Kedves Mindenki! Egy régebbi, nagy sikerű blogomban már pedzegettem, hogy nem tartom jónak az oldal felépítését. Ha valaki online követi egy poszt bejegyzéseit, akkor még hagyján, de ha egy régebbit olvas, (mert -nagyon helyesen- használja a keresőt) akkor egy teljesen átláthatatlan, követhetetlen szövegtengeren kell átrágnia magát. Egyszerű kérdésekre sokszor jön egy sor kioktatás, cseszegetés, a válaszolók kioktatása, cseszegetése, a válaszolókkal történő vitatkozás, az adott kérdés szempontjából lényegtelen, bár jogos hibás megfogalmazás kijavítása, az arra adott válasz, stb., stb. (Kérem, ezt a bekezdést ne kommentáljátok! Ez az én véleményem.) Olvastam, hogy esetleg a közeljövőben költözni fog a az oldal, esetleg új motort kap. Talán sikerül valami jobb megoldást találni. Most nem mondok példát, mert azért már egyszer el lettem küldve Honoluluba. Az elmúlt napokban megfogalmazódott bennem egy ötlet, egy javaslat. Tudom, hogy semmi újat nem találtam ki, de közre adom. Jó lenne, ha bizonyos visszatérő alap információkat összegyűjtenénk a Fórumtéma, Blog, Hír mellett egy negyedik rovatba, aminek például "Alap információk" lehetne a neve. Tudom, hogy létezik a wiki.ubuntu.hu. Próbaképp beírtam a keresőjébe azt, hogy "tearing" - nincs találat, rákerestem a "wine" szóra, az eredmény egy a Wikipédiához hű tömör megfogalmazás, arról, hogy mi is az. De arról, hogy hogyan kell használni egy árva mukk sincs. Beírtam a Fórum keresőjébe: Nagyjából 2 690 találat (0,31 másodperc) Van tehát információ bőven, de ki az közületek, aki ezt "végignyálazná"? Javaslom, hogy olvassátok el csak a legutóbbit: http://ubuntu.hu/node/42004 Vagy tízen is hozzászóltak (köztük én is egy írásjel erejéig), és biztos vagyok benne, hogy mind a tízen korrekt, kimerítő választ tudtunk volna adni, de csak Kittus2 fórumtársunk vette a fáradságot, hogy szájbarágósan elmagyarázza, hogy mit is nem tud a kérdező. A Wine a Linux egyik legfontosabb "segédprogramja"! Kérem ne javítsatok ki!!! Amúgy ez nem is akkora botorság: "A segédprogram lényegében egy szoftver, amely segít ellátni a felhasználó számítógéppel kapcsolatos feladatait" (Wikipédia szócikk általam rövidítve) Azért gondolom így, mert sokan Windows felhasználói ismeretekkel kerülnek kapcsolatba valamelyik Linux disztróval, és főleg eleinte nagyon fog nekik hiányozni például a megszokott Winamp, ezért az első program amit a Linuxra feltesz az a Wine lesz. Én is használom, egyetlen program miatt: az IrfanView képnézegető miatt. Tudom, hogy van sok linuxos megfelelője, de nincs hozzá fogható. Az alapértelmezett nézegetőm a gThumb, de van amikor az IrfanView felszereltségére van szükségem. Nagyon jó lenne, ha például az "Alap információk" egyik bejegyzése az lenne, hogy Wine. Itt mindent össze lehetne gyűjteni, ami a telepítésével, használatával, kapcsolatos. Ha azután valaki feltesz egy Wine-nal kapcsolatos kérdést, el lehet küldeni Honoluluba. Nagyon szép hely. A gyakorlati megvalósításra is van elképzelésem, de előbb megvárom a reakciókat.
Egybeírás vagy egybe írás, esetleg külön.
"Kérem ne javítsatok ki!!!" Így nem ér! Ex cathedra kijelentesz dolgokat, de tilos rákérdezni, hozzászólni. Leülhetsz.
