Sziasztok! Volna egy problémám. Ubuntu alatt van több samba megosztásom, többek között egy ún. "Közös" mappa, amit több családtag is írhat/olvashat Windows alól (Win 10-re felcsatolt mappák). Azaz így kellene működjön, de nem egészen jó valami. Olvasni ugyan mindenki tud mindent, azonban írni mindenki csak a sajátját tudja (tehát jogosultsági problémáról van szó). A megosztás így néz ki smb.conf-ban:
[Kozos]
comment = Közös anyagok
path = /home/kozos
valid users = mcll,fruzsi,agi,Gabcsu,gabcsuh,peva,maudio,istvan,Isti
public = no
writable = yes
read only = no
printable = no
A userek természetesen benne vannak az smbpasswd alatt is, és a userek a Windows gépeikre is ezzel a usernévvel és azzal a pass-al csatlakoznak be ami Linux alatt is (és smb alatt) is van. A megosztásra is azzal a user/pass-al csatlakoznak be, ezzel nincs is baj.
a megosztott mappa így néz ki:
root@mcll:/home# ll |grep kozos
drwxrwx--- 38 mcll kozos 4.0K May 22 13:18 kozos/
Amit próbáltam már:
1. Létrehoztam egy "kozos" nevezető csoportot, abba beraktam azokat a usereket akiknek el kell érniük R/W joggal ezt a mappát:
root@mcll:/home# cat /etc/group | grep kozos
kozos:x:1036:mcll,fruzsi,agi,Gabcsu,gabcsuh,maudio
2. Az smb.conf-ban a "valid users" lecseréltem erre:
valid users = @kozos
Így elméletileg a csoporttagoknak adna full jogot.
De se így se úgy nem ok. Hogy tudom ezt beállítani hogy MINDEN ehhez a megosztáshoz engedélyezett user a Windows 10-en BÁRMELYIK mappát tudja írni/olvasni? Az nem opció nekem hogy átírom 777-re a mappát, főleg ha az egyik user létrehoz egy új mappát/fájlt akkor azok az ő nevével jönnek létre, így a többiek csak látják, olvashatják, de nem írhatják, módosíthatják.
Megköszönök minden segítséget.
Üdv, Laci