mozoAzt kellene már a jónépnek tisztázni, hogy mi a rettenetet akarunk a közoktatástól? Az, hogy "van", attól még nem jó semmire.
Elvileg az a cél, hogy értelmes fiatalokat kreáljunk, akik meg tudnak élni, és elősegítik a társadalom fejlődését, fenntartását.
Ergo kell egy kis irodalom, nyelvtan, matematika, ének-zene sem árt, és hasonlók. De nem véresen komolyan.
Plusz ugye minden ember azt mondja, hogy "Tanulni kell! Diploma kell 9, mert nem tudsz majd elhelyezkedni!!"
Ebből meg mi lesz? Egyre magasabb követelmények, mert a földekre is csak diplomával lehet kijutni, mert mindenkinek van.
Ezért mondtam anno, hogy legyen a felsőoktatásban tandíj. Aki komolyan gondolja, az járuljon is hozzá, csak sajnos nem tűnt valami használhatónak, amit elterveztek.
Húgom azt mondta, hogy dehát azért jár az ember egyetemre, hogy nagyszerű elméket hallgasson.. És ettől lesz anyunak nyugdíja? Vagy akár neki?! Ettől lósz*r se lesz jobb. Én is voltam egy évet az egyetemen, és nem csináltam semmit, de legalább fizette az állam, és most tényleg jó mindenkinek.
Tudom, hogy nem egyszerű sok egyetemistának az élete így sem, ezért kellett volna úgy megoldani, hogy beszűkíteni az állami keretet, és csak a legjobbakat támogatni anyagilag. Akkor a diploma megtartotta volna a minőségét, mert mintha a diploma ma már csak valami "WC-papír" volna. "Ha kell, hát kell".
Szóval, tisztázni kéne, hogy mit akarunk az oktatástól, és azután lehetne reformálni. Amit viszont TÉNYLEG meg kell csinálni.
Pl sokkal komolyabban venni a nevelést, a tanárok pszichológiai állapotát, több eszközt engedni nekik, stb.