bubuskaRoot jogosultságokkal meglehet változtatni helyreállítási módban vagy egy másik rendszerből chrootolva, esetleg kézzel felülírva a /etc/shadow fájlban.

Hogy konkrétabban segítsek, indíts egy Live rendszert az Ubuntu telepítőjével, majd a Nautilusban (fájlkezelő) kattints a rendszered partíciójára, hogy csatolja. Utána add ki terminálban a következő parancsot (behelyettesítve a helyes csatolási pontot és a felhasználónevedet):

sudo chroot /csatolási/pont sh -c "passwd felhasználóneved"
és gépeld be kétszer az új jelszavadat.

http://www.psychocats.net/ubuntu/resetpassword

Kendekhm... Ezt nem ismertem, de még nem is volt rá szükségem. Ez valóban csak ennyi? Tehát itt a telepített rendszer, valaki idejön egy live rendszerrel, elindítja, kicseréli a jelszavamat, aztán nézhetek? Ráadásul máris hozzáfér mindenhez jelszóval? És ugye ha nem spéci fiók, hanem az alapértelmezett, akkor egyből rendszergazdai jogosultságokkal. Szép.

jhercHa valaki fizikailag hozzáfér a gépedhez, akkor live rendszer már nem is kell, hogy keresztbe tegyen neked. :-D

KendekNem feltétlen kell Live rendszer, elég ha helyreállító módban elindítja a gépét és eljut odáig, hogy root-ként már írható a rendszerpartíció. Ezután sudo passwd felhasználó és megadja az új jelszót. Részletek: http://wiki.ubuntu.hu/index.php/Helyre%C3%A1ll%C3%ADt%C3%A1si_m%C3%B3d Most látom, rapfen is ezt javasolta :)

jhercValóban ennyi, de lehet védekezne ellene. Egy sima jelszavas merevlemezzárolás elég ha minden újraindításkor bekéri (nekem csak hidegindításra van kérve). Vagy ha az nem megy (nem minden BIOS/UEFI támogatja), akkor az Ubuntu telepítésénél könnyedén belehet állítani a teljes rendszertitkosítást. Akkor már lényegesen nehezebben lehet hozzáférni a rendszerhez még úgy is ha valaki fizikailag eléri.

KendekEgy darabig terveztem, hogy megcsinálom (luks a / -nak), de elment tőle e kedvem, mert lassítja a file műveleteket.(Állítólag, nem mértem)

HtibiHa meg szüksége van az adatokra, akkor kiveszi a vinyót, és elfut vele.

Silent_BobNyilván lassítja, de valamit valamiért ugye. Én éppen ezért használom a sima, szabványos jelszavazást az SSD-re. Az nem lassít semmit, legfeljebb a rendszer első betöltését amíg beírom. Viszont ér annyit mint az a luks (ami csak plusz munkát tudott adni nekem).

KendekSzerencsére viszonyleg kevesen tudják felnyomni a luks titkosítást, bár szomorúan olvastam egyszer, hogy simán lehet.

Ennyivel később: 7 év