Sziasztok! A mai napon a szerveren, amely egy Zentyal 3.5.5, megjelent az "Zentyal 4.0 available Upgrade now" lehetőség. Kérdésem, hogy próbálta már valaki? Sikerül vagy elxarja magát valahol és újra kell telepíteni az egészet? Köszi. üdv,
Zentyal 3.5.5 upgrade 4.0
Tegnap tettem fel tiszta telepítéssel a 4.0-t egy dell szeróra. Pár szolgáltatást kigyalultak belőle a 3.x-hez képest, ha ezek közül használtál valamit, akkor nagy valószínűségel lehetnek gondjaid: http://www.zentyal.org/roadmap/zentyal-4-0-roadmap/ Upgrade-ről nincs tapasztalatom.
hepalyUgyan úgy megy a 4.0-ból kihagyott szolgáltatások egy része (bár néhányat valóban teljesen kivettek elavultságra és "érdektelenségre" hivatkozva) csak parancssorból kell kezelned. Most olvasom a fenti hozzászólás linkjét. ... hát, igen, hegeszteni kell. Én az Ubuntu 14.04 szerver csomagtárolójából venném a neked hiányzó szolgáltatások programjait, mert a 4.0 arra épül.
A 4.0-ból már csak 64bit-es telepítő van?
Jövő héten majd megírom a tapasztalatokat, mert akkor megcsinálom az upgradet.
Sziasztok! Én ma délután belevágtam és túl is vagyok egy élesben üzemelő Zentyal 3.5 -> 4.0 upgrade-en, természetesen "Community Free Edition". Tudom, bátor dolog volt :-) Leírom a tapasztalatokat, habár még nem teszteltem végig minden működő szolgáltatást, hogy minden OK, de látszólag igen. Annyira nem volt triviális, hogy "megnyomom az "Upgrade now" gombot és örülök... Van még mit fejleszteni, ha parancssorhoz nem értő rendszergazdáknak akarjuk "eladni". Az "Upgrade now" gombra rányomva egy dolog történt, kiírta, hogy a webadmin felület átköltözik a 8443 portra a 443 port helyett, aztán egyik porton se volt többé elérhető távolról a grafikus felület... SSH belépés, parancssor szerencsére működött továbbra is, belépés majd sudo -s echo "deb http://archive.zentyal.org/zentyal 4.0 main extra" >> /etc/apt/sources.list #(ugyanis ez nem került bele "gombnyomásra" a sources.list fájlba) apt-get update apt-get upgrade /usr/share/zentyal/release-upgrade Mivel kernel is frissült egy reboot. Távolról a webes felület továbbra is elérhetetlen... Átballagás a szomszéd épületbe ahol a szerver van (szerencsére nem több-száz kilométerre mint egy-két Debian szerverem), konzolon a Zentyal 4.0 felirat fogad ami biztató és szerencsére lokálisan be lehet jelentkezni a webadmin felületre a https://localhost:8443 címen. De ekkor még belépés után a jobb oldali menüben hiába szerepelnek az egyes modulok, csak a Dashboard működik, az összes többi nem... Jobb ötlet híján feltettem az összes Zentyal modult parancssorból: sudo apt-get install zentyal-all Ezután megjelent az összes modul működőképesen!!! a grafikus felületen is és már le lehetett pucolni azt ami nem szükséges. Utána már csak egy problémát kellett megoldani: a Network/Services/Ebox-webadmin beállításnál átírni a 443-as portot 8443-ra, hogy a tűzfal LAN hálózatról is engedjen hozzáférni a webadmin felülethez (ezt is "elfelejtette" valahogy elvégezni). Ami dicséretes: habár a grafikus felülettel voltak problémák a korábban beállított szolgáltatásokat nem érintette a probléma, azok az újraindítás kivételével végig működőképesek voltak, megmaradt minden beállítás, userek, megosztások, maildomainek, VPN, stb. kivéve a szünetmentest, mert az a modul nincs benne a 4.0-ban azt szintén parancssorból kellett újrakonfigolni. Ha valakinek ennél egyszerűbben sikerült akkor ossza meg legyen szíves mert lehet, hogy én rontottam el valamit mindjárt valahol a legelején, de talán a leírásom segíthet másoknak. További sikeres upgrade-t. Üdv Mindenkinek.
bakojeTanulságos, és így már tudunk egy két trükköt is. Köszönjük a tapasztalataidat. Én egyelőre virtuális környezetben próbáltam és nem frissítést, hanem telepítést, ami egészen más tészta. Az meglepett, hogy a 4.0 főtárolójából -ha jól értettelek- elérhetőek a "kiszervezett, megszüntetett" régebbi szolgáltatások is, hiszen a weboldalukon erről egy betűt nem találni. Igaz, a csomagtárolót böngészgetni se jutott eszembe idáig... Nem vettél fel más tárolót is az " install zentyal-all" parancsal?
Sziasztok! Megtörtént a frissítés. A bakoje által említett problémákból semmi nem jelentkezett. Nem tudom, hogy azóta javították a folyamatot vagy minek köszönhető. Az ő leírása alapján az én szerverem talán annyiban különbözik nincs rajta asztali környezet, de szerintem ennek nem lenne szabad befolyásolni a folyamatot. üdv,