romiubuntu
Had ne részletezzem találkozásomat Unix, Linux, LindowsOS (később Linspire), majd Ubuntu OP rendszerekkel. A lényeg az, hogy e rendszerek stabilitásában nem kételkedem, hisz tapasztaltam, mennyire "agyonverhetetlenek". Ám egy gond azért foglalkoztat, nevezetesen a vírus védelem problémája még akkor is, ha közismert, hogy a Linux alapú OP rendszerekre kezdetben nem írtak vírusokat. Ettől függetlenül, mivel a rossz szándékúaknak is vannak újabbnál újabb ötleteik, immár a Linux alapú rendszereken is érhet támadás bárkit. Hosszasan elmélkedve ezekről a problémákról az az 5letem támadt, mi lenne ha kihasználnánk a világpiacon megjelent és már tömegesebben gyártott és hozzáférhető áron kapható SSD adathordozók legújabb generációját. A külső SSD - ha információim helyesek, már írás védelmi kapcsolóval is ellátható. Úgy, mint a már elfelejtett flopi diszkettákon volt valamikor.... Nos ezeket kihasználva lehetséges lenne külső SSD-re installálni olyan Ubuntu rendszert, amelyre minden hasznos felhasználói programot is fel raknánk és - utána levédenénk az írásvédelmi kapcsolóval. Természetesen ehez az szükséges, hogy maga a rendszer, meg a felhasználó programok is a "munka fájljaikat" is az általunk meghatározott másik "munkadiszk"-re Írnák fel. Valahogy úgy, mint ahogyan bootolható CD-re volt felírva a néhai "lindowsOS" illetve "LInspire" meg újabban bootolható DVD-re az Ubuntu. Az említett "öntöltős" CD ill. DVD "Live" módban is működött azzal, hogy a rajta lévő programokat nem lehetett frissíteni. Attól azonban minden működött. Ezek is lehetővé tettek egyes beállításokat (pl. az alapértelmezett nyelvet, képernyő grafikai beállítását, a betű típust, betűk nagyságát s.t.b. Ezeket a beállításokat a gépen lévő merev lemezünkre írta fel - ideiglenesen, azzal, hogy azok ki is törlődtek amikor lelőttük a rendszert... Mindebből az következik, hogy fel kellene ajánlani az SSD gyártó cégeknek, gyártsanak írásvédelmi kapcsolóval ellátott SSD-ket, és árulják azokat előinstallált OP rendszerekkel, akár Ubuntuval, Linux bármely változatával sőt, még az agyon utált Windows-szal is. Persze, összhangba kellene hozni az OP rensezreket is, meg a felhasználói programokat is az új koncepcióval, tehát, 1. A programok a munka fájljaikat az általunk meghatározott adathordozóra irják, 2. Ne legyenek túl gyakoriak a frissítések 3. Amikor mégis szükség mutatkozik egy-egy program frissítésére, azt külön kelljen letölteni (természetesen, csakis a "munka" diszkre), majd lekapcsolódva a világhálóról, az írásvédelmet feloldva installálni a frissítéseket. Ezután az írásvédelmet OFF-ra állítani, és használatba venni a frissített programot. Persze, mindez megkövetel egy újabb hozzáállást a felhasználói programok írásához. Nevezetesen, egy - egy programot úgy kell megírni, alaposan letesztelni és kiadni, hogy azt ne kelljen úgyszólván naponta foltozni, frissíteni. Erről az jut eszembe, amikor még programokat írtam, már akkor is ehhez az elvhez tartottam magam. Egy programozó kollégám meg is jegyezte egyszer: "tudod druszám, neked az a bajod, ha egy programot írsz, annyira tökéletesre akarod megírni, hogy abba hiba ne legyen. Felesleges idő pocsékolás. Majd ha felmerül egy hiba használatkor, akkor kijavítod és - kész". Ugyan ennek a kollégának a programjait "örököltem" pár év múlva amikor már másik cégnél volt. Persze én csak karban tartottam ezeket. Nos pár év múlva jöttek a panaszok, hogy - a program nem működik. Egyszerűen nem csinál semmit. Amikor bele néztem, láttam, hogy egy esetben végtelen ciklusba esik. Ez az egyetlen eset volt az, hogy amikor az év végi leltárnál az adattár elején az első tételben hiány mutatkozott. Magyarán, a program csak akkor tudott tovább lépni, ha az első tételnél vagy többletet, vagy nulla különbség volt a talált és a könyvelt állapot között! Egyébként is az a véleményem, hogy sokak közülünk a hajukat tépik, amikor úgy szólván naponta érkeznek a frissítések OP renszerünkhöz, programjainkhoz. Bocsi, hogy ezeket úgy "egy szuszra" bekalapáltam ide, nyilván még javítgatni fogom tartalmi és elírás, helyesírási hibák miatt, de a lényeget leírtam és - megvallom meg is könnyebbültem, mert ezekről már régebben gondolkodom, csak senkinek sem mondtam el. Ha esetleg halva született is az ötletem, lehet egyszer valakinek kigyullad az a bizonyos lámpa, és vagy megvalósítja az itt leírtakat, vagy esetleg egy még jobb ötlete születik az itt felemlített (esetleg buta) ötletemnek köszönhetően... Szabad a vásár, várom az ötleteléseket, hátha kisül belőle valami! Jelezném, hogy ilyen módon született annak idején sok-sok jó megoldás a Lindows OS (később Linspire névre keresztelt) LInux alapú rendszerben is, amelynek bizonyos fejlesztéseiben nekem is volt mémi picurka részem... Aztán megvásárolta azt a $MS, csak, hogy ne legyen konkurenciája.