[törölve]Megfogadom! Egy mentés sok sok és mégtöbb időt spórol!!! Alaposan átnézem, és csak utána "turkálok bele". természetesen beszámolok az eredményről.

• [törölve]

Bigyó bácsiEzt előbb rendbe kellene tenni. Hogy emberi szemnek/agynak megfeleljen. Az entryket én üres sorokkal el szoktam választani, hogy lássak valamit. A grub "alkotói" azt írták, hogy ne editáld és ezzel felhatalmazva érezték magukat, hogy akkora kuplerájt csináljanak, hogy csak bi/trináris agy lássa át.

Bigyó bácsiAmúgy mellékesen, azt már próbáltad, hogy a GRUB-ban kiválasztod a második sort (Advanced options for Ubuntu), Enter, majd a megjelenő menüben megkeresed azt a 3.xxx-es kernelt. De mutathatsz egy képet is róla, lássuk mi is, mi van benne.

• [törölve]

[törölve]Mielőtt nagyon belefolynál a cfg bogarászásába, szerintem ellenőrizni kellene, hogy valóban ez a cfg adja a menüt bootoláskor. A 10-es ubuntu grubjához képeset sokminden változott. Ebben a cfgben számomra zavaróan sok az if és a változók száma. Az if/elseket a változók pontos ismerete nélkül lehetetlen követni. Ha a 16-os *buntuban van valami +grub cfg és nem ezt a szövegest tölti be induláskor hanem mondjuk egy ez alapján binárissá konvertált változatot - akkor ezt hiába módosítod. Csak annyit kellene tenni, hogy egy menüentryt -amiben biztos vagy, hogy látszik amikor bootolsz- kicsit módosítod. Csak a "labeljét" - ami csak a szemnek van - nem vesz részt a vezérlésben. Szövegszerkesztővel keress "menuentry '" sort (a macskakörmök nélkül de a végén a szimpla idézővel) és az utána következő pl: Ubuntu, with Linux... részben módosíts mondjuk egy betüt. Pl Ubuntu, with-et UbuntU, with-re. Ha bootoláskor látszik a változás, akkor jó. Akkor ezt a fájlt használja. Ha nem, akkor meg azt jelenti, hogy MÁR nem elég pusztán a grub.cfg-t módosítani.

[törölve]Oksa kicsit magas a labda. Átírtam a memteszt nevét, Megváltozott induláskor, ahogy átírtam, vagyis ezt használja, de próbáltam básol/beillest módserrel megváltoztatni. Eredmény: Nem indult el a gép, a kutyussal vissza tudtam állítani, mert ugye a mentés az első, csak aztán változtatunk, de így ott tartok, ahol kezdtem. Kicsivel pontosítanál, hogy a megadott file-ban mit és hogyan változtassak?

Bigyó bácsiSemmit, amíg nem láttunk egy képet az „Advanced options for Ubuntu”-ról, kinyitott állapotban.

HtibiAz a problémám, hogy /boot/grub/grub.cfg aminek a tartalmát belinkeltem, ott szerepel a 3.xxxx es kernel, de a köveztkező képet látom csak: http://www.kephost.com/image/v8JZ

• [törölve]

Bigyó bácsi"Eredmény: Nem indult el a gép" Valószínűleg rossz volt a másolás. Ilyen részt másolj - pontosan: menuentry 'Ubuntu blablabla' blabla{ ... ... } Tehát a kapcsos zárójelekre vigyázz. (ha MC-t használsz, az mutatja ha ráállsz egy kapcsos kezdőre, hogy hol a párja) A legjobb lenne, ha a "submenu" kezdetű sor ELÉ másolnád be azt a blokkot, amiben a 3.x-es kernel szerepel.

• [törölve]

Bigyó bácsiGondolom a submenu miatt. Ezt sajna nem ismerem - sosem volt vele dolgom ILYEN formában. Próbáld a submenu előtti másolást - ahogy írtam nemrég. Most, hogy kezd tisztulni a helyzet, szerintem van sokkal egyszerűbb megoldás, de ha így sikerül, akkor az itt tanultak nem lesznek feleslegesek. Azért akár így akár úgy, szerintem ez egy újabb böszme bug a 16-osban ha egy mezei felhasználóknak dedikált update-grub ílyen problémássá teszi a bootolást egy újabb kernellel.

Bigyó bácsiEnnek a 3.14.55-ös kernelnek mindhárom összetevője, települt rendesen ? Ha a Synaptic keresőjébe beírod: linux-kernel 3.14.55 telepítettnek mutatja mindhármat ? https://i.imgur.com/LImYT31.png Ha még nincs telepítve a synaptic: sudo apt-get install synaptic (Mielőtt megnézed a kernelt a synapticban, kattints rá a benne látható "Frissítés"-re.)

• [törölve]

lala2Szerintem ha nem települt volna vagy akár törölnéd/átneveznéd, akkor is meg kellene jelennie a menüben a szöveges résznek. Aztán ha rányomsz akkor jönne a hiba, hogy nem talál összetevőket. Elvileg akár egy később csatlakozó eszközön is lehetne az a 2-3 fájl. Akkor is köteles lenne magát a választási lehetőséget kijelezni.

[törölve]Nem értem...ilyennel még nem találkoztam, hogy egy telepített kernel ne jelenjen meg a GRUB-ban. Pláne úgy hogy az update-grub is lefutott. (És az mutatta is.) Pedig jó helyen keresi !

• [törölve]

lala2Ott az a submenu sor. Az szerintem az első, mezei "Ubuntu"- hoz fog tartozni és nem ágazik el az új kernel entryjéhez. Mert -gondolom- a menuentry-id-option összefogja azt a négyet. És az összefogott négy után végetér a submenu ami a sima Ubuntuhoz tartozik. Utána jönne a 3-as kernel, de a submenu már nem terjed ki rá. Ha a submenubol feljebb lépnél, látszana. Csak a hármastól. De, én is csak találgatok.

lala2Szerintem mindent jól csináltam. A csomagkezelőben látszik, hogy fel van telepítve mind a három csomag. http://www.kephost.com/image/v8pJ Termiálból nem ír hibát, a függőségek ellenörzésekor. És az update-grub fel is ismeri, hogy telepítve van. http://www.kephost.com/image/v8pp A bejegyzés szerepel a /boot/grub/grub.cfg file-ban De akkor miért nem tudom előszedni induláskor???

anacondaKi próbáltam, Akkor sem áll le a rendszer, ha kikapcsolom. Ha kiszedem a laptop wi-fi kártyáját fizikailag. akkor sem hajlandó leállni... Komolyan, ez már egyre inkább bosszantó...

• [törölve]

Bigyó bácsiTedd fel a fájlt valahova. Módosítom neked és visszaküldöm. ----- Csak ne droboxba!

Bigyó bácsiValóban, jól csináltad ! Telepítve van mindhárom. Az hogy telepítve van, nem okozhat problémát a rendszerednek.(Csak a helyet foglalja) Ha sehogy nem sikerül indítani, maradhat is, de törölheted is...például a synapticban. Egyébként sem tudhatjuk biztosan, hogy az alap problémádon segítene-e. (Az hogy a Puppy ezzel a kernellel jó volt, az még nem egyértelmű bizonyíték hogy az Ubuntu is jó lenne.)