Üdvözöljük az ubuntu.hu oldalán

Itt megtalálhatja a rendszerrel, illetve a nyílt forráskódú alkalmazásokkal kapcsolatos információkat, érdekességeket. Csatlakozzon a beszélgetésekhez, blogoljon, segítse Ön is a közösséget. Jó fórumozást kívánunk!
Blogok

Emberségesebb nyugdíjas évek - Az Online Alkony Program

Nemrég kaptam egy linket, ahol is a cikk írója arról ír, mennyire rossz, magányos manapság az öregkor, ami tetszik vagy sem, igaz. Szerencsére én még messze vagyok ettől, de látom, hallom nap mint nap. Régen a családok gyakran voltak együtt, fiatalok, öregek egyaránt, emberségesebb volt az egész, ma viszont a fiatalok vagy látástól Mikulásig dolgoznak, ahogy a csövön kifér, vagy szabadidejüket játékra, internetezésre, tanulásra, sőt: munkára fordítják. A családok széthullanak, nincs senkinek sem ideje törődni a másikkal, és a legrosszabban azok a nyugdíjasok járnak, akiknek már senkijük sincs. Itt jön a képbe egy ötlet Tóta W. Árpád digitális tollából, hogy talán egyszer valaki kitalálja, hogy az időseket is be lehet vonni az internetes társadalomba, hátha egy kicsit kevésbé lesznek magányosak, ráadásul közismert, hogy a boldogság javítja az egészséget is, talán kevésbé lennének szenvedéssel teliek a nyugdíjas évek. Nem kell bemutatnom azt az operációs rendszer, amelyik filozófiája, és az emiatt hozzá csatlakozók gondolkodásmódja miatt tökéletesen megfelelne a célra. :) Az Online Alkony Program

Hozzászólások (28)

A hozzászólások nem engedélyezettek ennél a cikknél

Nemrég kaptam egy linket, ahol is a cikk írója arról ír, mennyire rossz, magányos manapság az öregkor, ami tetszik vagy sem, igaz. Szerencsére én még messze vagyok ettől, de látom, hallom nap mint nap. Régen a családok gyakran voltak együtt, fiatalok, öregek egyaránt, emberségesebb volt az egész, ma viszont a fiatalok vagy látástól Mikulásig dolgoznak, ahogy a csövön kifér, vagy szabadidejüket játékra, internetezésre, tanulásra, sőt: munkára fordítják. A családok széthullanak, nincs senkinek sem ideje törődni a másikkal, és a legrosszabban azok a nyugdíjasok járnak, akiknek már senkijük sincs. Itt jön a képbe egy ötlet Tóta W. Árpád digitális tollából, hogy talán egyszer valaki kitalálja, hogy az időseket is be lehet vonni az internetes társadalomba, hátha egy kicsit kevésbé lesznek magányosak, ráadásul közismert, hogy a boldogság javítja az egészséget is, talán kevésbé lennének szenvedéssel teliek a nyugdíjas évek. Nem kell bemutatnom azt az operációs rendszer, amelyik filozófiája, és az emiatt hozzá csatlakozók gondolkodásmódja miatt tökéletesen megfelelne a célra. :) Az Online Alkony Program

Tudunk segíteni, ingyen Ubuntuval... (gyk az Ubi tud segíteni a mi közreműködésünkkel)

yganCsak állami segítség kellene a hardverhez jutáshoz. A telepítést, és akár a nem hivatásos és hivatalos supportot is meg tudjuk oldani ingyen, hisz azért van az oldal. Csak kellenek akik vevők az ötletre.

nem hiszem hogy jelentős számú idős ember hajlandó megtanulni a számítógéphasználatot még alapszinten se (főleg nem az egyedül élők, akik sokkal zárkózottabbak). Szóval sztem ennek semmi értelme :)

CrystalAhogy gondolod. Az én nagymamám például előszeretettel használja, csak nem az internetet. Egyébként meg úgyis felmerülne bennük az érdeklődés, csak segítség kell, és ennyi.

DcNdrewés esetleg egy nagyon minimalistára, könnyen átláthatóra szabott oprendszer. (Hogy néhai nagymamám idézzem: "Amíg nem úgy működik, mint egy TV, addig nem is akarom megérteni.")

