Valami félresikerült az oldal teljes verziójának betöltése során. A hiba javításához próbálja meg frissíteni az oldalt.

Csak egy ötlet, talán valakit érdekel...

romiubuntu

Had ne részletezzem találkozásomat Unix, Linux, LindowsOS (később Linspire), majd Ubuntu OP rendszerekkel. A lényeg az, hogy e rendszerek stabilitásában nem kételkedem, hisz tapasztaltam, mennyire "agyonverhetetlenek". Ám egy gond azért foglalkoztat, nevezetesen a vírus védelem problémája még akkor is, ha közismert, hogy a Linux alapú OP rendszerekre kezdetben nem írtak vírusokat. Ettől függetlenül, mivel a rossz szándékúaknak is vannak újabbnál újabb ötleteik, immár a Linux alapú rendszereken is érhet támadás bárkit. Hosszasan elmélkedve ezekről a problémákról az az 5letem támadt, mi lenne ha kihasználnánk a világpiacon megjelent és már tömegesebben gyártott és hozzáférhető áron kapható SSD adathordozók legújabb generációját. A külső SSD - ha információim helyesek, már írás védelmi kapcsolóval is ellátható. Úgy, mint a már elfelejtett flopi diszkettákon volt valamikor.... Nos ezeket kihasználva lehetséges lenne külső SSD-re installálni olyan Ubuntu rendszert, amelyre minden hasznos felhasználói programot is fel raknánk és - utána levédenénk az írásvédelmi kapcsolóval. Természetesen ehez az szükséges, hogy maga a rendszer, meg a felhasználó programok is a "munka fájljaikat" is az általunk meghatározott másik "munkadiszk"-re Írnák fel. Valahogy úgy, mint ahogyan bootolható CD-re volt felírva a néhai "lindowsOS" illetve "LInspire" meg újabban bootolható DVD-re az Ubuntu. Az említett "öntöltős" CD ill. DVD "Live" módban is működött azzal, hogy a rajta lévő programokat nem lehetett frissíteni. Attól azonban minden működött. Ezek is lehetővé tettek egyes beállításokat (pl. az alapértelmezett nyelvet, képernyő grafikai beállítását, a betű típust, betűk nagyságát s.t.b. Ezeket a beállításokat a gépen lévő merev lemezünkre írta fel - ideiglenesen, azzal, hogy azok ki is törlődtek amikor lelőttük a rendszert... Mindebből az következik, hogy fel kellene ajánlani az SSD gyártó cégeknek, gyártsanak írásvédelmi kapcsolóval ellátott SSD-ket, és árulják azokat előinstallált OP rendszerekkel, akár Ubuntuval, Linux bármely változatával sőt, még az agyon utált Windows-szal is. Persze, összhangba kellene hozni az OP rensezreket is, meg a felhasználói programokat is az új koncepcióval, tehát, 1. A programok a munka fájljaikat az általunk meghatározott adathordozóra irják, 2. Ne legyenek túl gyakoriak a frissítések 3. Amikor mégis szükség mutatkozik egy-egy program frissítésére, azt külön kelljen letölteni (természetesen, csakis a "munka" diszkre), majd lekapcsolódva a világhálóról, az írásvédelmet feloldva installálni a frissítéseket. Ezután az írásvédelmet OFF-ra állítani, és használatba venni a frissített programot. Persze, mindez megkövetel egy újabb hozzáállást a felhasználói programok írásához. Nevezetesen, egy - egy programot úgy kell megírni, alaposan letesztelni és kiadni, hogy azt ne kelljen úgyszólván naponta foltozni, frissíteni. Erről az jut eszembe, amikor még programokat írtam, már akkor is ehhez az elvhez tartottam magam. Egy programozó kollégám meg is jegyezte egyszer: "tudod druszám, neked az a bajod, ha egy programot írsz, annyira tökéletesre akarod megírni, hogy abba hiba ne legyen. Felesleges idő pocsékolás. Majd ha felmerül egy hiba használatkor, akkor kijavítod és - kész". Ugyan ennek a kollégának a programjait "örököltem" pár év múlva amikor már másik cégnél volt. Persze én csak karban tartottam ezeket. Nos pár év múlva jöttek a panaszok, hogy - a program nem működik. Egyszerűen nem csinál semmit. Amikor bele néztem, láttam, hogy egy esetben végtelen ciklusba esik. Ez az egyetlen eset volt az, hogy amikor az év végi leltárnál az adattár elején az első tételben hiány mutatkozott. Magyarán, a program csak akkor tudott tovább lépni, ha az első tételnél vagy többletet, vagy nulla különbség volt a talált és a könyvelt állapot között! Egyébként is az a véleményem, hogy sokak közülünk a hajukat tépik, amikor úgy szólván naponta érkeznek a frissítések OP renszerünkhöz, programjainkhoz. Bocsi, hogy ezeket úgy "egy szuszra" bekalapáltam ide, nyilván még javítgatni fogom tartalmi és elírás, helyesírási hibák miatt, de a lényeget leírtam és - megvallom meg is könnyebbültem, mert ezekről már régebben gondolkodom, csak senkinek sem mondtam el. Ha esetleg halva született is az ötletem, lehet egyszer valakinek kigyullad az a bizonyos lámpa, és vagy megvalósítja az itt leírtakat, vagy esetleg egy még jobb ötlete születik az itt felemlített (esetleg buta) ötletemnek köszönhetően... Szabad a vásár, várom az ötleteléseket, hátha kisül belőle valami! Jelezném, hogy ilyen módon született annak idején sok-sok jó megoldás a Lindows OS (később Linspire névre keresztelt) LInux alapú rendszerben is, amelynek bizonyos fejlesztéseiben nekem is volt mémi picurka részem... Aztán megvásárolta azt a $MS, csak, hogy ne legyen konkurenciája.

