Szerk.: Hibás volt az x64-es rendszer, szóval letöltöm az x86-os 14.04 verziót. Tudom, hülye kérdés, de hogyan változtathatom meg a jelszót (nem tudok belépni). Csináltam már ezt a rendes gépemen, de a virtuálisban nem akar összejönni. elindítom a helyreállítómódot, kiválasztom a root-ot, beírom a passwd "felhasználó" parancsot, megadom 2x az új jelszót és a következő üzent fogad: passwd: Hitelesítő tokenkezelés hiba. passwd: password unchanged. Hogyan kell írható/olvasható módban felcsatolni a fájlrendszereket? (régen kellett ezt a módszert használnom).
[Feladva] Ubuntu 14.04 LTS jelszó elvesztése (VirtualBox)
Nekem úgy rémlik, hogy az fsck felcsatolja.
csuhas32Jelszó sikeresen frissítve. Újraindítás, beírom a jelszót és nem történik semmi. Nem kapok semmi üzenetet, hogy nem jó a jelszó, csak egyszerűen nem lép tovább. Kitörlődik a beírt jelszó beírom újra és megint semmi. Ez mitől lehet? Hibás a rendszer?
Gabi16062Jaaa. Kicsit késő volt már. :( Szóval nem a rendszergazdai jelszó veszett el. Jelszó van, csak nem tudsz vele a felhasználói fiókba bejelentkezni. (Megtévesztett a cím.) Nem indítottál grafikus felületen futó alkalmazást sudoval? (Jogosultsági problémát okozhat.) http://ubuntu.hu/node/36447#comment-429101 Nem fogyott el a hely a /home-on?
a mesterRendben, lehet nem csatolja fel, hanem az fsck futtatása után olvasható-írható módon fel lesznek csatolva. Elnézést, ha pontatlan voltam, nekem csak az maradt meg, hogy az fsck-t kell futtatni... http://wiki.ubuntu.hu/index.php/Helyre%C3%A1ll%C3%ADt%C3%A1si_m%C3%B3d#F.C3.A1jlrendszerek_.C3.BAjracsatol.C3.A1sa_.C3.ADrhat.C3.B3k.C3.A9nt „A fájlrendszerek ellenőrzése (fsck) után a rendszer írható módban újra fogja csatolni őket” http://ubuntu.hu/node/31243#comment-352801 Remélem jól értelmezem/emlékszem.
csuhas321. Nem, nem futtattam (mivel be se tudtam lépni telepítés óta). 2. Nem, mert dinamikusan növekvőre állítottam. Vagy a gazdagépre gondolsz? Azon még van 43.6 GiB szabad helyem. Azt viszont elfelejtettem, hogy x64 nem x86. A gépemen alapból Windows 7 x64 van, de az Ubuntu 13.04 x64 telepítésével is volt bajom azért használok x86-ot.
KimariteNem. Dual boot rendszerem van. Van a Win 7 x64 és az edubuntu 13.10 x86. Az edubuntu alatt van virtualbox amibe telepítettem a 14.04 x64-et, amibe nem tudok belépni. Az edubuntu 13.10 x86 kiválóan működik, de nagy valószínűséggel boot vírust kaptam ami lefog 1GiB memóriát ami miatt a win nem tud elindulni, de ez már nem ide tartozik.
Elnézést, hogy ilyen hülyén fogalmaztam. Ha az segít akkor átírom érthetőbbre.
Gabi16062Éppen csuhas32 fórumtársnak láttam egy leírását a passwd változtatására nemrég itt, de olyan ügyesen rejti el ezt, hogy a honlapján és még a google-ben sem találom :). Win-re nem tudom, talán próbáld az oroszok Live CD-jét (Kas ...y ilyesmi neve van), nem értek ehhez igazából, azaz nem tartom fejben erre; Win boot vírus. Sejtettem, csak éppen a jó válasz miatt érdemes érthetően fogalmazni. :)
KimariteDehogy van meg. Be se tudok lépni! Bár lehet azért van, mert x64 (ami rendesen se akart felmenni).