http://kapucsino.uw.hu/keptar/egyeb4/csatolas.png Ezt az sdb4-et szeretném felcsatolni a /media/ures csatolási ponttal. Mit írjak be a terminálba?
Meghajtók automatikus csatolása 8.04
younfoxEddig még 1x sem löttem el. :) Bocsi, ha kifakadtam, csak olyan egyértelműnek tűnt a megoldás számomra a linkelt fórumon. gksu gedit /etc/fstab Utcsó sorba: /képfájl_elérési_útvonala /media/mappa_ahova_mountolod udf,iso9660 user,auto,loop 0 0 vagy ha ez nem jó akkor ez: /képfájl_elérési_útvonala /media/mappa_ahova_mountolod udf,iso9660 user,loop 0 0 Üdv!
Sziasztok!
Full Kezdőként kérdezném az alábbiakat:
Kubuntu 8.04..lát minden partíciót (mondjuk automatikusan nem mountolja, de ez nem zavar), de az egyiket nem tudom írhatóvá tenni. Azért mert ezen van a swap?? V. az hulla mindegy..és a probléma megoldható??
Előre is köszönöm a segítséget.
(olvastam a topicot, de ez az fstab szerkesztés elég meredeknek tűnik!..szóval vm. olyasmi megoldást keresek, amivel nem nagyon tudom elszúrni a rendszert. A system settings-ben a lemez és fájlrendszer menüpontban nem lehet belőni valahogy??)
# /etc/fstab: static file system information.
#
#
menopausaIgazából a swap partíciót nem is láthatod, ha jól tudom.
petipetyasudo mount /dev/sdb4 /media/ures
menopausaSwap és extended partíciókat ne próbáld meg mountolni! A kubuntu magától nem is próbálkozik ezzel. Nekem is Kubuntu van. Dolphin-ban a tárolóeszközöknél kattintok a partícióra, majd kéri a jelszavat, majd csatolja a partíciót, ezután a többi partícióra való kattintással az automatikusan mountolódik. Fstab fájlba a cd/dvd és floppy meghajókat nem kell berakni. A nem írható partíciód ntfs-re lett formázva? Nekem az ntfs-3g az alaptelepítéssel fel lett rakva, szóval mennie kéne. Mi van ezen a partíción, mire lett formázva, olvasni tudod?
Saboteur777Akkor a telepítésnél szúrtam el, hogy túl nagyra hagytam a szóban forgó részt..kb. 9 Gb.., azt hittem ettől még használható az a partíció! Érdekes, hogy amikor kézzel beállítottam a swap méretét qpartedel..akkor nem települt fel a rendszer (felénél elakadt a folyamat!!) csak azzal az opcióval ment fel, amit a telepítő ajánlott (fele-fele)! Utólag átméretezhetem, mert a swap csak a töredékét foglalja el? ;-) Klassz kis kérdések mi...Annyi legyen mentségemre, hogy imádom a linuxomat!!
menopausaSwap partíciónak 1 GB is elég, ez attól is függ, mekkora a fizikai memóriád. Nekem 768 MB ddr 1 ramom van, 1,2 giga swap partíciót csináltam, de igazából 512 MB is elég lenne. Ubuntu telepítésekor a kézi partícionálás részt szoktam kiválasztani, az a biztos.
kopibagolyNem ntfs, ext3. Ezek a könyvtárak vannak rajta: cdrom, etc, lost-found, media, Új könyvtár, var. Olvasni tudom, még a rejtett fájlokat is látja.
menopausaJa..ezen az egyen kívül a többi nekem is ugyanúgy működik ahogy fent írtad!
menopausaNekem ext3 -as partíciókkal semmi gondom. Ha terminált indítasz, és beírod: sudo konqueror Majd kikeresed azt a partíciót, majd jobb egérgombbal kattintasz rajta, tulajdonságok, jogosultságok, majd itt a Csoport és Egyéb felhasználóknak is kijelölöd, hogy a tartalom megtekinthető és megváltoztatható legyen meg a módosítások terjedjenek ki az almappákra is, majd ok, akkor nem lesz jó? Rendszergazda módban tuti tudsz rá írni, csak módosítani kell a jogosultságokat, hogy sima felhasználó is tudjon rá írni (kivéve, ha valakinek nem akarsz ilyen jogot adni).
menopausaAzt megteheted, hogy átméretezed a swap-ot, és létrehozol egy új partíciót, ami teljesen egyenértékű egy normálissal. Ehhez live cd-ről kell indítanod a rendszert, ott a gparted-et elindítani, jobb egérgomb a swap-on, és move/resize választása. Összenyomod, amekkora kell, és a maradékból készítesz egy újat.
kopibagolySikerült, de generált az akció egy másik problémát! Ezt a hibaüzenetet kapom ha bezárom a fájlkezelőt (dolphin): Nem sikerült elmentenem a könyvjelzőket ebbe a mappába: /home/szeman/.kde/share/apps/d3lphin/bookmarks.xml + még kiírja, hogy hozzáférés megtagadva, valószínűleg több üres lemezterületre van szükség. ?? (hozzáteszem, rengeteg helyem van)
menopausaMegoldódott. Ezzel: sudo chown szeman ~/.kde/share/apps/d3lphin/bookmarks.xml Köszönöm a segítséget!
menopausaNincs mit!
VarnagyEz így tökéletesen működik. Nagyon köszönöm.
sziasztok. én 1 full kezdő linuxos vagyok és lehet ,hogy már az elején elszúrtam.Következő a gondom :telepitéskor a 16í as vinyót elvágtam 4 felé .30 Gb 2 Gb 60Gb ,60 Gb . 30 ra telepitettem az Ubuntut a 2 Gb t jelőltem ki swapnak. A 2db 60 Gb ossal nem csináltam semmit,gondoltam majd ezután formázom .Igy viszont nem látja a rendszer. Mit tudok csinálni,hogy lássa ill tudjam használni a meghajtót? Bocsi a kérésemért de valamikor csak el kell kezdenem az átállást windowsról. Köszi a válaszokat
Oszipapafdisk -l -el meg tudod nézni, hogy mi a "neve" annak a bizonyos két particiónak (/dev/valami) aztán mke2fs /dev/valami -vel "formázod". (vagy ha másra akarod formázni és nem ext-re, akkor konzolon beírod, hogy mkfs és nyomsz utána 2 darab tab -ot. Akkor kiírja, hogy milyen lehetőségek vannak. (vagy man mkfs))
Számomra érdekes,hogy ez a probléma még nem lett kijavítva a 8.04-ben, ugyan is a 7.10 -es a telepítést követően automatikusan felcsatolja valamennyi meghajtómat, mig a 8.04-es ezt nem teszi meg automatikusan.