Ettől http://ubuntu.hu/node/42004#comment-524086 vagy ettől http://ubuntu.hu/node/42004#comment-524102 milyen hosszabb és szájbarágós litániát kéne írni? Xubuntu-val indította a témát majd kiderült, hogy Unity van. A wine ikonját kereste amivel indíthatja,mindkét fenti javaslat ugyanaz.Keresd meg a Dash-ban.végül is megtalálta. Mielőtt már jött a szokásos első félórás csalódásos szöveg. Kittus a Linux másságára és a szabadság miben létére próbált rávilágítani.Továbbá arra, hogy kell lenni a felhasználóban némi elszántságnak, ha saját maga akarja a rendszerét alakítani-adminisztrálni.Ha ez nincs vagy nem akarja, akkor megkérhet valakit, hogy üzemelje be a Linuxát, vagy visszatérhet Windows-ra, vagy beletanul és lehet a maga ura.Mindent viszont senki sem fog a szájába rágni és a kezét sem fogja mindig valaki.
anacondaTeljesen rossz koncepció alapján szemléled a helyzetet. Egy macskán számon kérni, hogy nem ugatja meg a postást nem a macska hibája! A fórum kérdésekre adott válaszok (felvetésekre adott reakciók) összessége. Fórumból nem lesz enciklipédia. Enciklopédia átgondolt felépítésű, szerkesztett tudásbázis. Ahhoz szerkesztők kellenek, akik valamilyen elképzelés alapján megírják és frissítik a cikkeket. Itt viszont speciális esetekre adott válaszokról van szó, sokkal frissebb ez a megoldás, mert sokkal-sokkal kevesebb befektetett munkába kerül, mint egy átfogó tudásbázis építése. Emellett a linux egy rendkívül dinamikusan változó rendszer, ami egyik eszközön megy, az másikon nem feltétlenül fog működni (pár nap múlva, egy frissítést követően már talán azon is működik, rosszabb esetben egyiken sem). Felhasználói hibának tartom, ha valaki windowson nevelkedett, és linuxon is ugyanazokat a programokat akarja erőltetni ahelyett, hogy létező alternatívákat tenné teljessé az életét.
emergelekHihetetlen, hogy mindig vannak akik képtelenek a sorok között olvasni! Sőt vannak akik csak a nagybetűket ismerik. Akkor megpróbálom szájbarágósan. NEM a Wine fórumtémáról írtam! Ez csak egy PÉLDA. Példa arra, hogy "sok beszédnek sok az alja". Ha lenne egy olyan lap, ahol közérthetően (szájbarágósan) le lenne írva minden ami kapcsolatos a Wine-nal akkor az idézett fórumtémában max. egy link szerepelne, ami oda mutat. És nem kívánok részletesen reagálni a hozzászólásodra, de szerinted "Xubuntu-val indította a témát majd kiderült, hogy Unity van" helyett ő ezt írta: "Ubuntu 16.04-et használok ... Ezt Xubuntu 12.04-en le is töltöttem (ANNAK IDEJÉN) de (MOST, hogy Ubuntu 16.04-et használok) a 16.04es szoft. Kp.-ban nem találtam. Tényleg nem érted? Amikor Xubuntut használt, akkor megtalálta a szoftverközpontban (szoft.Kp), de most, hogy Ubuntut használ nem találja. És ki mondta, hogy hosszabb litániát kell írni? Amúgy erre gondolsz: "Reménytelen vagy ne haragudj"?
anacondaSzámomra is hihetetlen, hogy néha-néha indul egy ilyen topik és az eleje és a vége is ugyan az.Kijelented, hogy nem akarsz vitát indítani, de konkrét eseteket idézel.Aztán csodálkozol, hogy reagálnak. Ha ennyire fontosnak tartod az ötleted, akkor el kéne kezdeni csinálni és szólni, hogy gyertek segítsetek.Írjatok tapasztalatokat, küldjetek be ezt és ezt.Nem csak gondolati síkon elmélkedni arról, hogy hogyan lehetne mindent leírni úgy, hogy minden kezdő hiba nélkül vegye az akadályokat.
Készíthetsz leírásokat, szívesen közzé is tesszük. Tele van már velük az internet, ahogyan ez a fórum is. A probléma nem a leírásokkal (vagy a hiányukkal) van, hanem azzal, hogy a kérdezők többsége eszméletlen lusta picit is keresni, elolvasni egy oldalnyi szöveget, értelmezni, logikusan végrehajtani a leírtakat. Nekik csak 2 parancsra van szükségük, amivel varázsütésre megoldódik minden problémájuk! Logikusan gondolkozni manapság nem sikk, ahogy dolgozni sem. Az amerikaiaknál erre van a "man". Eldugult a lefolyó, nem működik a számítógép? - Hívjuk a "man"-t. A fórumon Te vagy az a bizonyos ember, Te vagy aki elvégzi helyettük a piszkos munkát.
