Sziráki TamásÉrtem én, de pl: bezippelném a levelek mappámat Windowson. Majd megpróbálnám visszaállítani linuxon. Ja, bocs, ha elvesznének a leveleim. Értsd csak addig buli az átnevezgetés, amíg könnyen ki tudod következtetni, hogy mi volt a fájl eredeti neve! De mi van ha nem?
Vagy másik: clementine adatbázist lementem, visszaállítom, amiben ugye kedvencek is vannak, vagy ne adj isten dalszövegek, amiket ugye nem az .mp3 fájl tartalmaz stb. Az mp3 fájl neve meg közben megváltozik. Tudod mi lesz ennek a következménye? Hogy hat a clementine adatbázisára? Mert én nem is akarom tudni. Inkább elkerülném.
Vagy még egy példa: a calibe ebook mappát tömöríteném Windows-on zippel. Majd linux alól próbálnám visszaállítani. Vagyis bolond lennék megpróbálni, nem vagyok mazochista. Úgyhogy maradjunk annyiban, hogy inkább tömörítse ki jól, a későbbi kellemetlenségek elkerülése végett. Nekem csak pár száz fájl kellett átnevezgetnem, a kriksz-krakszok miatt a tömeges átnevezés nemigazán vezetett eredményre, egyesével meg órákig tartott. Megismerkedtem közben a convmv paranccsal, de az sem oldotta meg a problémát, csak kiszedte a hibás karaktereket. Egy Windowsos, Wine-s kitömörítés (újraindítással, telepítéssel együtt is) legfeljebb 10 perc. Szóval fölösleges és értelmetlen szenvedésre ne biztassunk senkit szerintem. Ez a kitömörítem majd átnevezem ez legfeljebb fél- esetleg kényszermegoldás, de semmiképpen nem jó megoldás.
Azaz összefoglalva: értem én, amit mondasz és bizonyos esetekben (értsd ha muszáj, vagy nem nagy munka) használnám is, de én senkinek nem javasolnám, mert emlékszem mit szenvedtem vele.
Ja és még valami. Volt olyan fájlom is, amit képtelenség volt megnyitni, de cserébe törölni sem lehetett. A fájlkezelőben látszott, de ha törölni próbáltam, akkor hibaüzenet jött, hogy a fájl nem létezik (értsd próbáltam fájlkezelővel, parancssorból, Windows alól egyik sem ment). Már nem emlékszem, hogy oldottam meg végül, de szerintem erre senkinek nincs szüksége. A problémát meg ott kell kezelni, ahol keletkezett. Azaz ha Win-en tömörítette, és problémás a kicsomagolás Linuxon, akkor csomagolja ki Win-en. Egyszerűbb mint szenvedni a hibás karakterekkel.