Eltűnt Ubuntu nyomában
Inkabb adj egy GPT kompatibilis eszkozzel infot. gparted, parted, gdisk Live usbre prezisztensen telepits testdisket, majd googlizd meg a hasznalatat.
a mesterA számozást illetően lev258 véleménye mellett teszem le a voksomat. 488388606 és 968599552 között valóban hiányzik (legalább) egy partíció. Megesik, hogy nem a fizikai elhelyezkedésük sorrendjében kerülnek létrehozásra a partíciók. Lehet, hogy anno a elsőként (a kiterjesztett végére) a cserehelyet hozta létre NPeter, így született az sda5. Utána a maradék szabad helyet kijelölte ebből lett az sda6 (Ext4, / csatolási ponttal). Meglehet, hogy őt keressük.
csuhas32Partition table entries are not in disk order.
bartasziliAz az sdb-n van. Az a tábla meg külön izgalmas :) A 4 gigás drive-on 120 meg 160 gigás partíciók vannak.
a mesterAz a formázása miatt látszik akkorának. Etcher szindrómának hívom
lev258Köszönöm az észrevételeket! A winchester 500gb-os, majdnem pontosan két félbe van particionálva. A Windows eredetileg elsőnek volt installálva sda1 és 2-re. Win7 pro volt, ami csinál egy 100mb-os partíciót, a bootloadere részére. Ubuntu 16.4 LTS volt mellé feltéve (másodlagosnak) - amivel soha nem volt baj. Ezt használtam elsősorban. A windos 7-et többször is újra kellett installálnom - ilyenkor a grub-ot mindig újratelepítettem és helyreállt a béke. Feltettem a Win10-et és most nem tudom újratelepíteni a grub-ot, mert azt hiszem, megsértette a partaciót. Most nézegettem: ez nem 100, hanem 200mb-os partíciót csinál a windowsos bootloadernek! Tehát valahonnan plusz helyet vett el. Logikusan a saját partíciójából kellene. Nagy hülyeséget csináltam ezzel a sz... windows-szal, bizony le kellett volna mentenem az adatokat, mielőtt csinálok bármit is. Most már késő. Úgy látom, hogy sérült a partíció a Win10 belekotort. A Windows nem számít, de hogyan tudnám az adataimat kimenteni? (képek és dokumentumok)? csak ezért nem formáztam le eddig és nem telepítettem újra mindkettőt.
NPeterKi kell ábrándítsalak, a Windows sem piszkál bele a partíciókba, csak ha utasítod. Ha eddig 100 MB volt az első és most 200 MB, azt a másodikból vette el. Ezt pedig elvileg te adtad neki. De még ezt az átméretezést sem csinálja meg csak úgy magától, te kell mondjad neki. (Az más kérdés, hogy törölted előtte a partíciókat és a Windows rendezkedett be a talált üres helyre.) A kiterjesztett partíciódon van a SWAP és előtte egy szép nagy üres hely. Ez lehetett a Linuxod, de ezt nem a Windows törölte a „telepedésekor”. Ez biztos. Hogy most mellényúltál valahol, vagy valami egyéb gikszer ütött be, azt nem tudom. A testdisk segíthet neked, elvileg partíció sincs ott, nem volt lehetősége semminek, hogy felülírja az ottani adatokat. Ha történetesen a lemez első felén volt a Windows és a Linux is, akkor már lehetsz bajban. (Viszont ekkor is te voltál az, aki törölte a Linux partícióját, illetve ezt mondtad a Win telepítőjének.)