Minden értelmes szoftverhez kell dokumentáció. Az Ubuntu operációs rendszer most már a 16.xx verziónál tart, érdemes lenne végre egy kézikönyvet készíteni. Persze, tudom, tipikus közösségi mentalitás, hogy "adjál pénzt és majd megcsináljuk", de ha már nincs ész és pénz rá, hogy a sok linket egy fájlba szervezze valaki, megoldható lenne a linkgyüjteményt összecsomagolni és letölthetővé tenni. Az se ártana, ha a meglévő korábbi verziókhoz található, kézikönyvnek csúfolt linkeket egy fa struktúrába szerveznétek. Mert ha már nem akartok egy általános kézikönyvet írni, amihez csak kis kiegészítéseket kellene tenni, hogy melyik verzióban milyen módosítás van, akkor nem ártana elérhetővé tenni, hogy melyik szoftver verzióhoz van kézikönyv, és hol található. Persze, tudom, a közösség vezetői szerint nem ember az, aki nem ül napi 24 órát az internet előtt, csak akkor azt nem értem, minek fizettek pénzt a weboldal fenntartásáért, amikor minden "social media" oldalon tárt karokkal fogadnának, pénzt kapnátok a reklámbevételek növelése miatt és boldogok lehetnétek, hogy nem kell foglalkozni az archiválással, mert a korábbi beírások lassan elérhetetlenné válnak. Amennyiben a meglévő weboldalt akarjátok fenntartani, talán érdemes lenne az ubuntu.hu oldalt átalakítani. Teljesen értelmetlen egy "közösség" linket adni csak a főoldalon, hogy utána megnyíló oldalon látszódjon egy "fórum" link, mert attól kezdve az emberek örülnek, hogy megtalálták a rejtett kincset, és a továbbiakban közvetlenül a fórumra mennek, a közösségi rész máris ki van iktatva. (Ha az a célotok, hogy a közösségi részt csak hozzátok hasonló megszállottak használják, akkor elismerésem, ez valóban egy hatásos kiválasztási módszer rá.)

Ennyi ideje regisztrált felhasználó 1 nap 21 óra

a mesterLátod! Ennyi idő alatt mennyi tapasztalat és mennyi de mennyi ötlet!

Van egy súgónk. Azzal kezdődik, hogy "Hivatalos Ubuntu Dokumentáció". Ebben pedig megtalálható jó néhány kiadás "Kézikönyve", többek között a legutolsó kiadásé is. (Nem sok köze van a "Közösség" linkhez, habár a közösség tagjai készítik ezeket is.) Általános kézikönyv nincs (az kb. olyan lenne, mintha az első Opel "kézikönyvét" használnád a legújabb típushoz is kis kiegészítésekkel :-)). Mit jelent az, hogy: Az se ártana, ha a meglévő korábbi verziókhoz található, kézikönyvnek csúfolt linkeket egy fa struktúrába szerveznétek. Elmagyaráznád, hogy mire gondolsz? Hogy szervezzük, milyen az a fastruktúra, ami szerinted kellene legyen?

sömike16 év 3 hónap Ennyi év, megannyi tapasztalat. - Kézikönyvet írni nehéz. Alapos tudás kell hozzá. Érteni kell a témához. Érteni kell az íráshoz. - Kézikönyvet olvasni nem sikk. Csak a legeslegvégső esetben teszik meg az Emberek. - A kézikönyv mire elkészül, már el is avult. Hát akkor a kétnapos tapasztalatoddal írjál kézikönyvet. Mert igény(ed) van rá.

Valamikor én is javasoltam, hogy bizonyos alap :-) információkat gyűjtsünk össze. Kaptam rá kicsi meleget, meg sok-sok hideget, úgyhogy feladtam. De az azóta eltelt öt hónap alatt bizonyossá vált bennem, hogy ez egy jó ötlet. De az is igaz, hogy könnyű más farkával a csalánt verni. Én viszont egyedül nem kezdek hozzá. De milyen jó lenne egy olyan oldal, ahol az alábbi témákról egybeszerkesztve megtalálhatóak lennének az információk: (Mert egy kezdő nagyon nehezen rágja át magát egy-egy vitatengeren ami egyes fórumtémák körül kialakul.) Video tearing Video driver Wine Silverlight Szoftverközpont/Szoftverek/Synaptic/(Terminalos telepítés) Windows-os Laptopra telepített Linux (vagy fog működni vagy nem) Windows-on jó volt Linuxon meg nem megy stb. És ha felbukkan egy fiatal versenyző, egy már századszor feltett, és megválaszolt kérdéssel, akkor válaszul csak a megfelelő oldalt kellene belinkelni.

a mesterNem kellene kézikönyvet írnod, de tudnál te annál többet is, minthogy egy-egy odavetett szóval jelzed, hogy te tudod a megoldást, csak nem mondod meg. Tudom, hogy a DVB T Digitális TV a gyenge pontod. :-) Miért nem írsz a használatáról egy blogot?

