Egy 16Gb-os pendrivera telepítettem Ubuntut. Hetekig remekül működött, nagyon boldog voltam vele. A céges laptopomban használtam, hogy a maszek cuccaimmal ne keveredjenek a céges dolgok. Tegnap viszont bootolás közben hibát dobott, és azóta nem tudom rendesen elindítani a rendszert. Próbáltam recovery mode-ban is, de úgy is megáll. Azt mondja, hogy az UUID alapján nem találja azt a partíciót, amit rootként csatolni akar. És sajnos teljesen igaza van, ugyanis az UUID helyes, csak egyáltalán nincs /dev/sdb nevű eszközöm. Pedig a dev/sdb1 lenne az a partíció, amit használnia kellene. A dev/sda1 a céges HDD. De éppen az a pendrive, amiről a shell elindult, nem látható. Nem is értem igazán, hogy ez hogyan lehet. Ha a működő linuxos gépbe bedugom, teljesen jól működik a pendrive. Helyre tudom hozni valahogy az initramfs-ban rendelkezésre álló parancsokkal?

Olyan nem fordulhat elő, hogy egyik bootoláskor az egyik meghajtó kapja az sda-t, másszor meg a másik? Az /etc/fstab-nak mi a tartalma? /dev/sdXN vagy UUID alapján van benne meghatározva, hogy melyik partíciót milyen szerepkörben csatolja fel? Ha /dev/sdXN szerepel benne, akkor a sudo blkid alapján kideríthető, hogy az adott /dev/sdXN milyen UUID-del helyettesíthető. Esetleg Secure boot nem szólhat közbe?

Ennyivel később: 6 év