trtKerestem, Iponnál találtam:
"""Amennyiben régi merevlemezünk tartalmát klónoztuk SSD meghajtónkra, akkor feltétlenül ellenőrizzük, hogy a partícionálás, pontosabban az alignálás rendben van-e. Mivel az SSD meghajtók 4 KB-os lapmérettel dolgoznak, így akkor, ha a partícióeltolás hibás, azaz értéke nem osztható 4096 bájttal (4 kilobájttal), akkor felesleges írási/törlési műveletekkel terheljük SSD meghajtónkat, így a NAND Flash memóriachipek cellái hamarabb elhasználódnak. Ez azzal magyarázható, hogy hibás eltolás esetén egy helyett két 4 KB-os lapot veszünk igénybe írás/törlés alkalmával, ami kedvezőtlenül hat a sebességre és az élettartamra."""
Azaz -Értők- okosan-egyszerűen leírták! Itt a magyarázat a lassulásra.
DE én nem ismerem a linux particiók rendszereit, és a 4KB-os lapozást nem tudom melyik tartja be!
Az exFAT nyilván ezért lett kitalálva, és nem az NTFS-t használják. Illetve a nekem üzent Ext2 formázás a kulcs, bár, ha ez is ilyen, akkor ez lehetségesen gyorsíthat. Amúgy nem tudom, hogy
a 32GB-ig használt talán Fat32 is ezt alkalmazza??? Abból 2 partició ráfér a 64GB-ra, ugyanis ha
tudatlanul elbarmoltam ext4-re, hadd szeresse a linux alapon, nosza ezzel betettem a fizikai "nand CELLA" MÉRETEKNEK!
ETTŐL LETT LASSÚ, AZ ESZETLENÜL SOK IROGATÁS-OLVASGATÁS MIATT!
Mert az UBU-nál a Gparted formatálása ezt még tudja, DE az exFAT formázást nem tudja elvégezni! VISSZAMENTENI!!
Továbbá Olvastam, hogy az SSD-nél elvben/gyakorlatban?/ megkísérlik az egyenletes átírás rendszerét fenntartani, hogy minden cella hasonló feladatvégzéssel terhelődjön, mert akkor hoszabb élettartam érhető el!