PhaceEsetleg, de azt is csak kizárólag abban az esetben, ha úgy találtatik, hogy helyes a meglátásom.
Még ha furcsán is hangzik, de a weboldal is egyfajta kiadvány, így hát a kiadványszerkesztés szabályai vonatkoznak rá.
Mint már fentebb is jeleztem, valószínűsíthetően az emberek nem igazán olvassák el, vagy értelmezik a letöltési javaslatok mellé írt szövegeket, hanem a legfelül elhelyezkedőt töltik le.
(Ugyanúgy működik ez, mint egy napilap esetében a szalagcím, vagy a vezércikk helye. Ott is erre a helyre kell elhelyezni azt az egy hírt, azt az egy mondatot, amivel el kívánod adni az újságot. Ez a hely az első oldal felső része (harmada). Miért éppen ide? Mert ha kezedbe veszed a lapot, vagy a standon félbe hajtva eléd teszik, ezt fogod belőle elsőként meglátni.)
Ezen oldal letöltési szekcióját nézve ezt a helyet a letöltésre kínált változatok közül az első, a legfelülre helyezett foglalja el (az egyes lehetőségek azonos betűtípussal, megegyező betűmérettel vannak szedve, az oldalon való elhelyezkedésen kívül nincs semmilyen olyan körülmény, amely a szembetűnőséget befolyásolná).
Ha a csomagok frissessége a perdöntő, akkor természetesen a legújabb kiadást illeti meg ez a hely attól függetlenül, hogy milyen hosszú ideig élvez támogatást.
Amennyiben a felhasználók többségének inkább a stabilabb és hosszabb távon támogatott verzió az ajánlott, akkor ez kívánkozik ide.
A „mindig is előrébb helyezkedtek el” is figyelembe vehető, mint mondjuk egy tradíció, és akár lehet ez is a sorrend meghatározásának döntő tényezője, de ha nem erről van szó, csupán csak arról, hogy ragaszkodunk hozzá, mert eddig is így volt, az már talán nem helyes.
(A világban csak a változás állandó, minden más folyton változik.
Itt is változnak a körülmények, bizonyos kiadások támogatottsága a felére csökken. Meglehet, hogy ehhez a változó körülményhez a letöltésre kínált verziók sorrendiségének tekintetében alkalmazkodni kellene.)
Én úgy tapasztalom, hogy egy kezdő felhasználó az esetek többségében a letöltési javaslatok között első helyen található verziót tölti le, próbálja telepítőmédiára kiírni, telepíteni majd pedig használni. Ha ezek bármelyikével problémája akad, akkor jelenik meg a fórum plénuma előtt. Amikor egy téma úgy kezdődik, hogy „az XY verziót töltöttem le, próbálom meg kiírni, telepíteni, használni, de elakadtam”, akkor leginkább az adja magát, hogy az XY verzióval kapcsolatos kérdésre adjunk választ, és nem pedig az, hogy az javasoljuk, töltsd le az XY-2 verziót (mert éppen nem az LTS kiadás a legfrissebb, hanem egy köztes, úgy ahogy hamarosan lesz ez a 13.04-el is). Mit adunk ekkor egy kezdő felhasználó kezébe? Egy maximálisan 9 hónap támogatottságú verziót.
Persze lehet azt mondani ilyenkor, hogy olvassa el jobban mit tölt le, de én ebben nem hiszek, az oldalnak az a feladata szerintem, hogy a (leendő) felhasználókat minél jobban kiszolgálja, az Ubuntu használatát számukra a lehető legnagyobb mértékben megkönnyítse.
Ez megnyilvánulhat abban is, hogy a hivatalos álláspont által leginkább preferált verzió legyen az oldal letöltési szekciójába tévedő szeme előtt, ne kelljen keresnie.
Amennyiben a felhasználók széles rétegei számára preferált verziónak nem a köztes kiadások bizonyulnak, úgy az oldal fenntartói részére kínálkozik példának okáért a legfrissebb kiadás letöltési szekció legelején való szerepeltetése mellett is az a lehetőség, hogy a preferált verziót eltérő szedési mód alkalmazásával emelik ki az olvasó számára a választható lehetőségek közül.