balzamonA hiányos driver ellátottsággal maximálisan egyet értek és a célszoftverek terén is lenne mit pótolni. De a topicnyitó problémáinak jó része szimpla tájékozatlanságon alapult amelyek jó részét meg is oldotta már azóta. Ami miatt mégis klaviatúrát ragadtam az azért történt, mert olyan érzésem támadt a topikkal kapcsiban hogy "azért mert windózon úgy műxik, akkor linuxon mért nem úgy műxik" fíling jött át, amely hozzáállást nem helyeslek. (persze lehet, hogy a topicnyitónak más volt a szándéka, de nekem ez jött le a topicindító hsz-ből) Az egyik rendszer így a másik úgy old meg dolgokat alapvetően más logika mentén, amely különbség teljesen természetes dolog és nem hiba, hanem a két rendszer különbözőségéből adódó tulajdonság. Azért, mert vki csupán most ismerkedik ezzel a rendszerrel az ne akarja "elwindózosítani" eme másik rendszert csak azért, mert ő azt ismeri jobban. Ez nem megoldás a problémákra, hanem sok esetben pontosan a problémák okozója.
A betateszter problémát vhol meg tudom érteni bár jómagam nem érzem a bőrömön. Valamiért az általam adminisztrált gépek esetében nem igazán tudnék példát hozni ilyen dolgokra. (kivéve egy hw hibát) Bármelyik általam használt linuxon meg tudtam oldani a nekem vagy a tulajdonosnak szükséges alkalmazások használatát. Igaz, esetünkben internet, zene/video, flash, szövegszerkesztést kellett megoldanom plusz samba/NFS esetleg FTP szervereket üzemeltetni és SSH hozzáférést biztosítani az adott géphez. EGyetlen pici problémám volt a Ricoh Offiszdzsettel, de azt is megoldottam egy kis guglizással és józan ésszel.
KDE ügyben pedig teljesen ellentétes tapasztalatom van. Nálam működik. Teszi a dolgát. Igaz, nem Ubuntuval használom. Több éve csak frissítgetem, néha átrendezgetem, csinosítgatom. Ahogy te írtad, ebben az esetben a gép van értem.
A tesztrendszerem is műxene jól ha ott nem tennék meg mindent annak érdekében, hogy megleljem a linux rendszerek tűréshatárát. Ezen "áldásos" tevékenységemnek köszönhetően néha megadja magát az aktuális tesztalany, mert némely "briliáns" ötletemre "Nem! Ezt már nem tudom megcsinálni" felkiáltással reagál. Ami alapvetően az én hibám, hisz én adtam neki értelmetlen/idétlen/helytelen utasítást. :)
Tusted csomagok: Sztem a Debian stable nagyon hasonló felfogásban készül. Igaz, magyarázni kell neki egyes esetekben nem keveset és nem egyszerű jól beállítani, de tényleg stabil lesz és gyors is.
Igaz ez nem oldja meg az egységes API-k kérdését és a célirányos fejlesztések, driverhiány stb kérdéskörét, de a legtöbb linux disztrib nem feltétlen erről akar szólni.
EGyszóval igen a linuxnak is vannak hibái és hiányosságai. Ezzel ízlés kérdése hogy ki tud/nem tud/nem akar, stb együtt élni. Mérlegelés kérdése, hogy milyen programokra van szükségem, vannak-e ezeknek linuxos megfelelői, azok kielégítik-e az igényeimet vagy sem, tudom-e használni őket vagy sem, stb... Ha az ehhez hasonló kérdésekre akár csak egyre is bárhol nemet lehet mondani, akkor máris igen megfontolandó, hogy a linux megfelelő választás-e éles rendszernek. Ugyanakkor ezen kérdésekre adható válaszok az admin felkészültségével és elszántságával együtt változnak.