a mesterKiterjesztettnél automatikusan 5-össel kezdi, hogy a 4-es még egy elsődleges lehessen, ha igény van rá. Szóval nem hiányzik. Ez hosszú évek óta így működik.

a mesterA számozást illetően lev258 véleménye mellett teszem le a voksomat. 488388606 és 968599552 között valóban hiányzik (legalább) egy partíció. Megesik, hogy nem a fizikai elhelyezkedésük sorrendjében kerülnek létrehozásra a partíciók. Lehet, hogy anno a elsőként (a kiterjesztett végére) a cserehelyet hozta létre NPeter, így született az sda5. Utána a maradék szabad helyet kijelölte ebből lett az sda6 (Ext4, / csatolási ponttal). Meglehet, hogy őt keressük.

lev258Hiányzik egy partíció, de szerintem nem 4, hanem 6 lesz a számozása, sda6.

csuhas32A kiterjesztett partíció nagy része formázatlan terület lenne ? Valahogy így ?: https://i.imgur.com/ElDvAxPg.png A Win 10 telepítése bele tudott volna nyúlni (szelektíven) a kiterjesztett partícióba ?

csuhas32Én továbbra is úgy gondolom, hogy a Linux rendszere valamelyik elsődlegesen volt, amit a Windows felülírt. Olyat még a Win se szokott, hogy a partíciós táblából távolít el egy adott partíciót. A fizikai elhelyezkedés csak egy korábbi partícióvariálás eredménye, én is jártam már így.

bartasziliAz az sdb-n van. Az a tábla meg külön izgalmas :) A 4 gigás drive-on 120 meg 160 gigás partíciók vannak.

a mesterAz a formázása miatt látszik akkorának. Etcher szindrómának hívom

lev258Köszönöm az észrevételeket! A winchester 500gb-os, majdnem pontosan két félbe van particionálva. A Windows eredetileg elsőnek volt installálva sda1 és 2-re. Win7 pro volt, ami csinál egy 100mb-os partíciót, a bootloadere részére. Ubuntu 16.4 LTS volt mellé feltéve (másodlagosnak) - amivel soha nem volt baj. Ezt használtam elsősorban. A windos 7-et többször is újra kellett installálnom - ilyenkor a grub-ot mindig újratelepítettem és helyreállt a béke. Feltettem a Win10-et és most nem tudom újratelepíteni a grub-ot, mert azt hiszem, megsértette a partaciót. Most nézegettem: ez nem 100, hanem 200mb-os partíciót csinál a windowsos bootloadernek! Tehát valahonnan plusz helyet vett el. Logikusan a saját partíciójából kellene. Nagy hülyeséget csináltam ezzel a sz... windows-szal, bizony le kellett volna mentenem az adatokat, mielőtt csinálok bármit is. Most már késő. Úgy látom, hogy sérült a partíció a Win10 belekotort. A Windows nem számít, de hogyan tudnám az adataimat kimenteni? (képek és dokumentumok)? csak ezért nem formáztam le eddig és nem telepítettem újra mindkettőt.

NPeterhttp://ubuntu.hu/node/43664#comment-551284 A testdisk-el meglátod, menyire súlyos a probléma és aszerint jársz el.

NPeter"A Windows eredetileg elsőnek volt installálva sda1 és 2-re. " És hol volt a Linuksz?

NPeterKi kell ábrándítsalak, a Windows sem piszkál bele a partíciókba, csak ha utasítod. Ha eddig 100 MB volt az első és most 200 MB, azt a másodikból vette el. Ezt pedig elvileg te adtad neki. De még ezt az átméretezést sem csinálja meg csak úgy magától, te kell mondjad neki. (Az más kérdés, hogy törölted előtte a partíciókat és a Windows rendezkedett be a talált üres helyre.) A kiterjesztett partíciódon van a SWAP és előtte egy szép nagy üres hely. Ez lehetett a Linuxod, de ezt nem a Windows törölte a „telepedésekor”. Ez biztos. Hogy most mellényúltál valahol, vagy valami egyéb gikszer ütött be, azt nem tudom. A testdisk segíthet neked, elvileg partíció sincs ott, nem volt lehetősége semminek, hogy felülírja az ottani adatokat. Ha történetesen a lemez első felén volt a Windows és a Linux is, akkor már lehetsz bajban. (Viszont ekkor is te voltál az, aki törölte a Linux partícióját, illetve ezt mondtad a Win telepítőjének.)

