Bigyó bácsiSemmit, amíg nem láttunk egy képet az „Advanced options for Ubuntu”-ról, kinyitott állapotban.

HtibiAz a problémám, hogy /boot/grub/grub.cfg aminek a tartalmát belinkeltem, ott szerepel a 3.xxxx es kernel, de a köveztkező képet látom csak: http://www.kephost.com/image/v8JZ

• [törölve]

Bigyó bácsi"Eredmény: Nem indult el a gép" Valószínűleg rossz volt a másolás. Ilyen részt másolj - pontosan: menuentry 'Ubuntu blablabla' blabla{ ... ... } Tehát a kapcsos zárójelekre vigyázz. (ha MC-t használsz, az mutatja ha ráállsz egy kapcsos kezdőre, hogy hol a párja) A legjobb lenne, ha a "submenu" kezdetű sor ELÉ másolnád be azt a blokkot, amiben a 3.x-es kernel szerepel.

• [törölve]

Bigyó bácsiGondolom a submenu miatt. Ezt sajna nem ismerem - sosem volt vele dolgom ILYEN formában. Próbáld a submenu előtti másolást - ahogy írtam nemrég. Most, hogy kezd tisztulni a helyzet, szerintem van sokkal egyszerűbb megoldás, de ha így sikerül, akkor az itt tanultak nem lesznek feleslegesek. Azért akár így akár úgy, szerintem ez egy újabb böszme bug a 16-osban ha egy mezei felhasználóknak dedikált update-grub ílyen problémássá teszi a bootolást egy újabb kernellel.

Bigyó bácsiEnnek a 3.14.55-ös kernelnek mindhárom összetevője, települt rendesen ? Ha a Synaptic keresőjébe beírod: linux-kernel 3.14.55 telepítettnek mutatja mindhármat ? https://i.imgur.com/LImYT31.png Ha még nincs telepítve a synaptic: sudo apt-get install synaptic (Mielőtt megnézed a kernelt a synapticban, kattints rá a benne látható "Frissítés"-re.)

• [törölve]

lala2Szerintem ha nem települt volna vagy akár törölnéd/átneveznéd, akkor is meg kellene jelennie a menüben a szöveges résznek. Aztán ha rányomsz akkor jönne a hiba, hogy nem talál összetevőket. Elvileg akár egy később csatlakozó eszközön is lehetne az a 2-3 fájl. Akkor is köteles lenne magát a választási lehetőséget kijelezni.

[törölve]Nem értem...ilyennel még nem találkoztam, hogy egy telepített kernel ne jelenjen meg a GRUB-ban. Pláne úgy hogy az update-grub is lefutott. (És az mutatta is.) Pedig jó helyen keresi !

• [törölve]

lala2Ott az a submenu sor. Az szerintem az első, mezei "Ubuntu"- hoz fog tartozni és nem ágazik el az új kernel entryjéhez. Mert -gondolom- a menuentry-id-option összefogja azt a négyet. És az összefogott négy után végetér a submenu ami a sima Ubuntuhoz tartozik. Utána jönne a 3-as kernel, de a submenu már nem terjed ki rá. Ha a submenubol feljebb lépnél, látszana. Csak a hármastól. De, én is csak találgatok.

lala2Szerintem mindent jól csináltam. A csomagkezelőben látszik, hogy fel van telepítve mind a három csomag. http://www.kephost.com/image/v8pJ Termiálból nem ír hibát, a függőségek ellenörzésekor. És az update-grub fel is ismeri, hogy telepítve van. http://www.kephost.com/image/v8pp A bejegyzés szerepel a /boot/grub/grub.cfg file-ban De akkor miért nem tudom előszedni induláskor???

anacondaKi próbáltam, Akkor sem áll le a rendszer, ha kikapcsolom. Ha kiszedem a laptop wi-fi kártyáját fizikailag. akkor sem hajlandó leállni... Komolyan, ez már egyre inkább bosszantó...

• [törölve]

Bigyó bácsiTedd fel a fájlt valahova. Módosítom neked és visszaküldöm. ----- Csak ne droboxba!

