hehenrikEzt eddig valahogy nem sikerült megtapasztalnom, pedig egy bő évet szántam arra, hogy kikísérletezzem melyik XP tweak működik a gépemen, melyik nem. Ingyenesnek nekem pl. nem ingyenes, a tesóm laptopjához a Win7 az az volt. Zeneszerkesztő program élőben alkalmazása nem működött hibátlanul. Egy olyan alkalmazásnál, ahol az időben egyenletesen folytonos működés az egyik legfontosabb tényező, ott nem megengedett hogy random szerűen ugorjon a lejátszás. Bár akkor még tört szoftvert használtam, most hogy megvettem ugyanazt a MacBookomra pusztán kíváncsiságból feldobtam a PCre is egy friss XP telepítés után tweak nélkül először, majd tweakkel is. Ugyanúgy ugrott a lejátszás néha, ami élő használat esetén nem megengedett. A tesóm gyári Win7-es HP laptopján dettó (pedig a Macem az paramétereit tekintve gyengébb eresztés annál a HPnál). Természetesen közben folyamatosan kontroll alatt tartottam a CPU és RAM kihasználtságot, de még a felét sem érte el a maximális kapacitásnak. A gép hardverei le lettek tesztelve, elviekben hibátlanul működött és többé kevésbé működik is pl. Ubuntuval. Kár, hogy nincs olyan kaliberű zeneszerkesztő Ubira, mint amit használok a Macen (és mielőtt valaki elkezdené felsorolni - Ardour, Audacity stb....ezekkel nem tudom megoldani, azt amit akarok legalábbis a mostani stabil verziókkal még nem).
Mindegy...
Igazából annyit szerettem volna ebből kihozni, hogy amit írtál az nálam egyáltalán nem úgy van és valószínűleg vannak még speciális felhasználók rajtam kívül, akik ezen az állásponton vannak. Igaz, hogy szánni kellett időt a linuxra, meg kell is még, de közel sem annyit mint az XP tweakek kisakkozására (és sokkal jobb nem is lett tőle!). Az Ubi sokkal kényelmesebb, gyorsabb, stabilabb és szebb/ízlésesebb a Windowsoknál szerintem. Én a fenti kérdést úgy tenném fel, hogy "Aki átlagos felhasználó (netezik, szövegszerkeszt, zenét/rádiót hallgat, filmet néz) miért használ még mindig Windowst?" Mindenre van Linuxos alternatíva ezen a szinten, csak nehéz a régi Wines beidegződésektől megszabadulni, de nem lehetetlen. Az egyik haveromnak feltettem a 10.04 LTS-t (a gépe annyit még elbír) XP vel dual bootosan, már nem is jelentkezik be az XPre. Teljesen meg van elégedve, még nagyon karban se kell tartanom neki, mert elboldogul. Egyszer a Skype rendetlenkedett, de egy kis fórumnézegetés után megtaláltam a megoldást és megcsináltam neki. Ha nem Windowson oktatnák a számítógép használatot, hanem Linuxon, akkor ugyanolyan természetes lenne a működése mindenkinek, mint most a Win működése. Aki 0-ról indul, mint pl. nagyanyám, annak ugyanolyan nehéz mindkettő, akkor viszont miért ne a jobban átgondolt, stabilabb, ízlésesebb, gyorsabb rendszert válassza?