HtibiKöszönöm válaszod. Törlésre és átméretezésre semmiféle utasítást nem adtam ki, ebben biztos vagyok. A windows-os partíciót használtam fel kizárólag, a linuxéhoz nem nyúltam. (A win telepítő valóban tud partíciót is kezelni, de ebbe a menüpontba most be sem léptem - a vinyó már particionált volta miatt.) Telepítéskor annyi volt a kérdés, hogy a régi windowst (7-es) meg akarom-é tartani? Nem akartam. A windows a kérdésem, tudtom és akaratom nélkül hozza, hozta létre a bootloader részére a 200 gb partíciót - azt hiszem a 7-es óta ez teljesen önkényes (egy üzenetet küld, hogy lehet, hogy szüksége lesz további partíciók létrehozására a rendszer számára), de ez egy üzenet és nem kérdés. Elméletben a "C" partícióból kell(ett) volna lecsípnie ezt a hidden partíciócskát (ami eddig így is volt). A másikat, mivel az ext4-es, elvileg nem is látja. Ez a vinyó 2 partíciót tartalmaz(ott). az első partíción a windows-t a másodikon a linuxot. Ahol az fdisk most extended-et ír, ott leledzett a (néhai?) linux. Valami van is ott, mert amikor szeretném csatolni, keresgél, majd azt írja ki, hogy nem találja a blokk elejét. (Az fdisk ír ki erre is egy üzenetet, de nem tudom, hogy leolvasható e adat csatolás nélkül?). Minden esetre mindenkinek figyelmeztetés! Aki elköveti azt a hibát, hogy Windows 10-et (is) szeretne, feltétlenül mentse le a számára fontos adatokat, mielőtt bármit kezd, ne járjon úgy, mint én!!! Ha nem teszi, esélyes, hogy utána verheti a falba fejét. Eddig sem szerettem a windows-t, csak akkor használtam, ha rákényszerültem. 2004 óta használok linuxot, soha nem okozott kínos meglepetést, kiszámítható, gyors, biztonságos, egyszerűen jó. Most sem a linux tett keresztbe. Egyébként persze, hogy én csináltam baromságot! Menteni kellett volna és kész! Minden 3 hónapban megteszem, (amióta elszállt egy vinyóm, vagy 10 éve), most pedig durván elmulasztottam!

NPeterJó, már startból nem jó az a megállapítás, hogy két partíciód volt. Volt két elsődleges, a Windows indítója és a Windows, volt egy kiterjesztett, azon belül a Linux és a SWAP. Ez négy. Elhiszem én, hogy egyszerűbb a „mellékes” darabokat nem számba venni, de a rendszerek szempontjából nagyon nem mindegy, hogy hány van és milyenek. (Jó, az is igaz, hogy ez nem segít rajtad. Csak nem szeretem a pontatlanságot.) Egyébként a Windows látja a linuxos partíciókat, csak nem tudja kezelni őket, ezért nem ad betűjelet sem nekik. De tudja, hogy ott van valami és nem kezeli úgy, mintha csak felhasználatlan terület lenne a lemezen. A Windows indítójának a létrehozása nem teljesen önkényes, Csak akkor hozza létre, ha particionálatlan területre telepíted és van hely hozzá. Ha csak egy partíció létrehozására van lehetősége, akkor egyáltalán nem is hoz létre ilyen partíciót. Ha meg az előző telepítésből adott a két partíció, akkor természetesen felhasználja. Létrehozol négy partíciót és telepítéskor megadod neki az egyiket, hogy arra tegye magát. Nem hoz létre indítópartíciót. Ha hagysz egy üres területet és három partíciót, majd megadod neki, hogy az üres részre tegye magát, akkor sem hoz létre indítót. De ha nem foglalt a négy lehetséges „hely”, akkor lesz indítód is automatikusan. Nálad megvolt a helye, ezzel nem volt gond. Továbbra is fent tartom, hogy a Win nem piszkált hozzá a kiterjesztett partíciódhoz, pláne, ha az teljesen ki volt „töltve”. Az, hogy megsérült a linuxos partíciód valamikor a telepítés során, előfordulhat, de ne akard a Windowsra kenni. A mentés pedig létfontosságú mindig, mikor a partíciókkal van dolga az embernek, telepítőnek. Így jártál, most jöhet a testdisk és az aprólékos bogarászás a visszanyert szeméthalomban. Lesz mivel szórakozz az új év kezdetén.

HtibiEz a GPT előtti időben igaz volt. De ma már nem lennék ilyen biztos benne a helyedben (vannak saját fura tapasztalataim). Egyébként kiterjesztett partíció GPT-s lemezen? Összepasszolnak ezek egyáltalán? Vagy ez nem is GPT-s lemez?

HtibiMár csináltam is USB-s Live Linuxot, teszem fel rá a testdisk-et. Én is úgy érzem, nem fogok unatkozni! Nagyon szépen köszönöm mindenkinek a segítséget és a hozzáállását!!!

kzprogEz a klasszikus partíciókra igaz és a kérdezőnél ez van. A GPT-nek semmi köze ehhez a lemezhez és való igaz, hogy GPT-n már nem érvényes az, amit írtam fentebb.

NPeter" A másikat, mivel az ext4-es, elvileg nem is látja." Erre azért ne fogadj nagy téttel. Látja ő, de mivel konkurencia, neked azt mondja, hogy nem tudja használni.