csuhas32Sziasztok!
Köszönöm a válaszokat. Rémes hetem volt, nem erre számítottam semmire se jutott időm, "örülök, hogy még a víz tetején vagyok". Nagyon sok hasznos tanulság található a válaszaitokban, amiket érdemes megszívlelni, ha rendszert telepítünk.
Az igazság az, hogy 2013-ban telepítettem először Lubuntut egy gépre, mert szegény elég gyatra képességekkel rendelkezett, de ez az oprendszer jól teljesített így is. Aztán másik gép 12.04, aztán a jelenlegi 2016 ősze óta 16.04-gyel. Korábban mindig friss telepítés volt és csak az LTS verziókra frissítés, kivéve a 17.10, mert kíváncsi voltam a Gnome-ra, amit egyébként jobban kedvelek az Unitynél. A 16.04-es telepítés volt az első, ahol a telepítő nem ajánlotta fel rögtön home partíció létrehozását, nem értettem, de gondoltam, hogy ő az okosabb. Azért hagytam egy csak később csatolt partíciót amit formáztam ugyan de nem volt vele különösebb szándékom és telepítettem a rendszert. Volt még egy Windows partíció, amit töröltem és összevontam a másik, akkor már nem üres partícióval. Most úgy állok, hogy van egy rendszerem ~38 GB és egy tárolóm, ~90 GB. Igazából a célom az lenne, ha a tárolóból csináljak home partíciót. Válaszaitok alapján az elgondolásom nem rossz és a következő megoldást találtam ki:
1.: biztonsági másolat,
2.: tarolo formázása (jelenlegi tartalma irreleváns), átnevezés home-ra
3.: live cd-rő indítás,
4.: jelenlegi teljes /home könyvtár áthelyezése home partícióra,
5.: home partíció csatolása /home helyre,
6.: újraindítás.
Az, hogy jövőbeli rendszernek hagyjak-e helyet kérdéses, szerintem a 128GB nem elég erre. Nem nagyon kísérletezgetek, egyelőre minden gond nélkül mindig futott a rendszer, a biztonsági másolatok pedig rendszeresen készülnek.
Mi a véleményetek a 6 lépéses elképzelésemről? El fogom rontani azt ami most vidáman működik?