djuiceNézd,a Linux a szabadságról szól elsőként.Senki nem kötelez senkit semmire,aki beszáll ebbe a világba az szabadakaratából szeretne egy közösség munkájához hozzátenni és használni valamit a már meglévő szintén nyílt és szabadfelhasználású fejlesztésekből.Nagyjából ennyi(nagyon nagyjából).Vannak persze cégek,gazdálkodó szervezetek is akik szintén fejlesztik a saját dolgaikat,de többnyire azok is mind vissza folynak a napifelhasználás szintjére.
Időt azt biztos,hogy kell rá szánni,ha bármilyen szinten is akarsz vele élni.A rendszer teljes mértékben a tied,miután föltelepítetted.Az hogy milyen szinten tudod használni és kihasználni a lehetőségeit az csak is rajtad múlik,hogy mennyi időt tudsz ráfordítani a tanulásra.Tanulni kell ez nem vitás,pláne azoknak akik nem informatikai képzésben találkoznak a Linuxal,hanem hétköznapi érdeklődőként próbálkoznak.Jómagam is ilyen vagyok,lassan két éve használom.Annyira jutottam,hogy magamnak tudom adminisztrálni,ha probléma van többnyire megoldom utána járással,ha elakadok akkor kérdezek.
Saját részre már nem használok Windowst,de a családban sok van,ezért párhuzamosan azt is próbálom követni,mert miért hurcolásszuk máshová ha én is megtudom csinálni.
Azt már észrevettem magamon,ha Windows-on baj van,a probléma megoldást már Linuxos gondolkodással közelítem meg.
Tehát sehol nincs az leírva,hogy bármelyik Linux terjesztést,nulla hozzáértéssel tudnia kell használni egy hétköznapi embernek.Nem akar senki rákényszeríteni senkit arra,hogy ezt meg ezt használdd,így és így.