fuloprnem jön létre a modem portja... nincs /dev/ttyHS1 :( ehhez mit kellene tennem? csak ezt a két csomagot tettem fel: "hsolink_1[1].0.46-1_i386.deb" és "hsoconnect-py2[1].5_1.1.83_all.deb"

fuloprleszedtem a hsolink_1[1].0.46-1_i386.deb csomagot, és feltettem a drivert simán laci@bimbo:~/Asztal/hso-1.6$ make mkdir -p /home/laci/Asztal/hso-1.6/tmp/.tmp_versions make -C /lib/modules/2.6.27-7-generic/build M=/home/laci/Asztal/hso-1.6 MODVERDIR=/home/laci/Asztal/hso-1.6/tmp/.tmp_versions modules make[1]: Entering directory `/usr/src/linux-headers-2.6.27-7-generic' CC [M] /home/laci/Asztal/hso-1.6/hso.o Building modules, stage 2. MODPOST 1 modules CC /home/laci/Asztal/hso-1.6/hso.mod.o LD [M] /home/laci/Asztal/hso-1.6/hso.ko make[1]: Leaving directory `/usr/src/linux-headers-2.6.27-7-generic' laci@bimbo:~/Asztal/hso-1.6$ sudo make install mkdir -p /home/laci/Asztal/hso-1.6/tmp/.tmp_versions make -C /lib/modules/2.6.27-7-generic/build M=/home/laci/Asztal/hso-1.6 MODVERDIR=/home/laci/Asztal/hso-1.6/tmp/.tmp_versions modules make[1]: Entering directory `/usr/src/linux-headers-2.6.27-7-generic' Building modules, stage 2. MODPOST 1 modules make[1]: Leaving directory `/usr/src/linux-headers-2.6.27-7-generic' modprobe -r hso || true install -d /lib/modules/2.6.27-7-generic/kernel/drivers/net/wwan/ install -m 644 -c hso.ko /lib/modules/2.6.27-7-generic/kernel/drivers/net/wwan/ /sbin/depmod -a 2.6.27-7-generic laci@bimbo:~/Asztal/hso-1.6$ ezek után sincs portja ennek az ócskavasnak: laci@bimbo:~$ ls /dev/ttyH* ls: /dev/ttyH* nem érhető el: Nincs ilyen fájl vagy könyvtár laci@bimbo:~$ vkinek vmi ötlet?

fuloprdmesg ezt írja ki [ 80.488943] Initializing USB Mass Storage driver... [ 80.489687] scsi4 : SCSI emulation for USB Mass Storage devices [ 80.490231] usbcore: registered new interface driver usb-storage [ 80.490244] USB Mass Storage support registered. [ 80.490695] usb-storage: device found at 5 [ 80.490703] usb-storage: waiting for device to settle before scanning [ 80.540466] hso: /build/buildd/linux-2.6.27/drivers/net/usb/hso.c: 1.2 Option Wireless [ 80.540566] usbcore: registered new interface driver hso [ 85.494143] usb-storage: device scan complete [ 85.501130] scsi 4:0:0:0: CD-ROM ZCOPTION HSDPA Modem 3.00 PQ: 0 ANSI: 2 [ 85.561107] sr1: scsi-1 drive [ 85.562312] sr 4:0:0:0: Attached scsi CD-ROM sr1 [ 85.563953] sr 4:0:0:0: Attached scsi generic sg2 type 5 [ 86.727062] ISO 9660 Extensions: Microsoft Joliet Level 1 [ 86.736064] ISOFS: changing to secondary root [ 787.175400] usb 1-2: USB disconnect, address 5 [ 793.932025] usb 1-2: new full speed USB device using ohci_hcd and address 6 [ 794.147472] usb 1-2: configuration #1 chosen from 1 choice [ 794.180930] scsi5 : SCSI emulation for USB Mass Storage devices [ 794.182198] usb-storage: device found at 6 [ 794.182207] usb-storage: waiting for device to settle before scanning [ 799.181258] usb-storage: device scan complete [ 799.188168] scsi 5:0:0:0: CD-ROM ZCOPTION HSDPA Modem 3.00 PQ: 0 ANSI: 2 [ 799.246156] sr1: scsi-1 drive [ 799.246428] sr 5:0:0:0: Attached scsi CD-ROM sr1 [ 799.246805] sr 5:0:0:0: Attached scsi generic sg2 type 5 [ 800.215147] ISO 9660 Extensions: Microsoft Joliet Level 1 [ 800.225153] ISOFS: changing to secondary root

