HtibiAmikor megvettem ezt a gépet,
akkor semmit sem láttam előre
Tévedsz nem én gondolkodtam mi lenne ha, hanem "majdnem rutinszerűen" ráengedtem az SDXC-re az UBUNTU-t, és az sda1 SSD részre a grub betelepülését, mert a W7 belemászott a linuxra particionált D drive-ba, és átjavította F: drive-ra.
DE ÉN egyáltalán nem tudva arról, hogy SSD-nél a 4kB sokszorosaival, de kerek 2 hatványaival pl. 512, 1024, 2048 és a cikkíró utóbbit ajánlotta) ahogy látom kell a szektor eltolást végezni. Ezt olvastam ki utólag a 2010-es Prohardver cikkből, aki valóban értheti mi miért történhetett ilyen karambol esetén!
Én legalábbis azért hibáztam, mert nem agyaltam előre, hanem utólag bekövetkezett eseményeket értelmeztem utánakeresve! EDDIG A TÉVEDÉSEDRŐL
Az nem vigasztal, hogy Win utótelepítése linuxos rendszerbe agyonvágja a linux boot rendszerét, de a létező Wint nem szokta a linux hazavágni a boot progi=Grub betelepülésével... Esetemben EZ történt, ez nem agyalgás következménye, hanem bekövetkezett tény, amit előre nem sejtettem!
Az hogy utólag a bekövetkezett eseményeket érteni is szeretném, mielőtt a megoldásra beindulnék,
az nem baj, ha ebben hibázok, kérem a helyreigazítást, nem az üres letolást...
Tehát
1.) SDXC tempója 1/10-ére zuhant ext4-es Ubuntu telepítésemmel --- Hibáztam ez nem erre a célra készült, lényegében átmeneti tároló = adathordozó!!! DE Miért lassult be töredékére ? Szabad a pálya!
2.) Csak a Grubot tettem az sda1-be mert a többit sdc1-sdc2-sdc3-ban hagytam, ha már a W7 D: drive-ról átrakta F: drive-ként nevesítve, de sdb=d: és F: = SDC1-3-ra került a linux, de nem ott kereste a boot, ezért akartam időlegesen újratelepíteni a W7 által hibás helyre küldött linuxot... --- Ez tény nem agyalogtam ezen előre...
--- Tény hogy én hibáztam, mert a Grub agyonverte a W7 indíthatóságát.. Szabad a pálya, hogy miért történt!
Én csak kerestem az okokat, és
ahol találni véltem azt a forrást bemásoltam az eredeti indító feljegyzésem után.
Azaz én nem elméleti megfontolásokból hibáztam, épp fordítva
nevezd ezt a tudatlanságom következményének és akkor igazad van.
Nade most választhatok többféle elképzelésből és ezeken már bizony előre agyalgok:
1. változat W7 mellé miként lehet utólag begyömöszölni az UBU rendszert az SSD 64GB területére (legalább "/" és "SWAP" kell oda kerüljön, a "/home" kerülhetett volna az SDXC-re is, ugyanígy a W7 háttértár területeként is alkalmas, mint cserélhető tároló, mert írásra/olvasásra gyors, de programrendszer futtatására alkalmatlan.
A 64GB SSD kicsit szűkös 2-féle rendszernek külső HW tároló nélkül. Esetleg 128/256GB SSD beszerzésével és megosztásával kellene számolnom. A SATA3 is kompatibilis állítólag a SATA1.0-val is, és mivel az I/O műveleteknél itt is ugyanaz a gyorsulás, mert kb. 100-szor gyorsabb az új SSD (tseek