a mesterNagyjából addig, hogy beírtam. Egy oldalt látok, de nem enged görgetni. Egyébként meg elsős vagyok egy vidéki egyetemen és én sem arra számítottam, hogy félév közepén tart majd egy órát, aztán közli, hogy egy hét múlva zh. Annyit mutatott, hogy itt egy Ubuntu. Innen kell letölteni, rakjátok fel otthon aztán olvassatok. Előadás teljesen másról szól és minden gyakorlatot ez a fickó tart. Kérdeztem olyanokat, akiknek megvan már ez a tárgy, de sokat nem tudtam meg.

kltElolvasom. Ártani tuti nem árt, és legalább feltölti az űrt, ami a fejemben van. :) Mégegyszer köszi!

xXxLilyxXxA legkevesebb galibával szerintem úgy tudsz neki kezdeni, ha nem a Windowsod mellé próbálod dual bootban feltenni, hanem a Windowsodon VirtualBoxban próbálkozol. Feltéve, ha a notid vagy pc-d bírja a VBoxot. Vagy esetleg van tanulógépnek való másik konfigod. Szerintem ezt a részt is érdemes lenne kibeszélni.

emergelekVirtualBox-on van, más lehetőségem nem nagyon volt, ha nem akartam újrarakni. Gép jelenleg csak a notebook-om van, de bírja, legalábbis úgy tűnik.

xXxLilyxXxKlónozd le a szűz telepítést, ha összeborítod lessz mit indítsál helyette. Tárhely függvényében akár több példányban is. Kétlem, hogy a szűk idő miatt lenne idő még a rendszervisszaállításba is belemenni. Bár azt is lehet próbálgatni, erre mondjuk Kendek parancssoros megoldása (Systemback sh) épp a témádba vág.

csucsuAzzal próbálom, de egy-két sor után leáll és kiír egy üzenetet, hogy összeomlott.

sömikeTeljesen igazad van. Elnézést kérek a kérdezőtől (is). (Néha becsúszik egy rossz nap.)

xXxLilyxXxHa esetleg galiba van, innen is tudsz letölteni kész virtuális gépet: https://www.osboxes.org/virtualbox-images/

xXxLilyxXxMost én is megnéztem a "man bash"-t Lubuntu 18.04.3 LTS alatt az LXTerminal 0.3.1-ben. Nekem Enter-rel és a nyílbillentyűkkel simán enged görgetni. Ha nyomva tartom bármelyiket, akkor folyamatos a görgetés. Elvileg a "h" betűvel tudod lekérni a Help szöveget, ahol le van írva az is, hogy hogyan kell görgetni. A "q"-val lehet belőle kilépni. Nálam legalábbis így működik. Viszont nem akarlak elkeseríteni, de ez konkrétan több mint 6000 sorból áll különböző parancsokkal, opciókkal, paraméterekkel, lehívásokkal és egyebekkel. Csak a folyamatos végiggörgetése több mint 5 perc. Ha ezek összességét kell megtanulni nulláról egy hét alatt, hogy a különböző parancsok különböző paraméterekkel és opciókkal mit csinálnak (hajtanak végre), akkor az bizony nagyon komoly (szerintem konkrétan lehetetlen) feladat. Nekem akkor sem menne egy hét alatt, ha 0-24-ben erre szánnám az időmet. Valószínűleg még egy (vagy akár több) hónap is kevés lenne rá. Szerintem célszerű lenne beszélned a tanárral, hogy pontosan mit is kell megtanulni belőle egy hét alatt, mert ha az egészet nulláról, akkor az kb a lehetetlenséggel egyenlő.

XplosiveCsak abban reménykedem, hogy nem gondolta komolyan a tanár ezt. Egy héttel zh előtt oda.......sz nekik egy fél mondatot. Lehet csak a problémamegoldó képességüket vagy a reagáló képességüket akarja tesztelni. Bár 1 héttel zh előtt ez elég morbid.

VBoxban jól fut a rendszer? Nincsenek hibák, fagyások? Már csak azért, mert nem megy a görgetés a terminálban, vagy még nem tudod használni, mert nem ismered. Milyen notid van? CPU, RAM, HDD/SSD, VGA? VirtualBox beállításai?

emergelekA legnagyobb baj, hogy eddig nem tartott órát. Tehát az elmélet van (Tanenbaum - Operációs rendszerek), de a zh nem elmélet. Kérdeztem olyanokat, akiknek megvan, ők azt mondták bash programozás, de ezzel megfelezik a társaságot, mert ha ez nincs meg, az kapásból csúszás, mert 3 másik tárgy épül rá.

XplosiveIgen, tudom, hogy sok, és valamiért nekem nem is működik rendesen. Időről időre a terminal használatánál összeomlik. Ennél menetrendszerű, ezért is örülök az anyagoknak, amiket küldtetek. Lehet, nem VBox-ban kellene tolni, de egy full rendszertelepítés most időben nem férne bele, plusz a programozás tárgyakhoz kell a Visual Studio. :/ Egyfolytában keresem, de az e-mail-ekre nem válaszol, a fogadó órája meg ütközik katalógusos órával (bár, aki volt benn, annak nem mondott semmit, csak hogy tudjuk, mi a feladat).

emergelekAmennyire én látom, fut. Néha összeomlik, meg néha lefagy és kilép, de gondolom a gép teljesítménye a ludas. A hiba általában úgy néz ki, hogy kiírja, egy rendszer alkalmazás (?) összeomlott és utána még az egér sem mozog. Néztem fórumokat, azt írták, ezt csináljam meg: sudo rm /var/crash/*. De mindig újra és újra előjön. CPU: Intel Pentium N3540 RAM: 4 GB HDD van benne, 500 GB VGA: Nvidia GeForce 820M Virtualboxon semmit nem állítottam, csak feltettem az Ubuntut. Mit kellene megnézni?

gytothSemmi gond, nyilván nagyon lámának tűnhetett a kérdés, pláne, hogy elméletileg két éve tag, akinél ki van írva. De a saját regisztrációról még mindig nem jött mail, az a szerencse, hogy volt ismerősöm, akinek odaadta, mert ő nem használja már.