bobi64Azt hiszem nem értetted meg, amit írtam.
1. Az MS-t nem érdekli az ócska géped az elavult, már nem forgalmazott op.rendszereddel együtt. Ha ilyet akarsz, arra keress más értékesítési csatornát. Ott tudsz venni olcsón win-t.
Az MS azt szeretné, hogy új gépet vegyél Win7-tel, amin már Win8 matrica van. Annak a gépnek az árában legfeljebb 10-20% lesz az op.rendszer ára. Ez amúgy teljesen érthető szerintem. Mert melyik cég ne akarná, hogy ne az új termékét vedd meg?
2. Ezt a portable apps-os részt nem értem. Ha Linux alól wine-t használva raktál pendrive-ra portable app-okat, ne lepődj meg, hogy XP alatt nem működik. Az volt a csoda, hogy eddig működött.
3. Hogy jön ide az Apple? Nem tudom figyeltél-e, de az Apple gyakorlatilag kitiltotta azokat a megoldásokat, amikkel nagyon sok alkalmazást lehetne elérni az Apple market megkerülésével. Szerintem ez sokkal durvább visszaélés a monopóliumával (értsd a saját gépein monopóliuma van) mint amit az MS valaha is csinált. Gondold el mi lesz akkor, ha elkezdi ezt csinálni az MS, már pedig elkezdte.
Csak 2 példa:
- A Win 8 mellé úgy tűnik elég nehezen lehet majd másik op.rendszert felrakni. Ezzel gyakorlatilag lehetetlenné teszi, hogy azon a gépen kipróbáld a Linuxot. Legalábbis azok számára, akik még nem használtak eddig Linuxot. Ez pedig annyit jelent, hogy másik gépet kellene venned, hogy megismerkedj a Linux-al. Szerinted ki fog venni másik gépet csak azért, hogy a Linux-ot kipróbálja?
- Úgy tűnik a pc-k helyett újra kompakt gépek terjednek el (ide sorolom a tableteket és a mobiltelefonokat - tudom, hogy nem helyes a megfogalmazás). Azokra meg nem szokás másik rendszert rakni, többnyire nem is nagyon lehet. Azaz a készülő MS tabletre és a ARM-s Win8-s tabletekre nem valószínű, hogy valaha Linux fog kerülni, legfeljebb garanciavesztés után/garanciavesztéssel együtt és ha nem sikerül a telepítés, márpedig elsőre lehet, hogy még a gyakorlottabbaknak sem fog menni, utána viheti a szervízben majd drága pénzért visszarakják a Win-t, mert az sem fog elindulni.
Azaz a Linux-nak maradnak azok hardvergyártók, akik op.rendszer nélkül, vagy Linux-al előtelepítve fogják a hardvereiket árulni.
Ezzel csak azt akartam érzékeltetni, hogy az MS szerintem még igazából el sem kezdett bekeményíteni, hogy védje a piacát. És hogy mi lesz, ha tényleg elkezdi? Én úgy érzem visszasírjuk még mostani szép időket.