trtBocs az SSD SATA 1 vezérlővel fut max 1500Mb/sec, és mégis ATA jelleggel jelez ki a W7 HDD-ként és tesztelve 90MB/sec tempót jelzett ki a Speed test. A gond az volt, hogy elvéthettem a linux telepítésnél a lilo/grub helyét sdc helyett az sda-ra, ahol volt sda1 picike 1GBalatti és a szinte teljes 60GB sda2-es partició. Az sda2 sértetlen maradt, az sda1-be beépült a linux boot, és ettől ájult el a W7-es.
Az sdb az eredeti D drive 64GB volt, amiben hibát jelzett a W7 és megengedtem, hogy kijavítsa, javítás után átszervezte az egész SDXC-t sdc particióként F: drive-ra átkeresztelve, és persze a linux nem indult. Újra kellett telepítenem, akkor tehettem az sda1-re a boot loadert...
Ha ki tudnám onnan emelni, és sértetlen eredetire visszaváltani, akkor a W7 újra működne...?
Amúgy, ha már sikerült összezavarnom az SDXC-t,akkor 2 független elsődleges drive-ot formáztam a LIVE Gparted-el SDC1-et FAT32-re SDC2-t ext2-re. De azóta csak utána keresést végeztem pl. file szerkezetek kapott linkje alapján.
Most több irány esélyes
1. HDD-vel jobb lenne 1GB is olcsóbb az SSD120GB-nél? Vagy ott is kiütné egymást a W7 és UBU14?
2. SSD felosztása 2 particióra (egyik W7, másik UBU, és az SDXC két particiója elosztva közöttük adat háttértárként)?
Ezt akartam kezdetben elkerülni, a W7 alatti tablet jelleg kezelhetősége miatt,
amit nem tudom, hogy az UBU felismer-e, kezelné-e?
3. külső Sata célra E-sata/USB3 kártya egyikével külső HDD működtetés fityegőként.
4. vissza szereltetni a PATA 2,5" csatlakozást és a még elérhető P-ata HDD-k egyikével megoldani, ha
az ütközés a SATA miatt volna a W7 miatt.
Találtam 1 2010-es cikkben leírást az SSD-k működéséről, ahol a Trim parancs(BTRFS formázás Gpartednél SDXC-re netán) után ezt is tárgyalták IDÉZEM:
""Windows alatt indítsuk el az msinfo32 nevezetű programot (parancssorba: msinfo32), majd az Összetevők/Tárolás/Lemezek almenüben található "Partíció kezdetének eltolása" mellett található értéket osszuk el 4096-tal (azaz 4 kB-tal). Ha a kapott érték egy egész szám, akkor a partíció jó helyen kezdődik, azaz az SSD-n található 4 kB-os lapok írásával nem lesz probléma. Az emberek többsége (Windows XP alatt biztosan) itt 7,875-ös értéket fog kapni, mert a 63 szektorral eltolt partíció nem megfelelő egy SSD szempontjából.""
ÉS megoldás csak fájdalmas újra particionálás/telepítés IDÉZEM:
""a háttértárat újra kell partícionálni. Windows 7/2008 R2 alatt a Vezérlőpult/Felügyeleti eszközök/Számítógép-kezelés/Lemezkezelés almenüben szimplán töröljük a partíció(ka)t, majd hozzuk létre újra őket. Ez a két operációs rendszer 2048 szektoros, azaz 1 MB-os eltolást alkalmaz, ami megfelelő az SSD-k és a RAID-tömbök számára egyaránt (ugyanis a RAID-tömbök particionálásánál is érdemes erre odafigyelni)""
AZAZ lehet, hogy az UBU 63 szektoros eltolással tette "talán" LIVE módból telepítéskor taccsra a W7 indítását az SSD-nél szükségeshez képest. No persze tőlem ezek aggályok, a tényleges okot nem tudom.
KI tudja?