VBoxban jól fut a rendszer? Nincsenek hibák, fagyások? Már csak azért, mert nem megy a görgetés a terminálban, vagy még nem tudod használni, mert nem ismered. Milyen notid van? CPU, RAM, HDD/SSD, VGA? VirtualBox beállításai?
Hogyan kellene ismerkednem a Bash-el? []
tenkesKöszi! Megnézem.
emergelekA legnagyobb baj, hogy eddig nem tartott órát. Tehát az elmélet van (Tanenbaum - Operációs rendszerek), de a zh nem elmélet. Kérdeztem olyanokat, akiknek megvan, ők azt mondták bash programozás, de ezzel megfelezik a társaságot, mert ha ez nincs meg, az kapásból csúszás, mert 3 másik tárgy épül rá.
XplosiveIgen, tudom, hogy sok, és valamiért nekem nem is működik rendesen. Időről időre a terminal használatánál összeomlik. Ennél menetrendszerű, ezért is örülök az anyagoknak, amiket küldtetek. Lehet, nem VBox-ban kellene tolni, de egy full rendszertelepítés most időben nem férne bele, plusz a programozás tárgyakhoz kell a Visual Studio. :/ Egyfolytában keresem, de az e-mail-ekre nem válaszol, a fogadó órája meg ütközik katalógusos órával (bár, aki volt benn, annak nem mondott semmit, csak hogy tudjuk, mi a feladat).
emergelekAmennyire én látom, fut. Néha összeomlik, meg néha lefagy és kilép, de gondolom a gép teljesítménye a ludas. A hiba általában úgy néz ki, hogy kiírja, egy rendszer alkalmazás (?) összeomlott és utána még az egér sem mozog. Néztem fórumokat, azt írták, ezt csináljam meg: sudo rm /var/crash/*. De mindig újra és újra előjön. CPU: Intel Pentium N3540 RAM: 4 GB HDD van benne, 500 GB VGA: Nvidia GeForce 820M Virtualboxon semmit nem állítottam, csak feltettem az Ubuntut. Mit kellene megnézni?
gytothSemmi gond, nyilván nagyon lámának tűnhetett a kérdés, pláne, hogy elméletileg két éve tag, akinél ki van írva. De a saját regisztrációról még mindig nem jött mail, az a szerencse, hogy volt ismerősöm, akinek odaadta, mert ő nem használja már.
xXxLilyxXxSzerintem ez így kevés lesz, kínszenvedés. Mennyit tudsz így adni a vendégrendszernek RAM-ból, processzormagból? Magam is szoktam virtualizálni, a vendégrendszernek 4 GiB RAM és 2 processzormag dukál. Így elketyeg. Ezen a gépen én inkább kiírnék egy telepítőt és arról bootolnék, vagy szintén pendrive-ról egy Puppyt futtatnék és így ismerkednék a Bash-sel.
xXxLilyxXxMilyen az operációs rendszer? Mármint az, amivel a Virtualbox-ot futtatod. Hány program fut rajta? Pontosan milyen verziójú Ubuntu fut a Virtualbox-ban? Azon belül hány program fut? Mennyi memóriát (RAM-ot) használnak? Próbáltál másik Ubuntu verziót? A futtatott operációs rendszerektől és programoktól függően lehet, hogy a 4 GB RAM kevés, és azért omlanak össze rendszeralkalmazások. Nálam jelenleg Lubuntu 18.04.3 LTS (32-bit) fut Openbox ablakkezelővel egy 13 éves (Toshiba Satellite A110-110) laptopon. Nincs Virtualbox meg semmi egyéb. Jelenleg egy Firefox 70.0 (32-bit) van nyitva 3 lappal, és így is 700-800 MB körül van a RAM használat. Ebben a pillanatban 742 MB. Összesen van (elvileg) 2 GB RAM, amiből gyakorlatilag 1817 MB használható összesen. Egy Ubuntu esetében ilyenkor valószínűleg 1 GB RAM felett lenne a RAM használat. És akkor még nem is volt szó virtualizációról. A virtualizáció - főleg komolyabb operációs rendszerekkel és programokkal - viszonylag RAM igényes dolog, ezért gyanakszom arra, hogy kevés a RAM.
