fradi81PPA és Debian. Nem tudom :) . Most lecsökkentettem, minimalizáltam a Debian Squeeze-n az Ubuntu-s PPA-kat, de előtte sem volt komoly gond (attól eltekintve, hogy nemrég pár csomagom eltűnt .. de ez a debian-ra jellemző, az ütköző csomagokat, az "automatikusan frissítve" megjelölteket néha kérdés nélkül törli). A PPA felvételének (vagy hasonló módon a tárolók közé felvett alkalmazás honlapnak) az az előnye, hogy frissül. Mert a gdebi-vel telepített bizony nem mindig ... bár ez sem sok van nekem manapság, megoldottam máshogyan. Fordítani én sem nem szeretek, különben is, egy kernel frissítés után lehetne megint állítgatni, ennyiben jobb a PPA. Arra kell figyelni, hogy a backports szó ne legyen feltüntetve az Ubuntu PPA-nál (LaunchPad), mert az az Ubuntu specializált csomagokhoz van, ezért ez a neve, nem pedig debian.backports. Ebből akadhat(ná)nak gondok. Óvatosan haladva (javaslom a SystemBack alkalmazást is) nemigen jellemző rendszerösszeomlás. Most a legújabb Java (8) és a JDownloader van például felvéve, utóbbi indításkor problémázik a Java verzióval, de ez nem a PPA és a Debian hibája. Persze ilyesféle megoldásokra senkit nem buzdítok.
A Blender nálam egyébként csak futtatható verzióban fut (a tárolós nem jó neki, egyik sem), ez meg a régi processzorom miatt van, nem támogatja a tárolóból elérhető vagy letölthető "deb"-es csomagok utasításkészletét. Szerintem a jövőre megjelenő Wheezy-ben meg lesznek találhatóak a legújabb csomagok, akár médiás használatra is (én még nem próbáltam, mert nemrég vettem egy USB-s írót és nem írtam ki ... nem töltöttem le), akinek meg csak irodai tevékenységre, film,- zene,- kép nézegetésre és egyszerű netezésre kell a Debian, az óvatos(abb)an bánjon a PPA-k felvételével (készítsen visszaállítási pontokat) vagy egyáltalán ne vegyen fel vagy nézegesse a fórumot, ki mit tapasztalt. A Debian éppen erre jó; stabil mindennapi használat. És az ember kicsit jobban megismerheti a rendszert is, de nem kötelező. LMDE-t is használhat például ... melyet sokan.