Bigyó bácsiValóban, jól csináltad ! Telepítve van mindhárom. Az hogy telepítve van, nem okozhat problémát a rendszerednek.(Csak a helyet foglalja) Ha sehogy nem sikerül indítani, maradhat is, de törölheted is...például a synapticban. Egyébként sem tudhatjuk biztosan, hogy az alap problémádon segítene-e. (Az hogy a Puppy ezzel a kernellel jó volt, az még nem egyértelmű bizonyíték hogy az Ubuntu is jó lenne.)

lala2Én sem állítom, hogy megoldja a problémát... De egy próbát megérne, csakhogy kipróbálni sem tudom. Sok időt fektettem bele, és nem szándékozom feladni sem, A windows-ról pedig hallani sem akarok. szerintem, már nem is létezik olyan verziója, amit használni lehet egy ilyen kis teljesítményű gépen.

• [törölve]

Bigyó bácsiJól. Az ajándék sütikkel megint meg kellett küzdenem mert csak bambán "nem megfelelő átirányítást" köpködött a firefox. A gugli drájv meg nem közölte, hogy csak akkor tölthetem le ha engedélyezem a rendszerem összekoszolását. Általában azt feltételezik az oldalak, hogy mindenki engedélyezi a cookiek korlátlan letöltését. Ha meg le van tiltva, mint nálam, akkor mindkét oldal programja dühöng. Lejött rendesen. Így már ehetőbb mert nincs "eldeformálva". Most viszont mennem kell 1-2 órára, ha hazajöttem átírom és visszaküldöm. De szerintem addigra megcsinálod a leírásom alapján amiben a submenüt emlegettem.

[törölve]Babráltam már annyit, hogy jobban jár a gép, ha elteszem pár órára... Bocs a gugli miatt... És határozottan köszönöm, hogy foglalkozol a problémámmal.

• [törölve]

Bigyó bácsiKét verzió. Az egyik elvileg az Ubuntu alá a másik a Memtest fölé rakja be a 3-as kernel entryjét. Igen - tudom, hogy így leírva ugyanaz. De mégsem. Kicsomagol, átnevez, régit elment, újat bemásol - bootol-kipróbál. Ha bukta, akkor a másikat próbáld a kettő közül. A sorernd mindegy. http://4004.uw.hu/GRUB.tar.gz Egyébként elhamarkodtam a kuplerájra vonatkozó kijelentésem. Valójában rendesen meg van formázva/logikai blokkokra bontva. Tabulátorokkal szemnek megfeleleően határolva. Ha ismerném a 16-os grubját, valószínűleg az egész hókuszpókuszra nem lenne szükség mert vagy az update-grub által dobott hibaüzenet orvoslása vagy a grubban egy navigációs billentyű lenyomására előjönne a hármas. ----- *** ÁTNEVEZÉST NE FELEJTSD! A csomagban más a fájlnév. ***

[törölve]Az első is kitűnően működik! A megfelelő kernelt tölti be. De sajnos zsákutca. Ugyanúgy nem áll le a rendszer...

• [törölve]

Bigyó bácsiAzt írod - régi gép. 14-es *buntuval. És a BIOS beállítófelület nagyon mezei. Megint arra gyanakszom, hogy a puppy bios hívással állítja le a 14-es meg porton próbálja. Itt már nekem is csak a kereső segítene, mert ilyen gondom nem volt "sajnos" így nincs is tippem kapásból, hogy a kernelnek milyen paramétert kell megadni, hogy a biost hívja meg a kikapcsoltatáshoz. Alaplap tipus + ubuntu + poweroff vagy valami hasonló kulcsszavakkal google - amit én próbálnék. A grubos téma meg most így csak "workaround" ha jól írom a megnevezést. Meg kellene keresni, hogy hogy képzelték ezt "gyárilag" mert így állandóan hekkelned kell amikor módosítasz. Talán a /etc/default/grub átnézése segíthet mert ott van kommentelt infó is. Meg olyan kommentelt sorok is amik nem is szerepelnek a mostani .cfg-ben.