Szervusztok! Szeretném az asztali gépemen a 14.04-es Xubuntumat 16.04-re frissíteni, de mindig elvérzem próbálkozás közben. A laptopomon hasonló gond volt, de ott sikerült a live usb-vel megoldani a gondot. Onnan el tudtam indítani a telepítést live usb-ről frissítés módban, és a a telepítő a csomagokat szépen kikerülte, amikkel nem tudott mit kezdeni a normál rendszer. De a 16.04-es xubuntu live grafikus felülete a világért sem akar megjelenni az aktuálisan gondot okozó asztali gépemen megjelenni. (GeForce GTX 750 Ti videókártya) Létezik olyan parancs, – amivel el tudom az usb live-ról parancssorban kezdeni a külön meghajtón figyelő régebbi rendszer telepítését, vagy – amivel be tudom rúgni (=el tudom indítani) a live usb rendszer grafikus felületit? Bebootol, de egy villogó kurzoron kívül a grafikus oldalon nem fogad más. Köszönöm szépen előre is, ha megosztjátok esetleges tapasztalataitokat velem.
Frissítés 14.04-ről 16.04-re live rendszerről
nomodeset?
Azt hiszem elég komolyan összekeverted a szezont a fazonnal. Vagy frissítesz egy telepített (és futó!) rendszert, vagy telepítesz egy frissebbet a régi helyére. Szedd szét a dolgokat (a fejedben is). Live-ról indítva telepítetted az adott rendszert a gépre, nem frissítetted az ott lévő rendszert. Vagyis ilyen nincs: amivel el tudom az usb live-ról parancssorban kezdeni a külön meghajtón figyelő régebbi rendszer telepítését A live grafikus felület nélküli indulásának kiküszöbölését pedig próbáld a mester javaslatával. (Ha esetleg nem tudod, hogy hogyan, akkor keress rá itt a fórumon a kifejezésre, sokszor szerepelt már.)
rapfenFuttatom az alap gépen a do-release-upgrade -d parancsot. A végin, illetve jócskán a vége előtt, ahogy a grafikus frissítőnél is ez olvasható (vagy ezt a parancsot a live usb-n adjam ki, azt ajánlod?): A frissítés előkészítése sikertelen Megoldhatatlan probléma jelentkezett a frissítés közben. Ezt a következők okozhatták: * Frissítés az Ubuntu egy kiadás előtti verziójára * Az Ubuntu egy kiadás előtti verziójának futtatása * Nemhivatalos csomagok, melyeket nem az Ubuntu szolgáltat Ha a felsoroltak egyike sem áll fenn, akkor jelentse ezt a hibát a terminálban kiadott „ubuntu-bug ubuntu-release-upgrader-core” paranccsal. A rendszer eredeti állapotának helyreállítása
valekNem tudom, hogy a Xubuntunak milyen volt 14.04-es kiadása. A mostani 16.04-es LTS és ezzel együtt, csak három év támogatást kap (szemben az Ubuntu LTS öt év támogatásával). Ha 14.04 nem LTS, akkor már nem támogatott, elég körülményes lesz a frissítése lépcsőről lépcsőre. Más. Ha valami "idegen" tárolót engedélyeztél a múltban, az is okozhat galibát egy verziófrissítésnél. Az is okozhat hasonló hibát, ha az eredeti rendszered nem naprakész, vagyis verziófrissítés előtt mindig kell egy sima rendszerfrissítés.
Hát én azt ajánlom, ne frissítgess. Én a tiszta telepítés híve vagyok. Ments el mindent, és telepítsd újra a géped. Ezen kívül -mert egy időben nekem is így kellett tennem, mert másként nem ment,- telepítés előtt szedd ki az összes kártyát a gépből. (A GeForce-t is!) Bár azt hiszem ez még 2010 előtt volt, és Windows telepítéskor, de talán neked is segíteni fog. Baj nem lehet belőle.
anacondaEz is megfontolandó. Ámde, a live usb-ről mi is a parancssori parancs? Mert ugye, a fránya grafikus felület nincsen. do-release-upgrade -d? Vagy szedjem ki a grafikus kártyát, oszt lesz grafikus felület , amikor simán az alaplapban van a monitor dvi dugesza? Ja. És van lvm is a meghajók között. Az gondolom megmarad új rendszer húzásakor. Hm. Ez a sok folyamatos probléma növeli vagy csökkenti az átlagember (=én) IQ-ját? Va
a mesterKöszönöm szépen ,elnézést, hogy nem válaszoltam. A nomodesetet próbáltam volna, bár ezt is csak kézi irányítással megy. Unetbootinnal írtam a live usb-t, ha F6-ot nyomok a főmenüben, ahol kétszer is felsorolt a telepítés, kipróbálás default beállítás, akkor semmi sem történik. Ahol eddig olvastam erről, ott azt írták, hogy ez a nulladik, vagy első lépés. Rossz irányban indultam volna?
anacondaNe haragudj, de közbe kell szólnom, mert rossz tanácsot adsz. Lehet, hogy neked annak idején segített, de biztos, hogy ritka hardverkombináció volt nálad, amire jobb tudás híján csak az lehetett a megoldás, hogy sz összes kártyát kiszeded a gépből. De hogy onnantól kezdve mindenkinek ezt tudod csak ajánlgatni, az egy kicsit túlzás. Ha trollkodni akarnék, megtoldanám azzal, hogy szedd ki (szedje ki) a processzort is, és a memóriát is... :-) Noteszgép esetén is javasolnád ezt? :-)
trtNem haragszom, igazad van. És közben eszembe jutott, hogy mégis Linux telepítés volt, amire hivatkoztam. Talán Ubuntu 11.xx? Az ugrott be, hogy a hagyományos asztali telepítő CD-vel nem boldogultam, hanem valami karakteres telepítőlemez volt, ami sokkal nagyobb méretű is volt, mint a normál. És azzal is csak úgy sikerült, ha kiszedtem a kártyákat. Ősrégi video-, ősrégi hang-, tuner-... De arra nem emlékszem, hogy mindenkinek ezt ajánlgatnám.