bobi64Most bocsáss meg, de pár 10.000 Ft egy szoftverért, ami működtet egy nála többször drágább hardvert, nekem nem pofátlanul drága, majd ha annyiba kerül mint a hardver vagy legalább feleannyira. Amúgy összekevered a ..., de ne politizáljunk.
Bár szerintem az Apple messze pofátlanabbul teszi. Mégsem zavar senkit. Tudod csak egy példa: volt valahol egy cikk, hogy a Dropbox-ot levették a marketról, mert hirdette a fizetős verzióját, ami tilos. Igen, mert ha eladsz a marketen, akkor fizetned kell érte az Apple-nek. A Google is ebből finanszírozná az Androidot, csak neki nem megy olyan jól. Hogy a topic-hoz visszatérjek, szerinted van köze annak hogy nincs flash és silverlight (az MS már megcsinálta) iPhone-ra és iPad-ra ahhoz, hogy ha futnának, akkor a fejlesztők ki tudnák kerülni az Apple-t?
Látod ez már pofátlanság. Az MS is elkezdte, mert biztos lehetsz benne, hogy a MS tabletjére, de valószínű hogy bármelyik tabletre amin majd Win8 fog futni csak a legnagyobb nehézségek árán és garancia vesztéssel fogsz tudni Linuxot rakni vagy sehogy. A válasz meg az lesz, miért az iPad-ra tudsz másik op.rendszert tenni? Nem. Na látod! Ne legyen igazam, de könnyen lehet, hogy így lesz.
A versenyt kirekesztő módhoz meg csak annyit. Ott van a böngésző piac, vagy az okostelefon piac. A Google jött, látott és győzött, vagy legalábbis nem elhanyagolható a részesedése. Mi kellett hozzá? Pénz, kitartás, egy jó szoftver és marketing. Mi akadályozta meg ebben a Linux disztribútorokat? Mert ne mondd nekem, hogy ez rajtuk nem múlt, mert igenis múlt sőt jobban, mint az MS-n. Ja és az Apple bár fizetős és drága mégis tudja növelni a részesedését? Ez vajon mitől van? Ez az amit leírtam már, de sosem szerettek érte. A Linux minden bajáért nehogy már csak az MS legyen a felelős.
Szerintem csak az a baj, hogy nem volt még eddig egy diszribútor sem, aki sikeressé és népszerűvé tette a saját Linux-át. Ez van. Hogy őszinte legyek én nem rajongok az Ubuntu-ért, de mégis remélem, hogy összejön nekik. Még akkor is, ha emiatt a mai Linuxok több fele kihal, mert legalább lesz egy egységesebb, kiszámíthatóbb platform, ami jobban vonzza majd a fejlesztőket. Mert tévedés ne essék, minél népszerűbb lesz az Ubuntu, minél több szoftver és szolgáltatás lesz rá, annál kevésbé tudnak majd labdába rúgni a kisebb Linuxok.