XebecheCsak az utolsó gondolatodra reagálnék, mert a kutya-macskás bölcsességedet nem értem, a többivel meg nagyjából egyetértek, de szerintem szabad jobbá tenni az életet. Ha a munkahelyeden Windows kell használnod, nem fog hiányozni a terminál? A kedvenc fájlkezelőd? A Firefox? (mondjuk!) És ha lenne rá lehetőség hogy emulátor segítségével használhatnád őket? (Tudom, hogy a terminált akkor sem tudnád mire használni) Én amint írtam szintén feltettem a Wine-t, és egy darab programot telepítettem az IrfanView-t, amit évente 3-4 alkalommal használok. Persze meglennék nélküle, de nem akarok. Lehet ecset nélkül is festeni, akár egy rajzszöggel is, de egyszerűbb ecsettel. De hogy ez "felhasználói hiba" lenne, az egy teljesen értelmetlen megjegyzés. Amikor még Windows használtam (Millenium, W2K, XP) akkor is használtam "linuxos" programokat, csak nem tudtam: Firefox, VLC. Te akkor azt mondtad volna, használjak IE5-öt, és WMPlayert? Az IrfanView-nak NINCS létező alternatívája Linuxon. Vagy Te tudsz olyat, amellyel nagy mennyiségű kép rendezését el lehet végezni az alábbi módon: A "bélyegképek" mérete akár 800x800px is lehet! (Ami persze már-már értelmetlen) Előre definiálható 14 célmappa, és a képek válogatásakor csak a mappa sorszámát kell megadni, és a program áthelyezi oda a képet. (Amikor pl. a photorec által összeszedett több ezer képet kell valahogy rendezni) Ez csak egy a sok igen hasznos funkció közül. Miért lenne az "felhasználói hiba", ha valaki egyszerűen old meg egy feladatot ahelyett, hogy hátrakötött kézzel próbálná? Ennyire nem kell fanatikus Linux-hívőnek lenni!
rapfenŐ valami saját projektet szeretne, az a meglátásom.Ha annyira komolyan gondolná, mint amennyire mondja, akkor tett volna a dolog mögé már egy honlapot felülettel, vázlatokkal.Így meg így kéne, ez meg ez kéne még, de nem úgy mint máshol van. Amíg ez nincs meg, szerintem addig ez az egész csak a keserű szájíz kimutatása a nem tetsző dolgokról. Továbbá semmi garancia nincs arra, ha ez elkészülne úgy ahogy szeretné, hogy a kezdők ott kezdenének.
anacondaDe ha azért írtad, mert szerinted így helyes, akkor tájékoztatásul közlöm, hogy amúgy az "alap információ" hivatalosan "alapvető információ", ami két szó, és nem írandó egybe. Azon lehet sokáig meditálni, hogy a rövidített verziót hogyan kell írni. A Google szerint a Te általad javasolt írásmód fordul elő legkevesebbszer. Ami persze nem zárja ki, hogy neked van igazad, csak linkeld ide azt a nyelvtani szabályt ami alapján kijavítottál! Alap információk: Nagyjából 144 000 találat Alap-információk: Nagyjából 144 000 találat Alapinformációk: Nagyjából 47 900 találat Alapvető információk: Nagyjából 949 000 találat Egyébként valószínűleg nem olvastad ezt a részt: "sokszor jön egy sor kioktatás, cseszegetés, ... az adott kérdés szempontjából lényegtelen, bár jogos hibás megfogalmazás kijavítása" Amennyiben nem így értetted, akkor ez a hozzászólás NINCS.
anacondaSzép kört futottál: "Ha a munkahelyeden Windows kell használnod, nem fog hiányozni a terminál? A kedvenc fájlkezelőd? A Firefox? (mondjuk!)" "Ennyire nem kell fanatikus Linux-hívőnek lenni!" A munkahelyemen Windowst használok. Nem hiányzik a terminál, mert ott is használom. Nincs kedvenc filekezelőm, mindegyik rendszeren azt használom, amit a rendszer szállít. Megtanulom használni, nem nosztalgiázok másik rendszer felé. "A Firefox? (mondjuk!)" Gyűlölöm a firlefokszot, nem is használom, bár létezik Windowsra is, nem tudom, miért titkolod.