simanzoli"Pénzügyi nyomás alatt nem lehet ALKOTNI...."
Csak annyit mondanék erre, hogy 10-20 évvel ezelőtt, a kedvenc cégeim (pl. squaresoft, Enix, Capcom ) olyan videojátékokat ALKOTTAK Super Nintendo-ra és Playstation-ra, amikkel még mai napig is szívesen játszom, emulátorok segítségével.
Néhány név a teljesség igénye nélkül: Contra 3, Zelda 3, Axeley, Parodius, Starfox, Chrono Trigger, Secret of Evermore, Chrono Cross, Resident Evil, Mortal Kombat.
Én például eléggé hiányolom az ilyen és ehhez hasonló játékokat az ingyenes kínálatból.
Ha nem lennék olyan lusta ( amilyen vagyok: hihetetlenül, de nagyon, de tényleg... ), és értenék hozzá, akkor csinálnék ezekből a játékokból, javított grafikájú és hangú verziókat, a saját magam és mások szórakoztatására.
Én úgy látom, hogy a Microsoft jelenleg 90% körül van jelen a számítógépeken, ami azért elég nagy eredmény.
"A nyílt forrás és a zárt forrás"
Az ePSXe ingyenes, de zárt forráskódú emulátor, a Pcsx-R nyílt forráskódú emulátor.
Elméletileg a Pcsx-R-hez hetente jön ki új patch és bárki besegíthet a fejlesztésbe, mégis az ePSXe lényegesen fejlettebb emulátor, annak ellenére, hogy már 4 éves az 1.7.0-ás változata.
Az ePSXe is ingyenes program és ennek az az "ára", hogy 4 évet kellett várni arra, hogy egyáltalán bejelentsék az 1.8.0-ás verziót.
Minden bizonnyal jó dolog az ingyenes linux és a sok ingyenes szoftver annak, aki örökké él és ki tudja várni, hogy fejlődjön.
Zárásképpen még megemlítem a Gimp-et, ami szintén nagyon jó progam, de mennyivel jobb lenne, ha több idejük lenne a fejlesztésére a készítőinek... :)
Ne értsen félre senki, én örülök a Gnu/Linux-nak, és használom is ( a Xubuntu aktuális verzióját ), de szerintem, amíg sok fejlesztőnek "csak" a szabadidős tevékenysége a fejlesztés, addig sosem fog úgy fejlődni, ahogy fejlődhetne, ha 1 cég fejlesztené, fizetett alkalmazottakkal.
Erről az egész témáról lehetne írni egy jó vastag könyvet vagy egy doktori disszertációt, én viszont lusta vagyok az ilyesmihez.
Inkább játszom tovább a Chrono Cross-szal, Pcsx-r-rel, Xubuntu alatt... :)