Kérem, hogy akik szeretik a Unity-t, azok ne olvassanak tovább! És azok se, akik csak azt keresik, mibe köthetnek bele.
Sokan szeretik az Ubuntut, de sokan utálják a Unity-t. Ha beírjuk a gugliba azt, hogy gyűlölöm a unity-t, (I hate unity) akkor 25.700.000
találatot kapunk. És ebben én még nem is vagyok benne.
Sokan keresnek alternatív megoldást az Ubuntun belül. És most nem arra gondolok, hogy például a nagyon jó Xubuntut telepítik, hanem azokra a
megoldásokra, amikor induláskor, vagy ki/bejelentkezéskor választani lehet a Unity, és többek között a
GNOME
GNOME Classic
Gnome Classic (No effects)
Ubuntu
Ubuntu 2D
és még számos más lehetőségek közül.
Amit én nagyon nehezen viselek a Unity-ben, az a testre-szabhatóság szinte teljes hiánya. Kb. Öt éve használok Linux oprenszert,
(Ubuntu 9.10-es az első telepítőlemezem) előtte kb. 10 évig Windows-t használtam/szidtam. (Millenium, Win2000, XP)
De azt el kell ismerni, hogy a windowsos programok ezerszer jobban testre-szabhatók.
Nekem már 2000-ben volt egy Oldalsáv nevű programom. Ha az egeret a képernyő szélére vittem, akkor megjelent az oldalsáv, amire ikonokat, és
alkalmazásokat lehetett tenni. Jobb klikk az oldalsávon, beállítások:
Mennyi késleltetés után jelenjen meg az oldalsáv?
Mennyi ideig legyen látható? (x másodpercig, kattintásig, amíg felette van az egér)
Na ilyen a Unityben soha nem lesz.
Én most az Ubuntu-GNOME 15.10-et telepítettem fel. Ez egy hivatalos Ubuntu verzió, amely a GNOME asztali környezetet használja.
Erről osztom meg tapasztalataimat az érdeklődőkkel.
Úgy gondolom, ez a verzió hordozható eszközökre lett kifejlesztve, mert olyan megoldásokat tartalmaz, amik emlékeztetnek a mobiltelefonoknál
alkalmazottakra. Én PC-re telepítettem, és nincs érintőképernyős monitorom. Nemrég vettem monitort, de valamiért nem érintőset vettem.
Például a képernyőzár megjelenésekor (ilyenkor egy óra, és a dátum látható) a képernyőt felfelé kell görgetni!!!
Erre alulról felfelé futó nyilak figyelmeztetnek. Persze az egérrel is feltolható, vagy a görgővel is feltekerhető.
A telepítőlemez innen tölthető le: http://cdimage.ubuntu.com/ubuntu-gnome/releases/15.10/release/
Már a telepítés alatt beleszerettem, nem a gyorsaságába, mert bár a telepítője a szokásos, már majdnem újraindítottam, annyira lassan haladt.
De azután elmentem ebédelni, és mire végeztem, a telepítő is végzett.
Ami nagyon tetszett, az a grafikai megjelenése. Egy sor újszerű megoldást tartalmaz. A telepítés után elindul egy video tutorial, egy bemutató
az új megoldásokról. Itt látható egy videó, ami megmutatja, hogyan néz ki az Ubuntu-Gnome.
https://www.youtube.com/watch?v=FkR2P6qhLeA
Persze van itt több is.
A telepítő a GNOME 3.16-os verzióját tartalmazza, én bátor ember vagyok, rögtön feltettem a 3.18-ast.
sudo add-apt-repository ppa:gnome3-team/gnome3
sudo add-apt-repository ppa:gnome3-team/gnome3-staging
sudo apt-get update
sudo apt-get dist-upgrade
reboot
A telepítéskor egy nagyon lecsupaszított, minimalista környezet fogad, ami azonban könnyen testre-szabható. Ez az ami nagyon tetszik benne.
Az ikonkészlet viszont nem tetszett, azt rögtön lecseréltem.
Az Unity egyik nagy hibája, hogy a korábban megszokott panel nem használható többé másra, mint hogy legyen egy hely, ahol megjelenik az óra.
(Tudom, hogy ezért meg fognak kövezni, de nem érdekel. Mondtam, hogy ne olvassátok el!)
A panel bal oldalán az Activities és Alkalmazások kapnak helyet. Az Activities megjeleníti a megnyitott alkalmazásokat lekicsinyítve, és az
egérrel választhatunk ezek közül. A képernyő bal szélén egy Indító látható, a leggyakrabban használt programok ikonjaival.
