sömikeSzerintem attól is függ ez, hogy ki, és hogyan használja a gépet. És én is hozok példákat :)
A családban legelőször én kezdtem Linuxot használni.
Az én gépeimen (asztali és laptop is) SSD-n van a rendszer, de a nagy adathalmaz (home) HDD-n vannak.
Persze, hogy az SSD-n jóval több hely van, mint amit egyetlen Linux rendszerpartíció igényelne, hiszen a teljes telepített belakott rendszerem alig több, mint amit a Win10 elpocsékol kitörölhetetlen kendi kuss szagákra és hasonlókra. A kezdet kezdetén már kezdtem is buherálni a rendszert, és ahogy az lenni szokott, fejbe is vágtam rendesen, volt, hogy nem indult. Ilyenkor jó, ha van tartalék, és a live tényleg nem az...
A gépeimen tehát 3 rendszerpartíció van (egyelőre): Windows, Linux1, Linux2.
Linux1-et használom, Linux2-t buherálom. Ha beválik a buhera, a változtatást megismétlem Linux1-en.
Linux1-ről van systemback-em is, ha valami mégis kisiklana.
A buherába belefér, hogy pl. néha kipróbálom a Budgie -t, mert olyan vonzó, de még sosem vált Linux1-gyé, mert inább buggy, mint budgie :)
Szóval, ha szereted, vagy kényszerűségből néha buherálnod kell, akkor nem árt, ha van két indítható rendszered. Nem lenne feltétlenül szükséges a két rendszer, de azért kényelmesebb, és biztosabb így...
Nagy fiamnak a laptopján is Linux van, de ő sosem buherálja. Csak használja. Bekapcsolja, és megy, többre nincs is igénye.
Nála még a /home is ugyanazon a partíción van... A rendszer működőképességének fenntartása érdekében van róla egy systemback mentés, de ennyi.
Ha valamit változtatni kell rajta, pl. frissítéseket telepítek -mert még azt is én csinálom meg neki-, akkor az olyan időpontban történik, amikor van idő és lehetőség előtúrni és visszaállítani a systemback mentést. Akkor annyival megnyúlt piszkálásra szánt idő, bár még nem volt erre példa, eddig flottul ment minden.
Apukám nem rég kapott egy új gépet, mert a régi kipurcant, és nála ugyanez a szisztéma. Ő is csak használja, ha bele kell nyúlni, én fogok, a rászánt időben, egy-két kávé mellett :)
A többi gyermekemnél is csak egy-egy Linux van telepítve, ők sem buherálják (admin joguk sincs), viszont ezek még Win7 - Linux dual bootosak. Tehát a tartalék a Win :)
Úgyhogy lehet így is, úgy is. Nem feltétlenül szükséges a 2 telepített rendszer jelenléte, de aki szeret buherálni vele, és néha mellényúl, mint én, annál hálás dolog lesz 2 rendszert fenntartani. Aki csak használni akarja, annak elég egy systemback mentés valahol...
Most lehetne mondani, hogy egy egyszerű frissítés is hazavághatja a rendszert, de én még nem láttam ilyet.
És ha valakinek fontos a működőképes -egyetlen(!)- rendszer, mert határidős sürgős feladata van, akkor az törődjön a feladatával, ne frissítgessen. Majd frissítsen akkor, ha ráér, és belefér az idejébe egy esetleges helyreállítás :)))