CrystalHát, nem tudom, apám a maga 63 évével idősnek számít-e, de neki pár hónapja van gépe. az egyedül élők között meg lehet olyan, akit pont azért, azzal lehet meggyőzni, hogy így kapcsolatot tud tartani olyanokkal is, akik messzebb vannak, meg ráadásul a telepítés (esetleges karbantartás) miatt személyes kapcsolat is kialakul.

Bennem nem újkeletű a dolog, de már felajánlottam a nagyszüleimnek, de azt mondták, hogy ez bonyolult, és különben is nem érdekli őket... Előbb ezt a gátat kéne feloldani.. Vagy úgy gondolja a cikk írója hogy előbb-utóbb az "internetes társadalom" is megöregszik, és legyen nekik valami program?

Gondolom erről már hallottatok: "Netbox és wifi az európai cigányságnak" Vagyis van már hasonló példa, ami működik. Ubuntuval. TWA cikke pedig azért ütött szöget a fejembe, mert épp most nyílt meg pár lehetőség, hogy kisfalumban (ahonnan kénytelen voltam "elvándorolni") pár emberrel sokrétű fejlesztéseket indítsunk be. Pár hónapja már kábelen jön a net, formálódik a honlap (és az online közösség), a távlati tervek egy részét pedig épp a fenti cikk foglalja össze.

DcNdrewBiztos vagyok benne, hogy arra meg azt mondaná - az amúgy félreértés ne essék általam nagyon szeretett néhai öreganyám - hogy minek, hisz ott a TV. XD Amúgy kicsit off, de én tényleg azon a véleményen vagyok, hogy nagyon sokaknak (tipikusan időseknek, de akár kisgyerekeknek is) teljesen elég lenne egy kb. olyasmi oprendszer mint a ... hű nem jut eszembe mi a neve. Valaki itten írogatta párszor. Egy média center felület csak lenne benne még egy böngésző és egy egyszerű IM/VoIP program és kész. Fölös menüpontok, ikonok, alkalmazások, beállítások nélkül.

DcNdrewNem is volna tán az olyan nagyon nagy teher az államnak. Arra, hogy Nagyik beszélgessenek a 200km-rel arrébb neten lógó unokával; vagy a falu végi barátnővel bőséggel elég lehet egy 5-8 évet leszolgált közhivatali "állásából" felmentett; vagy önkormányzati iskolákban lecserélt P3-as masina ... Inkább a bátorság és az eltökéltség kellene, hogy valaki foglalkozzon a licenszes oprendszer letörlésével, és valami fentebb részletezett használható "szórakoztató központ" telepítésével. Az, hogy el is legyen szállítva már biztosan megoldható volna ...

GoldmundÉn még nem hallottam erről a kezdeményezésről. (Első hallásra viccesnek találtam - áram nélküli putriba netet beköttetni -, de a kisfilmet megnézve látszik, hogy mekkora igény van ilyen jellegű projectekre) Attól, hogy valaki idős és egyedül él, nem feltétlenül jelenti azt, hogy nem érdekelné az internet. Ismerek olyan 75 éves nénit, aki bekötette a netet, gépet vett, és nagyszerűen használja - receptek után kutat, emilezik, skypeol. Ezt persze nyugdíjas korosztályunk nagy része segítség nélkül nem tudja véghezvinni (már csak anyagi okok miatt sem). A "kiszuperált", mégis működőképes gépek biztosítása nekik is nagyon nagy segítséget jelent... és persze nem szabad úgy hozzáállni hozzájuk, hogy ők már túl idősek ehhez. Fenét! Meg kell értetni velük - és mindenki mással is -, hogy ez egy olyan dolog, amihez nem kell nagy tudomány, elég, ha olvasni tud az ember... A tv szereléshez sem ért minden ember, de használni mindenki tudja. Hmmm... valamint eszembe jutott mégvalami. Lehet, hogy halott ötlet, de azért leírom ide nektek... Milyen jó volna, ha valaki kitalálná, hogy a evésbé hozzáértő embereknek "ingyen" supportot biztosít. Probléma esetén sshval, vagy vncvel, vagy xdmcpvel, vagy stb. protokollal távolról orvosolná a problémákat. Szerintetek?