csuhas32

Szia! Az embernek a fontos adatairól illik készítenie időközönként egy mentést külső helyre. Van itt nekünk Kendek jóvoltából a Systemback nevű alkalmazásunk. Azzal meg, akár a felhasználói adatfájlokat is belevéve, lehet mentést készíteni a rendszerről. Ha ezek megvannak és Isten ne adja, bekapsz egy vírust (ismereteim szerint azért a futtatásához kell hogy magad megadd az engedélyt), bebootolsz a systembackes pendrive-ról és visszamásolod a partíciókra a lementett rendszered, az adatokat meg visszaállítod az adatmentésből.

bartaszili

Összességében túl drága ötlet. Nem kapsz be semmilyen vírust. Te vagy a vírus, meg én. Teszem azt feltelepítek neked egy rendszert, kapsz egy felhasználói hozzáfrést = soha nem fogsz tudni root jogot adni semminek és senkinek, mert csak én adhatok. Te csak használhatod a rendszert, a saját kis kalitkádba zárva. Leges legrosszabb esetben a te mappád alatt mehet a kukába minden. De a rendszer jó marad. Még ilyen sem történt soha. Velem a legrosszabb, ami történt anno, hogy valami JavaScript automatán indította magát a Firefoxal. Kitöröltem a beállító mappáját és csókolom.

romiubuntu

bartasziliKösz a válaszokat mindenkinek. Jó nèha egy ébresztő! Na igen, korábban több èven keresztül használtam egy-egy linux disztribúciót, de újabban csak a lányomtól kapott beteges Win 7 alatt futó asztali gèpèt használom, mivel a saját kiöregedett gépem alaplapja kinyiffant. Új gèpre nem telik, így kénytelen vagyok ezzel kínlódni ami van. Ezt a szerencsètlen kölcsön gépet nem engedik felül írni, mivel a lányom építèsz mèrnök, ès sok CAD programja, meg azokkal kidilgozott munkája van rajta... Nos, mivel a kölcsön gèp időnkènt leáll túlmelegedès miatt, csak intenzív pót hűtèssel műkszik több órán keresztül, hacsak nem mínusz 5 fokos hideg van a szobában, ez az ötlet kínomban született meg... Mèg egyszer kösz az èbresztèst mindenkinek!

a mester

"közismert, hogy a Linux alapú OP rendszerekre kezdetben nem írtak vírusokat. ... immár a Linux alapú rendszereken is érhet támadás bárkit." Ha ez a kiindulási alap, akkor kérem, sorakozzanak fel itten a bárkik, akiket már elért ez a támadás. 17 éve várom, de engem még mindig nem értek el. Pedig mindent megteszek: nem futtatok gépzabáló vírusirtót, nem piszkálok csomagpofozó tűzfalakat, oszt valahogy még mindig azt teszi a gépem, amit köll tegyen. Ja, és igen, naponta-kétnaponta érkeznek a frissítések, amiket leokézok, és települnek.

majtee

a mesterAki mégis telepít a (szerver) Linuxára gépzabáló vírusirtót, nem a saját gépét akarja védeni, hanem mások (ablakos) rendszerét.

a mester

majteeÉs akkor azok a mások ugye már nem is tesznek a (z ablakos) rendszerükre vírusirtót, mert hiszen a szerveren úgyis van. Tisztára ki van nyalva a seggük a linuksz által.

romiubuntu

Most vegul ugy dontottem, hogy live modban egy CD-rol hivom be az Ubuntut. Mukszik. Es szepen ki tudok menni a nettre... Azon morfondirozok, hogy engedelyt kerjek-e a lanyomtol, hogy dual boot modban insallaljam-e az ubuntut a Win 7 melle. Meg csak megnezem, mennyi hely van a HD-n... Addig is udv mindenkinek.

