rokalacsHát nézd, abban amit te írsz van NÉMI igazság. Annyi, hogy a linux-platform valóban meglehetősen szétaprózódott. Mert van ugye egy sereg disztró, meg egy sereg ablakkezelő, egy sereg zenelejátszó, meg mindenféle egyéb micsodából is egy sereg. Na most ezt egyesek úgy tekintik, hogy emiatt egyikre sem jut elegendő erőforrás, és jönnek azzal, hogy demilyenjólenne ha kevesebb volna ezekből, mert akkor azt a keveset jobban lehetne kivitelezni!
És ez biztos igaz is bizonyos mértékig. Csakhogy nézzük meg azért a windózos oldalt is! Ott ugye nem sok "disztró" van meg nem sok ablakkezelő, ugyanis mindegyikből csak 1 — maga a windows. Na most mennyivel jobb ez mint akármelyik desktop linux-disztró? Szerintem semennyivel. Sőt, a modern linuxos ablakkezelők kapásból lekörözik még csicsa terén is. És ez nem is véletlen. Mert hiába van a windózos platformon mindenből csak EGY, de akkor sem fejlesztik azt többen mint bármely linuxos projectet, s amiatt nem, mert a windózos platformon futó progik forráskódja többnyire zárt. Tehát hiába jelent tényleg némi hátrányt a linuxos platform szétaprózódottsága, ezt a hátrányt nem tudja kihasználni a "másik oldal".
Ezzel szemben a linuxos (inkább úgy mondom "szabadszoftveres") oldalnak ez a szétaprózódottsága előny is. Ugyanis rengetegsokféle izémizé készül minden feladatra, s emiatt képes kielégíteni a legextrémebb igényeket is. Hogy csak egyet mondjak, még az olyan nemkicsit őrült fickóknak is kedvére tehet a Linux mint amilyen én vagyok, hogy találtam magamnak űberfasza ablakkezelőt, a SithWM-et (érdemes rákeresned és megnézned milyen, elszörnyedsz majd...), meg hogy én mindenáron konzolos zenelejátszót akarok magamnak, hát van olyan is, a Moc... szóval igen, Linux alatt annyi sok a lehetőség hogy ezek közt könnyű elveszni, de aki rászánja az időt hogy megismerje a választékot, az előbb-utóbb sikeresen összeválogatja a maga igényeinek megfelelő rendszert. Erről windows alatt szó sem lehet. Ezt mondják röviden úgy a linuxos fickók, hogy a Linux szabadságot ad a használójának. Én 2004 óta vagyok linuxos, s azóta nincs is egyáltalán semmiféle windowsom, azaz nem dualbootban használom a masinámat, hanem azon a Linux az egyetlen oprendszer, bár néha előfordul hogy egyszerre több disztró is csücsül rajta. De windows, az nem. És remekül megvagyok a windows nélkül! Igenis lehet így élni! Semmi szükségem arra a bitszeméthalomra! De akinek az kell hát használja nyugodtan, végülis mindenki úgy teszi tönkre az életét ahogy akarja, ez az élet egyik szépsége... no meg aztán ez olyan, hogy van akinek a kakiszex jön be, akkor meg azon se csodálkozzunk hogy egyesek leragadnak a windowsnál... Különben is, mint azt már korábban leírtam, a windows a perverzek operációs rendszere:
http://violazoli.blogspot.com/2012/03/perverzek-operacios-rendszere.html
(igen, tudom, túloztam egy picit a humor érdekében, de nem zörög a haraszt, ha nem fúj a szél...)
Na és most jöhetnek egyesek azzal, hogy de nem is igaz hogy a linux a jobb, mert ezért meg azért, meg páran valamiféle rosszulértelmezett ultraliberalizmus miatt még a linuxosok közt is akadnak, akik azt hangoztatják hogy a linux nem jobb mint a windows csak MÁS, és hogy mindenkinek azt kell használni ami neki jobban megfelel, és a windowsra is szükség van, és nem is lehet objektív mércét találni arra, mi a jobb, stb. Na most ez egyszerűen nem igaz! Igenis van objektív mérce erre, nem is egy. Pld egy szempont az ÁR. A Linux ingyenes, emiatt ez nagy előnye, e szempontból tehát JOBB. Aztán BIZTONSÁGOSABB minden objektív (azaz nem MS által pénzelt) felmérés szerint. De különben is: minden komolyabb helyen, ahol érzékeny adatokkal dolgoznak, Linuxot használnak. Néhány példa:
A NASA Linuxot használ. (Pedig biztos volna pénze Windowsra ha az jobb volna...)
Az amerikai hadsereg is Linuxot használ. (Pedig őket se tenné tönkre a Windows-licenc ára...)
Az amerikai posta is linuxot használ.
Majdnem minden bank szintén Linuxot használ.
Általában az atomerőművekben is Linuxok futnak.
A légitársaságoknál is.
Az internetszervereken is.
Vajon miért, ha nem amiatt, mert a Linux igenis JOBB?!
Na és emiatt (is) használok Linuxot én magam is. Nekem jár az, hogy az oprendszerem JOBB legyen. Nem vagyok önimádó, de szeretem magamat annyira, hogy ne szívassam magamat egy rosszabb rendszerrel (a windowssal). De aki mazochista, az kínlódjon csak a windowssal, az ő baja...