CruelAngelEgyébként egy lebutított Ubuntu, vagy akár egy Slax is bőven rányomható, és fut, mint a szél. Nem tudom felfogni, mi a .. ... ...-ért kell egy internezetésre, és tényleg csak arra használt gyenge gépre XP-t felerőszakolni? Xubuntu/Slax, stb, Firefox, Flash, neadjisten a Shockwave miatt Wine+Firefox, Java, és csóóókolooom! Ne ilyen helyen telepítgessen játékokat a kedves látogató. :D

stageHmmm... valamint eszembe jutott mégvalami. Lehet, hogy halott ötlet, de azért leírom ide nektek... Milyen jó volna, ha valaki kitalálná, hogy a evésbé hozzáértő embereknek "ingyen" supportot biztosít. Probléma esetén sshval, vagy vncvel, vagy xdmcpvel, vagy stb. protokollal távolról orvosolná a problémákat. Én is azt érzem az egyik legnagyobb gondnak, hogy egy honlapot még távolról is viszonylag könnyen felügyelhetek (akár gyakran frissülő igényes tartalommal, fórumokkal, levlistával stb...), azonban a fogadó oldalt is jó lenne minél jobban felkészíteni (pl. Ubuntut telepíteni) és felügyelni (hasonlóképpen, ahogy írod). Vagyis elérni, hogy szívesen és eredményesen (vagyis sűrű bosszankodások, gépbedöglések és vírusok nélkül, valamint tudásban gyarapodva ; ) használják az emberek a gépeket. És a szóban forgó 4xx fős településen biz'Isten el is kezdeném, ha lenne rá heti 1-2 napom, meg 2-3 helybeli segítségem. De egyelőre még csak ott tartok, hogy ezeket a feltételeket próbálom megteremteni : )

stageÉn már gyűjtögetem az alkatrészeket. Eredetileg itthonra akartam, hogy legyen, ha húgomék jönnek. Nem kell vitázni a neten. :D De majd meggondolom, mert nagybátyám hol otthagyja mamáméknál a gépét, hol meg nem..

GoldmundÉn itt arra gondoltam, hogy csinálni kellene egy mini kliens-szerver programocskát... A kliens feltenni a gazda gépre + asztalra link "Segítséget kérek szakiktól", a szerver meg bent ketyeg egy központi "szaki" szerveren, ami fogadja a beérkező "help" üzeneteket. Mellé meg a kliens csinálhatna olyanokat, hogy ssh portot nyit/zár, kulcsokat generál, stb. Csak ugye itt merül fel a kérdés, hogy ki az aki vállalná egy ilyen rendszer üzemeltetését, ki fizetné a költségeit, hogy kerülne a kliens progi a gazdagépekre, mit szólna hozzá a Cannonical, mekkora igény lenne egy ilyen rendszerre országos szinten, stb.

DcNdrewA magán célú adományozás is célra vezető - ha jól emlékszem hupon van egy ingyen elvihető gépek szekció - de a könnyebb kezelhetőség érdekében nagyvállalatokat és hivatalokat kellene megcélozni ezekkel a projectekkel, ahol nagy mennyiségben szokták a hardver parkot lecserélni - és ahol az elavult gépek többnyire a kukákban végzik. Sztem minden ilyen projectnek nagy segítség lenne, ha az olyan cégekről kapnának információkat, ahol a közeljövőben lecserélnék a számítógépeket.

Na kérem szépen... egy idősebb embert sokkal nehezebb meggyőzni mint egy gyereket. De a gyerek meg csak szinte játszik a pc-n. De széllel szembe is lehet élvezetes a pisilés, ha pl. nagyon hideg van. :D Komolyra fordítva... be kellene szervezni egy idős lelkes embert vagy többet, mert az idősekkel az idősek értik meg a legjobban a szót. Én koromnál fogva inkább a fiatalokat céloznám meg. Én nagyobb hangsúlyt fektetnék a fiatalokra, mint most. Ha valakinek van egy szabad notija (esteleg projektor) és kedve akkor körbe lehetne járni a közeli sulikat és bemutatni az ubit. Én szívesen részt ennék ilyen "felvilágosító kampányokban". Csak le kellene beszélni a sulikkal először, majd mehet a buli! Természetesen a hivatalosság kedvéért szükség lenne a ubuntu.hu hivatalos támogatására. És ha elég jelentkező lenne, akkor lassan lefednénk az egész országot a költség pedig minimális lenne. Vélemény?