Most elkövetek egy szentségtörő véleményt. Hosszú lesz, de talán megéri elolvasni.
Engem sokfelé - itt is - úgy ismertek, mint fanatikus MS-gyűlölő és Windows-utáló megszállottat. Ez részben jogos is. Egy ideje a véleményem azonban változóban van. No nem szerettem meg se a Windowst, se a Microsoftot... Hanem...
Szóval, mindinkább ama vélemény felé hajlok, hogy talán nem is olyan nagy baj az, ha "sosem jön el a Linux desktop éve", s ha a Linux elterjedése - PC-ken, laptopokon legalábbis - megmarad alacsonynak. Ezalatt a kb 10% alatti részesedést értem.
Ugyanis: afelé változik a véleményem, hogy jól van az úgy, hogy van egy hülyéknek készült, és egy szakembereknek való rendszer. "hülyék" alatt nem feltétlenül a debileket értem (bár őket is), hanem akár lehet ilyen egy egyetemi tanár is, aki mondjuk bölcsész szakos vagy orvos, azaz kimondottan csak a számítástechnikához "hülye". Nem ért hozzá. Lehet hogy valamiért tényleg nem is lenne képes megtanulni, de lehet hogy képes lenne, csak nem akarja mert más jobban érdekli, vagy nincs rá ideje, stb.
Na most ezeknek kell egy kulcsrakész rendszer. Ezek a hülyék rengetegen vannak, s ahol van valamire nagy tömegigény, azt a kapitalizmusban ki szokták elégíteni, természetesen pénzért. Ilyen a Windows, s ilyen a Mac is. Utóbbi az "elit" hülyék rendszere, a "vastag pasasoké". Az ezzel járó sznobizmussal. A Windows a csóringerek, a páriák, a csőcselék, a tömegemberek oprendszere. S jól van ez így. Végülis úgy is felfoghatjuk, hogy ha a paraszt nem hajlandó tanulni, ha azt várja el hogy kinyalják a seggét, akkor e szolgáltatást fizesse meg! Tulajdonképpen tehát az ablakos meg az almás cég még csak nem is etikátlan ebből a szempontból, hogy a cuccait pénzért adja. Ja, hogy a termékeik szarok? Nos, az almás nem is olyan szar. A lányom azt használja, és el van tőle ragadtatva. Ja persze, fentebb írtam hogy az alma, az az elit kategória. Nos, a tömegemberek tömegeknek szánt, ezért silányabb cuccot kapnak. Mindennel így van ez, miért lenne másképp a szoftverekben? Ezért ócskább a win. Ennek ellenére a legtöbb igényt kielégíti az is e tucatemberek számára. Akkor tényleg rossz? Tulajdonképpen nem. Eszerint nem.
Mi, linuxosok ezt másképp látjuk. De lássuk be: mi nem is vagyunk tömegemberek. Nem amiatt mert Linuxot használunk! Fordítva. Amiatt választottuk a Linuxot, MERT nem vagyunk tömegemberek. Lehet hogy az Élet más területein mi is azok vagyunk, de számítástechnikai téren NEM. Emiatt bennünket nem elégített ki a Windows világa, valamiért a Mac sem (lehet tán hogy az jó lett volna egyeseknek de túl drága), kerestük az alternatívát, s rátaláltunk a Linuxra. Némelyikünk talán fejleszti is azt.
Sokan fikáznak itt engem a parancssor-imádatom miatt. Elárulom, én programozni a C-64 idejében kezdtem. Gépi kódban programoztam... Imádtam. Aztán jött a Dos és a Win3.11. És egyszerűen nem voltak meg az eszközök hozzá, hogy azokat is olyan behatóan megismerhessem, s kezelhessem, mint a C-64 -et. Ezt gyűlöltem. Mi az, hogy a Windows forráskódja TITKOS?! Ha megveszek valamit, hogyhogy nem ismerhetem meg amennyire csak akarom?! C-64 alatt ott volt nekem a részletesen dokumentált ROM-lista...