csuhas32A RAM fele elég lenne a fizikainak, arra amire neki kell. A VBox beállításaiban a grafikus résznél a VBoxVGA-kéne a default VBoxSVGA helyett. Virtualizációs résznél KVM, ne a default. A grafikus memóriát felhúzni 8MB-ról 128-ra. Ha engedi 2 proci magot adni neki. Engedékyezni az Inteles virtualizációs szolgáltatásokat. Ez mind VBox beállítás. Biost nem bántanám, mett ha nem lenne engedélyezve, el sem indulna a VBox. De nem árt ránézni. Továbbá, nem sima Ubuntut tennék, hanem Lubuntut. Annak így is úgy is kevesebb kell, a bash-t meg azon is lehet gyűrni.
XplosiveÉn nem terelném dual boot felé. Ha el toszódik valami, még Windowsa sem lessz.
xXxLilyxXxVirtualboxon semmit nem állítottam Na ez a baj gondolom, az alapbeállítások nagyon gyengék. Memória: 1-2 GB Processzor: Mehet az összes mag (valszeg nem ez lesz a szűk keresztmetszet) PAE/NX engedélyezése: én be szoktam kapcsolni Videómemória: 128MB Tárolónál a Vezérlő:SATA-ra kattintva a Gazda I/O cache használatát én bekapcsolnám. Aztán rendszertelepítés után az Integrációs szolgáltatások telepítve lettek-e? Futás közben az Eszközök/Integrációs szolgáltatások telepítése menüpontra kattints, ez felcsatol egy virtuális CD-lemezt. Aztán Terminálban futtasd meg a következő parancsokat: sudo apt-get update && sudo apt-get upgrade && sudo apt-get dist-upgrade && sudo apt-get install build-essential module-assistant && sudo m-a prepare cd /media/"${USER}"/VBox* sudo sh ./VBoxLinuxAdditions.run sudo usermod -a -G vboxsf "${USER}" Én így szoktam használni VBox-ban az Ubit. Amúgy meg ha már BASH, ezt ma találtam: https://devhints.io/bash
Ha nincs telepítve a VBox Extension Pack, akkor ez is kéne. Töltsd le: https://www.virtualbox.org/wiki/Downloads Majd duplaklikkre felhúzza magának a VBox.
emergelekNem is állt szándékomban. Sőt, szerintem telepíteni sem kellene semmit. Bőven elegendő, ha kiírja az Ubuntut/Lubuntut (vagy valamilyen más variánst) CD/DVD-re vagy pendrive-ra, aztán bebootol róla, majd Live módban elindítja a rendszert és egy terminált. A "man bash"-t onnan is lehet nézegetni, olvasgatni. Szerintem felesleges macera csak ezért virtualizálni meg telepítgetni.
XplosiveWin 10 Pro van a gépen, ezen fut a VBox. Ubuntu 14.04 van rajta (azt használja az egyetem is). A Windows-on sok minden van, az az alap rendszerem. Az Ubuntun semmi kb, csak a Bash-re használom. Nagyjából a memória felét szokta megkajálni, viszont ami furcsa, hogy VBox telepítése óta a lemezhasználat 99-100%.
emergelekCsinálom!
krisztianmukliCsinálom! Huh, köszi, ez nagyon jó! :)
Nem értek hozzá, de nem jó erre a W10 Windows Subsystem for Linux lehetősége? https://www.youtube.com/watch?v=Cvrqmq9A3tA
xXxLilyxXxHa csak a "man bash" olvasására kell a Linux, akkor azt CD/DVD-ről vagy pendrive-ról bootolva Live módban is meg lehet tenni. Nem szükséges hozzá Virtualbox-ban (vagy akárhogy máshogy) telepített Ubuntu. Vagy ahogy gytoth linkelte fentebb, az interneten is elolvasható.