nightwalkerKértem, hogy akik szeretik a Unity-t, azok ne olvassanak tovább! És azok se, akik csak azt keresik, mibe köthetnek bele.
Nem akartam vitát generálni, de azért mondok még példát. Mert egyet már mondtam:
Nekem már 2000-ben volt egy Oldalsáv nevű programom. Ha az egeret a képernyő szélére vittem, akkor megjelent az oldalsáv, amire ikonokat, és
alkalmazásokat lehetett tenni. Jobb klikk az oldalsávon, beállítások:
Mennyi késleltetés után jelenjen meg az oldalsáv?
Mennyi ideig legyen látható? (x másodpercig, kattintásig, amíg felette van az egér)
"Amúgy meg a unity-hez ott a tweak-tool, meg a ccsm."
És melyikkel lehet a Launchert normálisan beállítani? Úgy, hogy ha az egér a képernyő széléhez ér, akkor 500 vagy 1000 ms késleltetés múlva megjelenjen a Launcher?
Mert az hogy állandóan látható, az egy baromság, az hogy ki kell tolni az egeret a képernyő szélén túlra, hogy megjelenjen: baromság.
(Mellesleg: nálam vagy működött, vagy nem. Rengetegszer fordult elő, hogy megjelent, de amikor az egér elindult lefelé, eltűnt az egész
Launcher, és csak többszöri próbálgatás után sikerült elindítanom egy alkalmazást.)
Az a gondom, hogy a tervező elhatározta, hogy így kell lennie, és nincs tekintettel a több millió felhasználóra. Van aki azt szereti, ha állandóan látható, én utálom. Van aki azt szereti, ha rögtön megjelenik. Én utálom, mert rengetegszer jelenik meg olyankor is amikor csak a fájl menüt akarom lenyomni,
és az egérke egy kicsit túlszaladt. De ez megoldható lenne azzal, ha beállítható lenne a megjelenés késleltetési ideje. Ja de nem a gconf, vagy a dconf editorral! Hanem úgy, hogy jobb klikk a Launcherre>Beállítások>Megjelenés beállításai>Megjelenés késleltetés beállítása: 0-2000 ms
De ott még azt sem lehet beállítani, hogy látszódjon-e a Lomtár, vagy sem.
De ha már a "windowsos programok ezerszer jobban testre-szabhatók" mondatomat kifogásoltad mondok egy nagyon jellemző példát.
Én rengeteg képet tárolok a gépen, ezeket szerkeszteni, módosítani is szoktam. Na nem Photoshop, vagy Gimp szinten, csak méret változtatás, levágás, színkorrekció. Ehhez egy jó képnézegető is megfelel.
Windows: IrfanView (Ingyenes!)
Ubuntu: gThumb (többet kipróbáltam szerintem ez a legjobb)
Amikor nagyítani akarok a gThumb ezeket az értékeket ismeri:
100% - 150 % - 200 %...
(Most a kép nézegetésről van szó, amikor lenyomom a gombot)
IrfanView:
Nagyítási tényező: 10%. De ez beállítható, lehet 1% is! Ami nyilván túlzás, de pl. 5%-nál kb. 1-1 cm-rel nő a képméret.
További beállítási lehetőség:
Nagyítási módszer:
relatív az előzőhöz
abszolút az előzőhöz
fix táblázat(megadható max 50 érték 3-tól 4000-ig amik között lépkedhetünk)
Nagyítási tényező rögzítése! Nem kell százszor beállítani ugyanazt az értéket, ha végignézek száz egyforma méretű képet.
De javaslom, ha tényleg meg akarod érteni a különbséget, akkor tedd fel a Wine-al, és nézd meg mi-mindent lehet még beállítani rajta.
Nem lesz hiábavaló, lesz egy professzionális képnézegetőd.
Néhány pillanat alatt elhelyezhetsz egy pl. "Boldog 21. Születésnapot Adrienn" szöveget egy kiválasztott képre! Lemértem: 5 másodperc alatt írtam rá egy képre azt hogy Alma.
Az egérrel kijelölsz egy területet, majd Szerkesztés>Szövegbeszúrás vagy Ctrl+T előjön egy párbeszédablak, ahol beírod a kívánt szöveget egy ablakba.
Beállíthatod többek között a betűtípust, a betűméretet, a szövegszínt, a háttér átlátszóságát, (nincs, félig, átlátszó) a szöveg háttérszínt.
Azután még Körvonal, Árnyék, Relief, Balra-középre-jobbra zárt, stb.
A beállítások profilokba menthetők, és most csak a Szöveg beszúrás opcióiról van szó!
De itt van a csoportos konvertálás, ezt nem írom le részletesen, mert egy óráig tartana de ha egyszer mondjuk 100 darab képet akarsz átnevezni úgy, hogy karaktereket hagysz el, és szúrsz be a fájlnévbe, miközben a képeket átméretezed, és a jpg minőséget is állítani akarod, akkor gondolj az
IrfanView-ra.
Ha akarod, mondok még több példát is.
De nehogy félreérts, én nem a Windows nagyságát akarom méltatni a Linuxszal szemben. Utáltam a Windows-t, állandóan szidtam. Az Ubuntut nagyon szerettem, amíg meg nem jelent a Unity! De azzal se lenne bajom, ha az operációs rendszer megjelenésének egyik legalapvetőbb elemét legalább annyira testre lehetne szabni, mint egy (bolgár egyetemista diák által készített és ingyenes) windows-os program keveset használt funkcióját.
Amúgy az "Ubuntu GNOME 15.10 tapasztalatok" annyival bővült, hogy egyelőre nyugdíjaztam, és majd a következő verziót újra kipróbálom.
Addig visszatértem a Xubuntuhoz. A 15.10 sokat fejlődött. Egyelőre ennél maradok.
Még a CCSM se kell mellé. Azt én csak egy-két funkció miatt használtam. Arra, hogy a megnyitott ablakok elhelyezhetőek legyenek a képernyőn
négy negyed méretű ablakra osztva. Az Ubuntu GNOME 15.10 a két részre osztást tudja "gyárilag".
A Xubuntu 15.10 a négyes osztást is tudja.
Üdv.