Rögtön megpróbáltam átrendezni a sorrendet, olyanra, ahogy a Unity-ben is, és ahogy azelőtt a Xubuntuban is sorakoztak az ikonok a panelon:
Firefox, Thunderbird, gedit, Nautilus.
Kis próbálkozás után sikerült: a Super (Windows) billentyű lenyomásakor az egérrel a kívánt helyre húzható egy ikon.
A Unity-hez hasonlóan itt is rögzíthetők/eltávolíthatók az elemek. A legalsó elem a telefonokon megszokott sok kis pontból álló ikon, ami
megjeleníti az összes alkalmazást.
A Activities lenyomásakor képernyő jobb szélén belóg egy panel ami a munkaterületeket mutatja. Ebből alaphelyzetben kettő van. Ha használni
kezdjük a másodikat, akkor itt megjelenik egy harmadik! Ha azt is használatba vesszük, akkor megjelenik a negyedik. - Ügyes!
A GNOME Finomhangoló eszközzel (gnome-tweak-tool) egy csomó minden beállítható, de még ennél is több minden módosítható, testreszabható, a
Kiterjesztések használatával. Különböző bővítményeket telepíthetünk, illetve a már előre telepítetteket tudjuk itt ki/be kapcsolni, sőt
némelyiknél egyéni beállításokra is van lehetőség. A változtatások azonnal végrehajtódnak.
Ha a További bővítmények beszerzése gombra kattintunk, akkor a böngészőben megnyílik a https://extensions.gnome.org/ oldal, ahonnan kb.
150 bővítmény telepíthető. És akár a böngészőben is megnézhetjük a már telepített kiegészítőinket az Installed extensions gombra kattintva.
Van itt olyan "nélkülözhetetlen" bővítmény, a Workspace Indicator, ami a panelon megjeleníti az aktuális munkaterület számát.
De van olyan ami tényleg nagyon hasznos:
Aktivities Configurátor
Ez a nevéhez hűen a panelon lévő Aktivities menüt képes testre-szabni. Kikapcsolható, vagy kicserélhető egy tetszőlegesre a Smilie ikon.
Átírható az Activities felirat! Én Tevékenységekre változtattam. A Panel átlátszósága állítható! Teljesen átlátszóvá tehető.
Dynamic panel transparency
Ez egy ügyes megoldás. Ha a panel, vagy mondjuk a Unity Launcher átlátszó, az jól néz ki olyankor, amikor az Asztal látszik. Az elemek
(egy fekete panel) nem rondítanak bele egy szép háttérképbe. Viszont hülyén néz ki egy teljes méretűre váltott ablak felett, vagy mellett egy
átlátszó csík, ahol a háttérkép egy kis darabja látszik. Nos, ezzel ha teljes méretű az ablak, akkor az átlátszó panel átlátszatlan lesz!
Applications menu
Ez a panel bal oldalára, a Tevékenységek (Activities) menü mellé elhelyez egy Alkalmazások menüt.
Places status indikátor
Ez pedig a Helyek menüvel örvendeztet meg bennünket.
Ez az elrendezés: Tevékenységek-Alkalmazások-Helyek olyan, mint a Unity előtti verziókban az Alkalmazások-Helyek-Rendszer
Force quit
Ez a jól ismert xkill ikont helyezi el a panelra, úgy, ahogy az néhány éve még alapértelmezett panel alkalmazás volt az Ubuntuban.
Frippery move clock
Ez az idióta módon középre helyezett órát visszateszi a panel jobb szélére.
Suspend button
Ezzel egy másik idiótaság orvosolható. Alaphelyzetben a Kikapcsolás ikonra kattintva választhatunk a Kikapcsolás és az Újraindítás között.
Ez azért nettó hülyeség, mert újraindítani kb. kéthavonta kell a gépet, kikapcsolni, (hibernálni) meg soha nem szoktam.
Én mindig készenlétben hagyom a gépet, akkor is, ha este "kikapcsolom", és másnap dolgozni megyek. Így amikor "Bekapcsolom", 1 másodperc
alatt bekapcsol. Az Alt lenyomásra ugyan átvált a Kikapcsolás ikon Készenlétre, de azért ez az elegánsabb megoldás.
Ezzel a Készenlét, és a Kikapcsolás gomb egymás mellett jelenik meg.
Ami még nagyon furcsa, az az, hogy a Firefox úgy települ, hogy se a Menüsor, se a Könyvjelző eszköztár nem látható! Ha valaki nem tudná:
a jobb szélső három vízszintes vonalra kattintva, majd a Testreszabásra, baloldalt alul található az Eszköztárak megjelenítése lehetőség.
Egyelőre idáig jutottam. Talán majd folytatom.