Eltűnt Ubuntu nyomában
NPeterAzért köszönő viszonyban sincs az autocad ezekkel. DraftSight ha valami normálisabb 2D kell otthonra. Linuxon, amúgy meg AutoCAD másik oprendszeren, ha megélhetés miatt kell. Van LibreCAD de cammognak a fejlesztéssel.
bartaszilihozzátéve a qcad fizetős 15 percig fut a trial .A freecad inkább a solidedge alternatívája lehetne.
NPeterAz extended _most_ két részből áll: a végén egy kicsi swap partíció, az elején meg particionálatlan terület. Ha ott linuksz volt, akkor az most is ott van. Én gátlástalanul nekimennék egy particionálóval (fdisk, sfdisk, cfdisk...) és _létrehoznék_ ott egy ext4-es partíciót. NEM formáznám, hiszen meg van formázva, csak a táblából tűnt el a három jelzés. Azzal, hogy a partíciós táblába beleírsz számokat, a lemezen a tartalom nem változik meg. Ha nem jön be, elcseszted, nem akkora, még mindig vissza lehet csinálni.
1, Attól, hogy porig alázod a windows-t, remélhetőleg csillapul egyébként érthető felindultságod, de az okokhoz semmivel nem visz közelebb. A windows telepítő is csak azt csinálja, mint a linux telepítő, vagyis amit megengedsz/utasítasz neki és ugyanúgy fontos a HDD előzetes állapota is. Persze ezt teljesen más logikával csinálja, mint a linux, ezt is meg kell tanulni. 2, Felhasználás szintjétől függ, de az AutoCAD alternatívája linux alatt, a fentebb említett DraftSight. A 2D-s változat ingyenes és az ACAD LT minden tudásával rendelkezik. A professional változat már fizetős (99 USD). A többi free CAD is jó lehet bizonyos feladatokra, de ha ACAD tudás és kezelés a cél linux alatt, akkor a DS a javaslatom.
a mesterKöszönöm az ötletet. "Gátlástalanul nekimentem egy particionálóval". Nem formáztam, olvasható lett. Adat 80%-a visszanyerve (juhéj!), többi elszállt. Ezt követően Linux újratelepítve, lelki béke helyreállva, partíciós tábla újra a régi fényében ragyog! Aki arra vetemedik, hogy Win10-et telepít, előtte tegyen meg minden óvintézkedést (na persze, ha van olyan lökött, mint én és nem csinál mentést installácsolás előtt...)! Ez a fránya Win10 belecsúnyázott a levesbe! Mindenkinek köszönök mindent!!! Boldog Újévet Üdv Péter
tenkesSzia Tenkes! Neked van igazad, de én is tisztában vagyok vele, hogy én mulasztottam. Már szerencsésen megoldódott a hasfájásom! A CAD-ra vonatkozó ötleted köszönöm (még a professional ára is csak töredéke az AutoCAD-énak). Már 3 ötletet is kaptam, "mazsolázhatok" is. Nem biztos, hogy a legprofibb megoldás az, ami nekem kell: munkámhoz időnként szükség van némi műszaki rajzolgatásra és többször dwg-k felhasználására. Köszönöm!
gvandorHa már adat mentésről esett szó, megemlítenék 2 könnyen kezelhető mentéskezelőt. 1; Timeshift https://github.com/teejee2008/timeshift (Mint 18.3 tárolóiban alapból benne van ... Ubuntu 16.04.x-re, PPA felvételével célszerű telepíteni, mert a .deb fájlok telepítésénél függőségi hibát(kat) dob.) 2; Aptik http://ubuntuhandbook.org/index.php/2017/01/aptik-backup-ppa-installed-apps-users-data/ PPA mellett. .deb telepítője is van ...18.04-ig
a mesterMeg persze az nem a Windows ára, hanem csak a használati jogának a díja.