fulopr én is kopasz vagyok az Ubu-hoz,ilyen apróságok miatt szívtam eleget (csak egy betű hiányzik) laci@bimbo:~$ ls /dev/ttyH* paul@r60-ubuntu:~/Desktop/hsoudev$ ls -al /dev/ttyHS* Az én tapasztalatom,(jó lenne ha elmagyarázná valaki)a wifi nélkül nem megy a sztikk se,-nálam legalább is-a wifi telepítése után lett a hálózati kapcsolatok ablakban egy + funkció /vezeték nélküli kapcsolatok engedélyezése/ innen tudom csak engedni a hso0 csatolást.Bár a linkcontroll jelzi a térerőt, kapcsolódást,nem lett netem tőle. A másik probléma hogy a sztikk telepítésénél 2x letolta ezt az ablakot (elcseszve a wifit).Lehet van jobb megoldás,nekem így működik: http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=902860 , a telepítésnél feltesz egy modult-ami nélkül,nekem-nem csatlakozik a web n walk a hálóra. Bocs ez egy laptop!

kkarolyköszi! Az ls /dev/ttyH* meg kéne mutatnia a portot, hacsak nem rejtett, akkor segítm hogy beírta az "a" kapcsolót is :) minden esetre meg fogom próbálni hátha csak rejtett a port de nem hiszem. viszont a vezeték nélküli hálózatnál is megnézem amit írtál. A legnagyobb baj az hogy már a dmesg parancs kimenetében sem írta hogy létrehozta volna a portokat... :(

Ennyivel később: 7 nap

fuloprhiányzik a driver ami a " hso-1.6.tar.gz" vagy nincs kellőképpen feltelepítve....

dzsoltígy tettem fel. http://ubuntu.hu/forum/hardverek/t-mobile-webnwalk-stick-t-mobil-internet-710-re-hogyan#comment-70598

fuloprTalán ez a kis leírás segít. Web 'n' Walk stick modem telepítése ( Model GI0225) A PIN kódot ki kell tiltani! Pl. egy mobil telefon segítségével. Letölteni a „ hso-udev.tar.gz” hso-udev.tar.gz „hsolink_1.0.118-1_i386.deb” hsolink_1.0.118-1_i386.deb „hsoconnect-py2.5_1.1.128_all.deb” hsoconnect-py2.5_1.1.128_all.deb (esetleg magasabb verziószámok az alábbi címeken) http://public.warp.es/wader/wiki/Sprint/080707/Deliverable http://ppa.launchpad.net/baltix-members/ubuntu/pool/main/h/hsolink/ /dev/ttyHS0 … lekérdezése: a terminál elindítása után a következő parancsokat kell kiadni, ls -a /dev/ttyHS* (a lekérdezés előtt a Web'n'Walk stick-et csatlakoztatni kell) ha telepítve van akkor /dev/ttyHS0 /dev/ttyHS1 /dev/ttyHS2 ha nincs akkor: „nem érhető el: Nincs ilyen fájl vagy könyvtár” Ilyenkor fel kell telepíteni a hso-udev -et mert nem jön létre a /dev/ttyHS0 ..1 ..2 (létrehozni pl. egy stick könyvtárat a $Home/felhasznév/ alá. A „stick” könyvtárba bemásolni a hso-udev.tar-gz-t Terminálban, cd stick tar zxf hso-udev.tar.gz sudo make install ha nincs hiba akkor a következőknek kell megjelennie: install -d /usr/sbin install -d /etc/udev/rules.d install rezero /usr/sbin cp hso.udev /etc/udev/rules.d/z20_hso-udev.rules ezek után fel kell telepíteni a „hsolink_1.0.118-1_i386.deb” és „hsoconnect-py2.5_1.1.128_all.deb”-et (rákoppint, csomag telepítése. Ha el kell távolítani pl. a Synaptic – ben lehet ezt megtenni) A gépet újra kell indítani! (Volt gép amelyiken semmilyen „restart” vagy újraindításra nem volt szükség és minden működött) Ennek hatására az Alkalmazások/Internet menüben megjelent egy HSOconnect nevű menüpont, Elindítva a programot miután regisztrálta a szolgáltatót (automatikus) a fel és lecsatlakozást egy gombbal lehet megtenni. Valamint méri a le és feltöltést és mutatja a térerőt is. (egyéb beállítás szolgáltató függő lehet) Megjegyzés: A fent leírtakat asztali PC-ken és több laptopon próbáltam sikeresen. A minimum laptop konfiguráció a próba alatt – Mobile Pentium II, 370MHz, 256M RAM. Ubuntu 8.04-8.10. A 8.04. alatt a kernelt legalább 2.6.24.22- re kellett frissíteni, mert bár a programok települtek, a rendszer nem ismerte fel a modemet. A frissítés és az újra indítás után minden megfelelően működött. Köszönet a programok íróinak! Barnabás

