lev258valószínűleg igazad van, de pont ezért fordultam ide... és valószínű az is, hogy nem voltam elég egzakt: eddig is MINT-et használtam, már vagy két éve így teszek, emlékeim szerint eddig nem volt ilyen probléma. tény, hogy ennyire nagy video igényű progit, mint egy ilyen tervező, csak a virtualbox-ban futó WIN7 alatti Visio volt, és az - azt hiszem - gyerekecske ehhez képest, de lehet, hogy rosszul hiszem. a Visiot simán használom most is win-el, tokkal vonóval együtt, de oda már nem szívesen telepítenék autocad-ot. hopp, viszont a win alá be tudom lökni a DraftSight-t! :D na mindjárt megpróbálom...

Gabesz68Az nem segít sokat. Akár jó, akár nem Windows alatt, attól még a Linuxos DraftSight is lehet bug-os. Neked a rendszert (driver-t), grafikus felületeket és a DraftSight néhány verzióját kellene tesztelned, különböző összeállításokban, hogy egyértelmű legyen, hol kell keresni a hiba okozóját.

"A baj az, hogy a kép időnként remeg, mikor a kiterjesztett asztal és a laptop monitor között huzigálok valamit egérrel." Akkor ideje, hogy beszéljünk a hüvejgombáról. Miféle hardverről van szó? Hány gép, hány egér, hány tévé, hány konnektor...

lev258igazad van, mert a cél a windows függetlenség. attól még a grafikus rendszert tesztelhetem-terhelhetem így, nem? na jó, de akkor húzzak le régebbi DraftSight-okat is, és tapizzam végig őket?

a mester:) fújjj... egyébként ma tetszik a humorod! valaki kialudta magát esetleg? :D lspci játszik itt? ez jó, ha küldöm?

Gabesz68Annyi látszik, hogy egyetlen VGA-chipje van a gépnek. Tehát ahhoz vagy tettél fel drivert, vagy nem, de csak őt lehet okolni a kép megrajzolásáért. Akkor most a tévékről: hány tévé van rákötve, hogyan van rákötve... (Windows alatt jó? Akkor Windowst kell használni ezen a gépen. Különben is, a Dell a Windowst ajánlja.)

a mesterigen, tudom hogy azt ajánl, de nekem eddig semmi bajom nem volt a linux-al, a win-t nem véletlenül hanyagolom, mint - gondolom - Te sem. windows keret már három éve nem volt rajta - mióta ide regisztráltam -, csak virtualbox-ban van, mert pont az ilyen alkalmazások miatt még szükséges, de egyre ritkábban kapcsolom be szerencsére 1db samsung 24"-os lapostv van kötve HDMI-vel

Gabesz68Egy kérdés (habár így van, ha jól értettem az eddigieket), a VB-ban futó Windowson a windowsos DraftSight majdnem jól megy. Akkor viszont a linuxos DraftSight eszi meg a rendszert. Nézz egy top-pot, miközben futtatod. Mikor darabos, akkor a CPU-terhelés nagy?

HtibiMost láttam az lspci -t. Akkor lehet, hogy fel kellene konfigolni az intel konfigfájlt, nálam CentOS alatt bevált grafikus gondok ellen. (tearing + glxgears -től elszállt a grafikus felület) Most meg simán játszani lehet a gépen. Érdemes egy próbát tenni. Látrehoztam az alábbi fájlt ezzel a tartalommal /etc/X11/xorg.conf.d/20-intel.conf Section "Device" Identifier "Intel Graphics" Driver "intel" Option "TearFree" "true" Option "AccelMethod" "sna" Option "DRI" "3" EndSection Azóta jó. + a grub opciókba betettem ezt: i915.semaphores=1 Ez azon segített, hogy a fényerőszabályzó gyorsbill -től fagyott a rendszer. HA az energiagazdálkodás tompított a fényerőn, akkor is. Aztán az Arch wikiben található Intel konfig javaslat nekem nagyszerűen helyrehozta.

Silent_Bobna ez jó, köszi! egyébként a frissítgetett op-ot azért szedtem le, mert pont ilyent csinált: lefagyott a hardveres képsötétítéskor. na jó, ezeket majd megpróbálom, és jelentek! :)

Htibijó a gondolat! a top szerint max 20%-ot zabár a progi, ha huzigálok valamit. a Cinnamon indőnként 30-at, egyébként 1,5-3%. a prociból.

Gabesz68Érdemes kipróbálni, max. törölni kell, amennyiben nem hoz megoldást vagy rosszabb lesz a gép.

Gabesz68Hozd létre HAsznád az mkdir parancsot, mert sudo val nincs grafikus játszadozás

Gabesz68Lassan csak visszatérünk oda, hogy a grafikus rész a hunyó. A kérdés, hogy driver, vagy csak beállítási probléma. Azt az inteles Xorg-beállítást próbáld meg.

Gabesz68nano /etc/default/grub Itt lesz egy ilyen sor: RUB_CMDLINE_LINUX= Ennek a végére illeszd be ezt i915.semaphores=1 Mentsd el és futtass egy update-grub parancsot. FIgyelj a szintaktikáraa, mert nálam szóköz van az opciók közt (CentOS 7) de más disztriben eltérhet