Úgy kell gondolnom az emberiségre, mint egy nagy családra.
Ismeröseim tudják rólam, hogy fejlett igazságérzet'-tel rendelkezem -
ez általában nem pozitivum, mert gyakran keresem a
saját igazamat, ami sokszor vezet vitákhoz és akár veszekedéshez is. A biblia szerint viszont:
Az igazságosság békét terem, az igazságnak meg biztonság lesz a gyümölcse mindörökre (Iz 32,17) |
Rendszergazdaként dolgozom egy közintézményben. Néhány évvel ezelött
még több...
még több számítógépen használt a munkahelyem olyan szoftvereket is, amihez nem volt meg az eredeti windows rendszer megvásárlását igazoló hologrammos címke. Mivel ezt a kereszténységgel nehezen tudtam összeegyeztetni, ezért idegesség volt bennem mindig, amikor erre gondoltam. Megpróbáltam elérni, hogy ez megváltozzon. De azt éreztem, hogy a feletteseim, és a kollégáim, akik özött sokan nem keresztények nem is értik, hogy miért van
szükség erre. Általában azt mondták nekem:
Riki ezt egyedül te veszed ennyire komolyan, és mégis mi történik, ha egy kicsit csalunk... Úgyse ellenörzi ezt senki... - Engem mégis zavart ez a dolog.
Elhatároztam, hogy többet soha nem fogok illegális szoftvert telepíteni. Amikor ezt Isten elött megfogadtam nagy békét éreztem a szívemben.
|

Hamarosan lehetöség adódott, hogy otthonra saját számítógépünk lehessen (
azaz egy másik ajándékba kapott zámítógépet felbövíthessünk) , és a munkahelyemröl otthoni használatra kapott öreg gépet lecseréltem.
Vásárolni nem tudtunk szoftvert ehhez az új géphez. A munkahelyem révén pedig csak frissítési (upgrade) windows-licenszet kaptam, amihez nem rendelkeztem semmilyen régebbi windows hologramos matricával, tehát nem tudtam kihasználni a jogilag biztosított lehetöséget. Persze 25 ezer forintért vehettem volna egy
home windowst, hogy helyette az
pro frissítést használhassam, de nem engedhettük meg magunknak, hogy erre költsünk.
(
Lelkileg amúgy is nagyon zavart engem, hogy annyi pénzt fizetnek ki magyarországról az amerikai szoftverért, mert nagyon drágán adják a windowst). Én pedig mindenképpen keresztény – Jézushoz méltó !igaz! megoldást akartam keresni.
Egy ismerösöm Móricz Péter bátorított próbáljam ki hozzá a linuxot. Mivel mindenképpen olyan rendszert akartam rá telepíteni, ami magyar fejlesztök által (is) készült, ezért a Kolozsváron fejlesztett KIWI rendszerét töltöttem le az
http://ubuntu.hu oldaláról. Elöször azon döbbentem meg, hogy hogyan lehet, hogy egy ilyen szép operációs rendszer teljesen ingyenesen letölthetö. Erre Péter elmondta nekem, hogy azért ingyenes, mert sok kisebb cég közösen (mint egy nagy család) az egész
emberiség javára készíti ezt. Ettöl ingyenes. Köztük sokan keresztények is vannak, akik szeretetböl, összeadják a tudásukat, hogy abból mindenki szabadon részesülhessen.
Amikor ez újra, meg újra eszembe jut, mindig úgy kell gondolnom az emberiségre, mint egy nagy családra. |  |

Nem sokkal ezután meglepödve tapasztaltam, hogy az a kedvenc
játékom, amivel elötte a windowsban már játszottam (
GL-TRon, Armage-Tron) Itt az ubuntu tárhelyéröl a linux alá is feltelepíthetö. A másik kedvenc játékom a
Worms, helyett pedig egy sokkal viccesebb
Wormx nevü játékot tudok telepíteni. És a windowssal szemben linux alatt
valamiért teljesen ingyenes a
Doom játék, amit én ugyan nem szeretek, mert a lövöldözös gyilkolászás nem a stítlusom, de egyik családtagomnak az a játék a kedvence. A kis ovisoknak pedig ajánlották a GCompris nevü oktatójátékot, amihez hasonló jót a drága windows alatt nem is találtam, pedig már korábban is kerestem olyan játékot, aminek ovodás-kisiskolás családtagjaim örülhettek volna.
Mint rendszergazda nagyon féltem a számítógépet
azoktól a vírusprogramoktól, amiket bünös céllal mások számítópépének a megtámadására fejlesztenek ki. Ezek észrevétlenül kihasználják a gyanútlan és nem kellöen hozzáértö emberek számítógépeit hogy az ö gépükröl kiindulva még további számítógépeket támadhassanak meg. Azt tapasztaltam, hogy új barátom a Linux internetes környezetben sokkal jobb, mert ezekkel a rosszindulatú programokal szemben teljesen ellenálló.
Így megtapasztaltam, hogy azért, mert elsösorban Istent és az Ö igazságát választottam, cserébe a nagyobb biztonságot kaptam töle ajándékba. |

Nemsokára egy tönkrement számítógépet kaptam, amit saját célra teljesen felújítottam. Ezen a számítógépen hologramos matrica is volt a windowshoz. Így most mind a linux, mind a windows rajta van ezen az 'új' zámítógépen. Nyugodtan és békével alszom azóta, mert az iskolai dolgokhoz és a régi játékokhoz
már becsületesen és törvényesen használhatom a windowst. Természetesen a windowsban az internetet végleg letiltottam, tehát így már teljes biztonságban van a külsö támadásokkal szemben és nem szükséges állandóan müködö vírusvédelemmel lelassítanom az egész rendszert. A komoly dolgokhoz és az internethez, levelezéshez pedig a vírusokra immunis – biztonságos –
http://ubuntu.hu-ról letöltött
KIWI-linuxrendszer szolgál.
K<öszönöm, és egy életen át hálás leszek azért, hogy volt bátorságom Istent és az Ö igazságát választani a számítástechnika
terén. Azóta a munkahelyemen is egy új számítógépteremben csak linuxos szabad-gépek vannak. A munkatársak és a diákok pedig örömmel asználják ezt a termet, gyakran egész estig ottmaradnak internetezni és játszani rajta.
Az igazságosság békét terem, az igazságnak meg biztonság lesz a gyümölcse mindörökre(Iz 32,17) |
/ Riki /
Az életige
minden hónapban letölthetö a:
http://www.teens4unity.hu/eletige/
weboldalról.