bartaszili

romiubuntuAutoCad nincs Ubuntura, de DraftSight elérhető rá. A kettő nem ugyan az, de jó szakember bármivel tud dolgozni.

krisztianmukli

Ehhez nem kell se ssd, se hardveres írásvédelem. A rendszer jelentős része mountolható readonly módban. Beágyazott rendszereknél sűrűn használják ezt a felállást. Persze a partícionáláshoz, az fstabhoz, meg ahhoz hogy mit lehet és hogyan, érteni kell!

kopibagoly

bartaszilikőbalta, szakóca... papirusz, káka / nádtoll, szorobán... papír, ceruza / tus, vonalzó, logarléc... ... AutoCAD, (tollas) plotter, Excel... Creo, 3D nyomtató, MathCad... Kérem a következőt!

duncanx

Van olyan megoldás amelyik a felvetésedet megvalósítja. Sőt! Igaz kicsit még tovább gondolva. Qubes OS a neve. Igaz, nem is kezdő linuxosnak való jószág. És ahhoz hogy a biztonsági "szerkezete" megfelelően működjön meghatározott hardverek kellenek. Az említett "gyenge" gépre sajnos fel se megy normálisan. Pl.: Intel VT-x with EPT or AMD-V with RVI; Intel VT-d or AMD-Vi (aka AMD IOMMU). lsd.: https://www.qubes-os.org/doc/system-requirements/ kipróbálni: Virtualbox-ra nem megy fel csak VMware Workstation-ra. pl.: https://www.youtube.com/watch?v=4RVaUpXaI4Y Amennyiben a képességeit megfelelően kihasználja az ember, akkor szerintem jobb mint a Tails. De. Ez "mély víz", és nem fél óra beállítani. Kicsit át kell huzaloznia az agyát az embernek, mert nagyon komplexen kell megközelíteni. Ajánlom mindenkinek, mert nagyon jó kaland, és a végére -ahova szerintem senki nem jut- olyan hálózati virtuális gép kezelési ismereteid lesznek amik nagyon megérik. Mindenkinek sok sikert.

romiubuntu

duncanxKösz a hozzászólásod, nagyon meglepett, hogy már előttem más is elmélkedett sőt, sikeresen meg is valósított hasonló ötletet mint amit én ilyen naívan felvetettem. Megvallom, nem ez az első eset, hogy ez történik velem... Nagyon megfogott a Qbes, csak az a bajom vele, hogy valóban hardver igényes... De a még nagyobb baj az, hogy ha jól látom, csak 64 bittes gépen futhat. Az is tetszik benne, hogy Penndrájvra is, sőt még külső merevlemezre is lehet installálni. Van is néhány külső merevlemezem pl. egy 1 TB-os Transcend USB 3.0-ás csatlakozóval, de nincs gépem, amelyről installálhatnám illetve használhatnám. Nem ez lenne az első "kalandom". Igencsak felborzolta a kíváncsiságomat, mert aktuális számomra egy új asztali számítógép vásárlás, és most dilemmában vagyok, hogy hogyan hozhatnék össze egy Qbes hardver igényeinek megfelelőt, hisz a családi büdzsé igencsak korlátozott... Bocsi, hogy csak most válaszolok a hozzászólásodra, de már nem vagyok a munkahelyen, ahol naphosszat (sőt majdhogynem a nap 16-20 órájában) gép előtt ülnék, és a meglévő gépem is "betegeskedik", csak alacsony hőmérsékleteken tud működni, "legatyátlanítva" és plusz hűtéssel... Üdv.

kopibagoly

"annyira tökéletesre akarod megírni, hogy abba hiba ne legyen" El kell fogadnod, hogy tökéleteset (egymagad) nem tudsz alkotni (másokkal együtt meg rohadt nehéz). Ahogy fejlődsz, úgy folyamatosan csiszolgathatod az alkotásaidat, de tökéletes akkor sem lesz. Én is abba a "hibába" esek, hogy túl jóra igyekszem megcsinálni a dolgaimat, közben pedig rohamosan múlik az idő. Egyik kollégám azt javasolta, hogy próbáljak elérhetőbb célokat kitűzni magamnak. Ne mindenen egyszerre akarjak javítani. Mindenkinek megvan a maga dilije. Az elkerülhetetlen, hogy időről-időre konfrontálódsz a kollégákkal, főnökökkel. (Ők is veled.) --- A linuxos asztali környezetek fejlesztésénél azt látom: - Pár évente felforgatják a régi jól bevált dolgokat (csomó új "fícsör" jelenik meg, közben pár elveszik) --> rengeteg új hiba keletkezik. - A hibákat elkezdik foltozni --> megint egyre használhatóbb lesz a rendszer. - Amikor már kezd "unalmas" lenni, hogy minden faszán működik, ismét felforgatják az egészet --> folytatódik a körforgás. Végeredményben mégis látom a fejlődést. --- Egyébként mindenkinek lehet ám jó ötlete, de megcsinálni mégiscsak nehezebb... Nekem is évekbe telik, mire egyes ötleteimet megvalósítom.