anacondaIgen. Ezzel minden évben előáll valaki. Láttam már két új fórumot is, ami ezért alakult. Kézikönyv persze még mindig nincs. (És nem én leszek az, aki megcsinálja, hisz leírtam a véleményemet a kézikönyv használhatóságáról.)

a mesterhttp://hup.hu/node/43970 https://androbit.net/about (Imádom, ahogy e.sz. 3.sz.-ben beszél magáról :Đ )

a mester"Ezzel minden évben előáll valaki" Igen, de ebben az évben ez már a második eset :-) És én nem kézikönyvet javasoltam. És nem is azt, hogy csinálja meg valaki.

a mester"A kézikönyv mire elkészül, már el is avult." Nagyon nem értek vele egyet, de sajnos igaz! :(

Kézikönyvet írni az Ubuntuhoz olyan, mint egy könyvben felsorolni az ország közlekedési tábláit. Vesződséges munka, kevés gyakorlati haszonnal. Aki ilyen átfogó munkára képes lenne, az inkább foglalkozzon előremutatóbb dolgokkal, nem pedig a kiadás pillanatában már elavult dologgal. Ennyire összetett rendszer esetében nem a kézikönyv a megfelelő formátum. A kézikönyvek leginkább csak jól működő rendszerek felületes bemutatására alkalmasak, nem pedig rejtélyes problémák megoldására. Linux esetében utóbbi az, ami miatt szükség van a közösség erejére.

Szinte minden disztrónak meg van a maga Wiki-je, ott le van írva minden. Folyamatosan bővül ha kell, karban van tartva, ha kell. Ennyi. Aki csak használja, de nem adminisztrálja a rendszerét, annak tök felesleges ilyen irományokat készíteni, mert úgy sem fogja olvasni. Nem érdekli a rendszere, csak használja. Aki adminisztrálni is akarja a rendszerét, az meg megtalál mindent. Kérdez, kipróbál, begyakorol, nem éles rendszeren elbaszarint dolgokat amiből tanul.Ennyi. A fórumok meg tele vannak speciális esetekkel, megoldásokkal.

Igen! Követelem, hogy azonnal írjatok egy magyar kézikönyvet az ubunturól, és azt évente kétszer írjátok át az új kiadásoknak megfelelően, de az LTS kiadásokét ne, azokat csak aktualizáljátok a frissítések megjelenésének ütemében. Szégyen és gyalázat, hogy egy nemzetközi Canonical projekthez a magyar ubuntu közösség (ha nevezhető annak) még nem írt egy komplett dokumentációt. Punktum! A fórumban felgyűlt tudás esszenciálására valóban felmerül az igény időről-időre, de a problémák bár ismétlődnek, a megoldásuk többnyire egyedi, így ezeket egy szentírásba összefoglalni nem nagyon lehet.

anacondaEgyszer írtam egy blogszerűt a sensors csomag használatáról. Lelkes voltam, és fiatal 40-es. Sajnos a felhasználói szokások hatása belegyűrűdzött annak a fórumnak a sorsába is. (megszűnt) Azóta rájöttem, hogy ha egy segítséget nem lehet 16 szónál rövidebben leírni, akkor azt nem érdemes leírni. Megadom a kulcsszót, és ha a delikvenst érdekli, rákeres. A neten ugyanis megvan minden, fölösleges naponta újra leírni, csak az írás kedvéért. A legtöbbször nem tudom az egzakt megoldást, azt tudom, én merre indulnék a megoldásért. Nem a DVB-T a kedvencem. Hardveres vagyok. Engem addig érdekel a számítógép, amíg összerakom, felprogramozom, elindítom. Egy új hardver beillesztése a meglevő rendszerbe ilyen feladat. Aztán az, hogy egy excel-tábla melyik mezőjébe miket irkálnak, teljesen hidegen hagy.

a mesterMegértelek, és elfogadom, amit írtál. Azt, hogy a DVB-T a kedvenced csak példának írtam, mert ha ez a téma előkerül, a szokásosnál sokkal lelkesebben válaszolsz. Még tán a 16 szavas határt is átléped olykor-olykor. Sőt valami olyat is olvastam tőled, hogy "mit szeretnél tudni a DVB-ről" (Idézet emlékezetből) És ha te írnál egy blogot mondjuk a DVB-ről, talán mások is kedvet kapnának, és ki-ki írna egyet a kedvenc témájáról. Én írhatnék egyet a hejesírásról.

anacondaNo még egyszer... A DVB-T (-C) nem kedvencem. Meg kellett oldanom, ráadásul sok helyen azt írják, hogy linukszon nem megy. Viszont van itt a fórumban egy topik, ahol két kolléga nálam sokkal profibban megoldotta a dolgot.

Ennyivel később: 5 év