A FELADAT TÉVEDÉSEM MIATT SOKKAL MÉLYEBBÉ VÁLT! Kiadós leírást adok erről.
A HW kulcsokkal (pl. F12) tudtam vagy elengedve automatikusan a géppel kapot Win7-est, vagy értésem (tudás-hiányom) miatt "Lazán" ráeresztettem az SDXC 16-os minőségű kártyára a Ubuntu 14.04.2 amd64-es változatot beindítani. Előtte a lassúnak látott 32bites i-386-ost vittem fel, azonban eljképesztően lassan települt 3,5 óra, de felment rá, és ahol nem kellett az SDXC-hez hozzányúlni, ott gyors volt, ahol pedig belenyúlt, ott jó ideig, másodpercekre beszürkült.
A kapott ajánlatokból épülve felosztottam az SDXC-t Gparted-el LIVE üzemmódból Fat32-re kb 31GB, és 30GB ext2-re átformázva töröltem az összes ott lévő linuxos izéket.
Ezzel fokozódott a baj, mert ezelőttig HW kezelő gombokkal az UBU14-et indíthattam. Azt gondolom, hogy a 64 bites UBU14 telepítésekor Boot loader beépült -kérésem nélkül- a HDD helyetti SSD boot szektora helyetti,
mint rájöttem HDD-particiós táblát helyettesítő "Rendszer" jelű kicsi particiójába, mert akkortól a W7-es nem volt indítható.
Na innentől mostig mindenhol mindenfélét kerestem, az eddigi 16"-os másik gépemen. Mert sem az SDXC-t nem akartam görcsöltetni újabb kisérletekkel, sem pedig a LIVE üzemmódból nem láttam kényelmesnek az utánajárást. Itt ismétlem a lentebbi beírásom kicsit sminkelt változatát, mint állapot leírást!
Mert most nem lát Háttérmemóriát sem az X200-tablet, pedig az átformázott SDXC FAT32+Ext2-vel a 16"-os gépen látszik, írható, olvasható!
Kerestem, Iponnál és éjfél előtt az imént találtam:
"""Amennyiben régi merevlemezünk tartalmát klónoztuk SSD meghajtónkra, akkor feltétlenül ellenőrizzük, hogy a partícionálás, pontosabban az alignálás rendben van-e. Mivel az SSD meghajtók 4 KB-os lapmérettel dolgoznak, így akkor, ha a partícióeltolás hibás, azaz értéke nem osztható 4096 bájttal (4 kilobájttal), akkor felesleges írási/törlési műveletekkel terheljük SSD meghajtónkat, így a NAND Flash memóriachipek cellái hamarabb elhasználódnak. Ez azzal magyarázható, hogy hibás eltolás esetén egy helyett két 4 KB-os lapot veszünk igénybe írás/törlés alkalmával, ami kedvezőtlenül hat a sebességre és az élettartamra."""
Azaz -Értők- okosan/egyszerűen leírták! Itt a magyarázat az elképesztő (kb. 1/10-edre) lassulásra.
DE én nem ismerem a linux particiók rendszereit, és a 4KB-os/többszörösével lapozást nem tudom melyik tartja be! Az lehet a maximálisan gyors változat.
Az exFAT nyilván ezért lett kitalálva, és nem az NTFS-t használják. Illetve a nekem üzent Ext2 formázás sem biztos, hogy jó! Ha az is n*4kB alapon menne, akkor ez lehetségesen gyorsíthat. Amúgy talán a 32GB-ig jó Fat32 is ezt alkalmazza (8*4kB)??? Abból 2 partició ráfér a 64GB-ra, ugyanis ha
tudatlanul elbarmoltam ext4-re, hadd szeresse a linux alapon, nosza ezzel betettem a fizikai "nand CELLA" MÉRETEKNEK!
ETTŐL LETT LASSÚ, AZ ESZETLENÜL SOK IROGATÁS-OLVASGATÁS MIATT, az extrém méretváltások lekezelése!
Mert az UBU-nál a Gparted formatálása még nem tudja az exFAT formázást! Ezért én sem tudom VISSZAMENTENI erre a leggyorsabb rendszerre!!
Mert a W7-es elájult amikor az UBU64 Boot Loader hibás beépülésével az SSD Rendszer kicsi particiót helyettesítő táblázatában felborította a W7 indítását, használatát lehetővé tevő SW+táblázatot.
Továbbá Olvastam, hogy
az SSD-nél elvben/gyakorlatban?/ megkísérlik az egyenletes átírás rendszerét fenntartani, hogy minden cella hasonló feladatvégzéssel terhelődjön életük során, mert akkor hosszabb élettartam érhető el (túl azon, hogy hibás cellákat automatikusan kikerülik a hírek szerint)!
Most keresem az nx4KB elemi cellás linux telepítések helyes módozatait!
1.Változatként elképzelem, hogy
2x (Fat32)32MB formázott SSD és SDXC-vel való betelepülést, ahol az SSD a rendszert (gyökér=/ és SWAP), és az SDXC talán csak a /home könytárakat tartalmazná, esetleg ennél is okosabbat választva, amit az én tudásom eddig meg sem tud vizsgálni.
Végül vettem 4GB Sodimm memóriát, és hurrá a gép HW indító menüje látja az eredő 6GB RAM-ot, de a Win7 akkor még futva állandó hibát jelzett (eredetileg 3GB RAM volt beállítva)! Eszerint a településével az SSD-ben nem cserélhető ki a 3GB 6GB-re, esetleges újratelepítéssel.
Ja UBU 64 és live változata működött, és nem jelzett ki semmit sem, és nem gyorsult láthatóan!