Én emiatt szeretem a Linuxot, a nyiltsága, a buherálhatósága miatt. És én minthogy a C-64 alatt nőttem fel (sőt, előtte ESZR számítógépet is programoztam PLIOPT nyelven, ahol nem is volt képernyő csak leporellós konzol) ezért számomra a parancssor nemcsak nem idegen, de egészen természetes, annyira, hogy a szememben az annyira ELVÁLASZTHATATLAN RÉSZE egy operációs rendszernek, hogy anélkül én arra se vagyok hajlandó, hogy azt a kütyüt egyáltalán számítógépnek nevezzem, pláne nem "általános célúnak". Az a szememben maximum valami speciális célkomputer, az is csak jobb esetben, talán, és sok fenntartással. Nálam egy operációs rendszert épp a parancssor tesz oprendszerré, minden egyéb csak mellékes csicsa, sallang, ami talán jó ha van, néha előnyösen használható, de ha nagyon muszáj akár tulajdonképpen el is hagyható. A parancssor - az NEM! Az muszáj hogy legyen.
Aki e véleményemet nem osztja, az a szememben - számítástechnikailag - "hülye", a fentebb definiált értelemben. Azaz lehet akár 300-as IQ-ja is, meg professzor meg akármi, de SZÁMÍTÁSTECHNIKAILAG egy idióta a szememben. Nem szakember. Az nem szakember, aki nem képes boldogulni GUI nélkül. És ha nem akar eljutni oda hogy erre képes legyen, akkor nem is akar szakemberré válni.
Na most a világ népességének java része ezt nem akarja. Tehát hülyék (a fenti értelemben). Ezeket kihasználja az MS és az Apple. Oké. Mondják: "aki hülye, haljon meg". Erre a helyzetre alkalmazva ezt: "Aki lusta disznó tanulni, fizessen, úgy kell neki ha kihasználják".
Gyermekkoromban mindig lenyűgöztek az olyan filmek, melyekben valami zseniális feltalálót mutattak be, aki összebarkácsolt mondjuk egy szuper autót vagy más effélét. Az efféle fickó HACKER, legfeljebb nem komputeres értelemben. De nem mindenkinek volt olyan autója. Miért? Mert mások nem értettek annyira az autók barkácsolásához. Sajnálták az időt ennek megtanulásához.
Na most ugye nem várható el a szuperautó-csináló hackertől, hogy mindenki feneke alá odatolja a maga szuperautóját. Ha el is kezdi sorozatban gyártani, hamar kiderül hogy azon annyi bizgentyű van, aminek a kezelését az átlag autós úgyse tanulja meg soha. S akkor elkezdi fikázni az autóhackert, hogy a kocsija akkor lenne igazán jó, ha nemcsak tudná mindezt a sokat, de EGYSZERŰEN KEZELHETŐ lenne! Mert az remek hogy nemcsak aszfaltúton képes száguldani de vizen, víz alatt is meg 45 fokos emelkedőn is felmegy lánctalppal, de micsoda dolog az hogy ezek mindegyikéhez külön műszerfalon kell beállítgatni a paramétereket, nem is beszélve arról amikor a Szíriuszra akar menni, s ehhez el kell sajátítania a hipertéri navigációt...
Tömegembereknek tömegtermékek valók, amik épp emiatt keveset tudnak, mert többet megtanulni a tömegember nem is hajlandó.
Azaz, én az utóbbi időben nem is nagyon igyekszem már terjeszteni a Linuxot. Ha valakivel beszélgetek, esetleg megemléítem, aztán ha mutat iránta érdeklődést, többet is beszélek róla és kész. Ennyi. Ha nem érdekli, az ő dolga. Egészen addig nincs nekem bajom a Windowssal, úgy érzem, amíg lehet majd kapni számítógépeket úgy is, hogy arra lehetséges Linuxot telepíteni.
Az más kérdés, hogy ettől még utálhatom a Microsoftot annak etikátlan üzletpolitikája miatt. Én csak arról beszéltem, belátom, hogy szükségszerű egy hülyéknek készült operációs rendszer létezése.