romiubuntu

kopibagolyLátom, Te vagy leg közelebb ahoz, hogy megértsed amit mondani akartam. Természetesen, tudatában vagyok a nehézségeknek az ötlettől a megvalósításig vezető úton. Többször volt részem egy-egy ilyen út megtételében, és megvallom, igencsak rögös volt. De legtöbbször bejöttek az ötleteim, meg is valósítottam legtöbbjüket. Ismerem egy projekt megvalósítására akakult tím összeállításának súlyos problémáját. Ilyen tímet csak néhányszor tudtam "összehozni", legtöbbször 2 - 3 tagú volt a "csipet csapat", de baromira jó dolgokat valósítottunk meg. Ettől függetlenül, híve maradtam a tím munkának, mert ismerek néhány módszert ehez a munkamódszerhez, és mint írtam, jó tapasztalataim (is) vannak vele. Ezért bátorkodtam felvetni az említett ötletet, gondoltam majdcsak akad néhány tím munkára alkalmas ember a fórum tagok között, aztán összevetjük amink van (a fejünkben), és - jó esetben sikerre visszük az általam feldobott ötletet, vagy ennek módosított változatát. Ezt majd a tím munka "ötletelési fázis"-ában eldöntjük, ahol "szabad az ötlet vásár"... Ezt szaknyelven úgy hívják, hogy "agyvihar". Amint láthatod, nem csak süketelni akartam ennek az ötletnek a felvetésével. Számítok minden kreatív, tím munkára alkalmas fórum tag jóindulatú részvételére, legalább a megvitatás fázisában. Hiszek abban, hogy eljön az az idő, amikor a szoftver cégek felhagynak az agreszív felhasználó vadászattal, és leszoknak arról, hogy félkész termékeket dobjanak piacra, majd örökös frissítésekkel kössék magukhoz a szegény naív vásárlóikat, aztán "fejjék" a pénztárcájukat... Valószinű, hogy én azt már nem érem meg, tekintettel, hogy 69 éves vagyok. Mégis, az optimista "tervem", hogy megérjem a 88. életévemet, aztán agyő! Ja, mint korábban is írtam, ennek az ötletnek megvalósításában nem biítos, hogy én is részt tudok (fogok) vállalni, nem vagyok annyira öntelt, de jó érzés lenne, ha valaki felvenné a gondolat fonalát és tovább vinné azt, mindenki (és saját) örömére. Üdv.

kopibagoly

a mesterFelsoroltam pár eszközt, amelyekkel akár dolgozni is lehet ("jó szakember bármivel tud dolgozni" -ra reagálva). Természetesen a DraftSight -al is lehet alkotni (2D -ben), de ha az ember megszokta az AutoCad -et (fólia kezelés, előre definiált szöveg és méret stílusok közötti váltás, attribútumos szövegek exportálása táblázatba, egyéni beépülő modulok), akkor eléggé idegesítő tud lenni, hogy a DraftSight -ban pár dolog körülményesebben van (vagy épp nincsen) megoldva. Egyes dolgok megszokhatóak, míg mások a produktivitás rovására mennek. AutoCAD -re már van több alternatíva is. Ha csak pár módosítás elég, akkor az alternatív CAD megoldások is megfelelnek. Természetesen örülök, hogy van több alternatív megoldás. A DraftSight -ot én is használom. Aki napi szinten tervez 2D -ben (és lazán ki tudja termelni az AutoCAD bérlésének árát), annak az AutoCAD jobb megoldás. A 3d-s tervezéshez viszont már az AutoCAD is felejtős. (A DraftSight szekerét a Dassault Systemes tolja, amelyik alapvetően 3d -s tervezőrendszerek forgalmazásából él. Szóval a lényeg: ha komolyabb 3d-s programra sok pénz el lett költve, akkor hadd ne kelljen az AutoCAD -ért is vagyont fizetni.) Akárhogy is szépítjük a dolgot, a komolyabb tervezési feladatok elvégzésére (amelyek moduláris CAD rendszereket igényelnek) Windows -os megoldások jönnek szóba. Persze jobb / ideális esetben nem viszünk haza munkát.

Következő oldal »