Ennyivel később: 7 nap

fulopra driver már benne van a kernelben. A HSOconnect működik ha fen van hsolinkontrol meg Ozercdoff. És az új frissítéseknek köszönhetően már a hálózatnál is megjelenik a modem így onnan is lehet egyszerűen az internetre kapcsolódni.

dzsoltaz király lenne! ez mikortól igaz? a 8.10-ez ha frissítem akkor menni fog?

fuloprfulopr azt mondom próbáld meg, mert akkor csak az ozercdoff vagy rezero kell elméletileg működik. Már 3 napja elérhető a frissítés. Apropó, aki nem hiszi hogy ibex alatt ott a driver az nézze meg :) a következő paranccsal find /lib/modules/`uname -r` -name 'hso.ko'

fuloprfulopr amikor csatolod a modemet akkor megjelenik a ZeroCd ? Mert ha igen akkor csak annyi a baj hogy hiányzik a rezero. Ami azért van hogy a modem valóban modemként működjön.

dzsoltmegnézem megnézem :) csak haza kell mennem! köszi a segítséget mindkettőtöknek! :)

dzsoltmég egy láma kérdés! ha a kernelben van a driver akkor Hardy alatt is elérhető lesz? mert a kernel frissítések oda is mennek nem?

fuloprVasárnap vettem a stick-et, azóta szívok vele a Xubuntu 8.10-nél... Először feltettem mindent (driver, a két fentebb említett fájl, majd a rezero, ill. annak újabb változata), de 2-3 perc után elaludt a modem lámpája és lefagyott az egész gépem. (notebook) Csak a restart segített, még a konzol sem jött elő... Utána rájöttem, hogy a kernelben benne van gyárilag a driver, leszedtem, ment pár percig, majd megint fagyás... Az előbb leszedtem a rezero-t, ment, fagyás... Utána MINDENT leszedtem, ment, fagyás... Jelenleg csak a "hso-link" és a "rezero" van fent, EDDIG nem fagyott.. Van valakinek ötlete? Kösz, előre is!

aburkonAz elmúlt 15 percben nem fagyott, csak a hso-link és a régebbi rezero van fent. (Most más a neve, talán ozerocoff, vagy vmi ilyesmi.)

aburkonnekem is lefagyott sokszor de csak akkor ha nettezés közben kiszedtem a modemet miközben a hsoconnect még ment. Ozerocdoff egy újabb és stabilabb verziója a rezero-nak. Az a baj hogy ubi 8.10 nem egy stabil rendszer még.

dzsoltÖrök hálám üldözi majd kerezsi "kollégát", működik stabilan a netem... :)

aburkonés megosztanád a stabil mobilinternet titkát velünk is? :) A hsoconnect-el nekem is megy de én a hállozatnál szeretném mert ott 1x megy máskor nem, mert ugyebár Ubuntunál sose lehet tudni. ( időközben megoldottam stabil és magától kapcsolódik :)