sokadikpeter""Ezek az emberek 99%-ban nem akarnak linuxot telepíteni a gépükre." - pont az általam említett, és hasonló okok miatt... És sok disztro, és a grafikus felületek fejlesztői ezt szeretnék megváltoztatni, pl. az ubuntu is... ez meg az ubuntu közösség, én csak annak a célnak és szemléletnek vagyok az ügyvédje az ilyen hozzáfűzéseimmel, amin az ubuntu és sok más disztro, és a grafikus felületek fejlesztői dolgoznak hosszú hosszú évek óta"
Sztem ezt nem az Ubuntu felhasználóival kellene elhitetni (ők jobbára tudják), hanem a windózt használó tömegekkel. A terminál, egy nagyon hatékony eszköz, ami platformfüggetlen, gyors, és pontos olyan környezetben is, ahol a grafikus megjelenés folyamatosan változik. Ezért szeretik a geekek, nem azért, mert ahhoz más nem ért vagy létszükséglet lenne. Az, hogy a keresőkben elöl szerepelnek a konzolos megoldások, az egyszerűen annak tudható be, hogy a legtöbb segítő igen otthonosan mozog a terminál használatában. Ugyanakkor ha vki megoldást keres egy egy problémájára, akkor egy parancssorban kiadott utasítás gyorsabb megoldást hoz, minthogy feltelepítsen (ha kell), megnyisson, megkeressen egy funkciót és azt használja. Nekem legalábbis gyorsabb megoldani parancssorban, minthogy végignézzek egy youtube videot, (ami nem biztos hogy jó felbontású) és kövessem az ott megjelenítetteket. Ezzel szemben parancssorban két pillanat a keresés is és a megoldás is. Ugyanakkor segítői oldalról nézve a dolgot szintén egyszerűbb a megoldás parancssorban, hiszen pl.: egy megjelenési hiba általában működési rendellenességre utal, amelyet elég sokminden okozhat. Erről egyszerűen meggyőződni leginkább parancssoros hibaüzikből lehet, amin nem sokat segít egy feltöltött kép. Vagy épp olyan esetekben amikor a gép nem tud internetre csatlakozni, vagy épp megjelenítő problémával küszködik a júzer, akkor is egyszerűbb segíteni, ha van egy hibaüzi, ami graf felületen elég redukált tud lenni és én is kevésbé látom a kérdező képernyőjét. Persze, meg lehet jeleníteni grafikus ablakban is a hibaüziket, csak ezzel én, mint távoli segítő, semmivel sem leszek előrébb.
"Sajnálom, hogy az ubuntu ideológiája és célja ennyire ellenszenves ebben a közösségben..."
Nem gondolom, hogy ez igaz lenne. Egyszerűen csak az egyszerűségről és a pontosságról van szó. Lásd a fentebb leírtakat.
"A terminál nem felel meg az én és a világ nagyobbik részének érdeklődésének"
Nincsen ezzel semmi baj. Ellenben az azért elvárható sztem egy egyszerű júzertől is, hogy ha online kér segítséget, akkor hagyja, hogy a segítő az egyszerűbb utat választva hadd használhassa a terminált, még akkor is ha ő mit sem ért (akar érteni) hozzá.
"Mutimeg a hivatalos meg az itteni ubuntu ismertetőben, hogy ez az oprendszer a bütykölésről, és nem a használatról szól..."
Az ezzel kapcsolatos megállapításaim a linuxról szóltak és nem az Ubuntu disztribről. Kérlek ne keverd a kettőt, mégha rokonok is. A fentiekkel csak annyit szerettem volna mondani, hogy az Ubuntu is a lelke mélyén linux. (Méghozzá Debian unstable, ami bizony a fejlesztésről szól.) Attól még, hogy tettek rá egy lebutított (Unity) saját felületet, attól még az Ubuntu linux maradt. Az, hogy a linux rendszerekre jellemző fejlesztés orientáltság és kísérletezésekből fakadó bizonytalanság nem nagyon látszik elsőre az Ubuntun, az a Canonical érdeme. De ettől még a lelke mélyén és a szállított programokban megvan ez a fajta kísérletezési lehetőség/hajlandóság, ami a linuxok fejlesztését jellemzi. Persze ennek vannak következményei, amit csak akkor lát igazán az ember, ha használja és ismeri is a rendszert.