráadásul pl: a Pear szoftverközpontjából magyarítás után eltűntek a szövegek, és a szoftver-forrásokat sem lehetett grafikusan szerkeszteni. Persze szerkeszthettem volna kézzel, de azt gondolom, talán inkább a fejlesztőnek kellett volna ezt normálisan megírnia, hogy működjön, ne én bénázzak vele. Van aki szerint ez tanulás, szerintem meg sz@rul megírt program. Ha már minőségről beszéltél, na ez nem minőség. Szóval töröltem a fenébe.
Azaz összefoglalva:
Igen a Linux testre szabhatóbb, de a kérdés, hogy tényleg szükség van egy rakás félig kész ablakkezelőre? Egyik sincs félig sem kész. Nincsenek hozzá megírva-tesztelve normálisan az alkalmazások, nincsenek hozzá normálisan normálisan megírva, tesztelve még a kiegészítők sem. Minden mindennel összeakad. Már nem merek kísérletezni. Minek a csilli-villi, ha kirakok egy újabb plazmoidot az asztalra, és egyből újraindul az egész grafikus felület. A Pear után megpróbáltam felrakni egy dokkolót Kde-re, ez ment is, csak minden indításkor bal szélen indult lelógva a képernyőről, holott én középre állítottam.
Persze te azt fogod mondani, hogy ez mind az én hibám. Meg nem való nekem a Linux. Én meg azt gondolom, hogy nem nekem kellene bétatesztelnem egy készként kiadott rendszert. Pláne, hogy minden egyes Linuxhoz, amit felteszek kezdjek el regisztrálni meg bugreportolni. Hát nem. Én nem ezért használom a számítógépet. Vagy másképp fogalmazva nem én vagyok a számítógépért, hanem az van értem. Persze van pár, amihez küldtem bugreportot, de nem vonzz a bétatesztelés mint munka, meg nem is fizetnek érte. Én inkább mással tölteném a szabadidőm.
Sajnos nagyon meg tudom érteni a topicnyitó problémáját, mert sajnos létező dolgokról ír.
Mert igenis még mindig probléma Linuxon a hiányos szoftver és driver ellátottság. Én gondnak érzem, hogy lassan a csomagválaszték miatt kinövi a Linux ezt a fajta csomagkezelést, mert egyszerűen áttekinthetetlen a függőségi rendszer, ami rengeteg probléma forrása. Tartok tőle, hogy lassan el kellene kezdeni egy olyan Linux-ot csinálni, ahol vannak "trusted" csomagok, amik rendszeresen karbantartottak, aktívan fejlesztik és mindig minden körülmények között együtt tudnak működni a többivel, mert az Ubuntu több 10.000-s választékának a nagy részét nem tudom használja-e valaki, vagy csak lefordítják és azt se tudja senki, hogy mire való, vagy kell-e még valakinek. Mostanában már nem érzem, hogy a Linux stabilabb lenne, mint a Windows, legalábbis nem akkor, ha a Windows-al is törődsz annyit, mint Linux-al.
Remélem, hogy sikerül valamit javítani a Linux stabilitásán és a sebességén, mert mostanában nagyon elégedetlen vagyok.